Airbnb beschuldigd van misleiding en oneerlijke handelspraktijken

Heel formeel betreft het hier geen aanwijzing van de Europese Commissie. Het betreft de samenwerkende nationale consumentenautoriteiten die samen met de Europese Commissie onder het framework van de Consumer Protection Cooperation hun aanpak coördineren om consumenten te beschermen tegen wijd verspreide inbreuken.
Toch is commissaris Jourová, Commissioner van Consumentenbescherming duidelijk: "Steeds meer consumenten boeken hun vakantieaccommodatie online en dit heeft vakantiegangers veel gebracht. Maar die populariteit kan geen excuus zijn om niet aan Europese regels te voldoen. Consumenten moeten eenvoudig kunnen zien wat ze moeten betalen en verwachten eerlijke regels rond annulering van de accommodatie door de eigenaar. Ik verwacht dat Airbnb snel met de juiste oplossingen komt.”
Oneerlijke handelspraktijk
Volgens de Commissie moeten consumenten bij de eerste presentatie van het aanbod al de totaalprijs kunnen zien zonder dat later bijkomende verplichte kosten worden gepresenteerd. Als het niet mogelijk is een totaalprijs te presenteren moet Airbnb bij het eerste aanbod duidelijk maken welke kosten er later in het boekingsproces nog bij komen. De manier waarop Airbnb nu prijzen presenteert wordt als een oneerlijke handelspraktijk gezien.
Misleiding
Verder moet Airnbnb op het platform duidelijk maken welk aanbod van particulieren is en welk aanbod van professionele verhuurders. De manier waarop Airbnb dit nu doet bestempelt de Commissie als misleiding. Airbnb moet aan de Commissie ook duidelijk maken of in de zoekresultaten gesponsorde content bovenaan komt te staan. Als dat zo is moet dat voor de consument duidelijk zijn.
Rechten consumenten geschonden
Verder moet bij de betaling die consumenten doen een duidelijk e-mailadres worden vermeld. Nu moeten consumenten die elders van de site halen of een Online Dispute Resolution (ODR) starten die ook te moeilijk is te vinden. In de algemene voorwaarden moet Airbnb verder het verschil in rechten tussen huurders en verhuurders duidelijker aangeven. Een groter probleem is dat in de algemene voorwaarden de suggestie wordt gewekt dat je alleen volgens Iers recht kunt procederen tegen Airbnb. Dat is onjuist, consumenten kunnen altijd in hun eigen land volgens de daar geldende rechten procederen. Ook de conditie dat gasten niet tegen hun host kunnen procederen als ze persoonlijke schade hebben ondervonden, is niet rechtsgeldig. Airbnb wordt gevraagd die passages uit haar voorwaarden te verwijderen. Ook rond het terugbetalen van de reissom zijn volgens de commissie de rechten tussen consument en Airbnb niet eerlijk verdeeld. Ook de bewijslast mag Airbnb in de algemene voorwaarden niet zodanig veranderen dat deze in strijd zijn met de wet.
Twee maanden reactietijd
Airbnb krijgt de gelegenheid binnen twee maanden op de zienswijze van de Commissie te reageren en aan te geven wat ze gaat veranderen op het platform en in de voorwaarden. Airbnb zegt in een reactie bij RTL de oproep van de Commissie serieus te nemen, de kritiekpunten te bekijken en samen te werken met de autoriteiten om die op te helderen.