Geplaatst op: 06-08-2018
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Almere nieuwe locatie voor educatief botanisch park Eden Holland

Almere nieuwe locatie voor educatief botanisch park Eden Holland
Nadat ze in de race voor de invulling van Paleis Soestdijk in de laatste ronde waren afgevallen, is er een grote kans dat Eden Holland in Almere komt. De provincie Flevoland en de gemeente Almere willen het project met maximaal 10 miljoen euro steunen.


Eden Holland is een educatief botanisch park, met een spectaculaire kas gelegen te midden van belevingstuinen en een ontdekkingsbos. Het zal gerealiseerd worden op een terrein van Staatsbosbeheer van 54 ha ten oosten van de A6, grenzend aan de Floriade. De verwachte opening is april of oktober 2022 en er worden jaarlijks 400 duizend bezoekers verwacht.


Gedeputeerde Staten van Flevoland en het College van Almere hebben hun voorkeur uitgesproken voor een locatie ten zuidoosten van de A6, nabij het kasteel. Uit het uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek blijkt dat deze locatie de beste mogelijkheden biedt. Provincie en gemeente zijn bereid tot een financiële bijdrage uit het Fonds Verstedelijking Almere, onder voorwaarden, van maximaal 10 miljoen.


Duurzaam handelen

Het icoon van Eden is een spectaculaire kas, omgeven door belevingstuinen en een ontdekkingsbos. In deze kas worden bezoekers zich bewust van het belang van duurzaam handelen. Zo komt er in de kas een regenwoud met als thema biodiversiteit. Andere thema’s zijn onder meer voeding en gezondheid, klimaatverandering, energietransitie en circulariteit.


Tijdens hun ontdekkingsreis door het park en de kas beleven bezoekers wat de natuur te bieden heeft. Eden Holland wil bezoekers zo op een positieve manier betrekken bij de duurzaamheidsvraagstukken en inspireren om in actie te komen. Het concept is gebaseerd op het succesvolle Eden project in Cornwall (Groot-Brittannië) dat jaarlijks één miljoen bezoekers trekt en sinds 2001 meer dan 2 miljard euro aan waarde heeft gegenereerd voor de lokale economie.


Duurzaamheidsattractie van wereldniveau

Initiatiefnemer van Eden Holland is de gelijknamige Stichting Eden Holland, een algemeen nut beogende instelling (ANBI) gericht op educatie, duurzaamheid en inclusie. De belangrijkste partners van de Stichting Eden Holland zijn Mecanoo architecten, Kossmann.dejong tentoonstellingsarchitecten, Royal HaskoningDHV en het Eden Project in Cornwall.


Anton Valk, initiatiefnemer en voorzitter van Eden Holland: "In Eden Holland nemen bezoekers niet alleen kennis van belangrijke thema’s om onze aarde voor toekomstige generaties te behouden, maar worden ze ook geïnspireerd tot actie. Zo vormt Eden Holland een platform voor educatie en een ontmoetingsplaats voor de vele nationale en internationale organisaties op het gebied van duurzaamheid. De kansen die dit biedt voor alle Nederlanders, dát is de motivatie voor het bestuur en onze partners om ons sterk te maken dit prachtige plan te realiseren.”


400.000 bezoekers per jaar

Met het project, waarbij Eden Holland zich vooralsnog richt op 400.000 bezoekers per jaar, zullen 75 arbeidsplaatsen, 200 stageplaatsen voor het beroepsonderwijs en 50 leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden gerealiseerd. De locatie ten zuidoosten van de A6, nabij het kasteel, biedt alle mogelijkheden om het concept Eden Holland, zoals de initiatiefnemer het voor ogen heeft, te realiseren. De locatie biedt de mogelijkheid om te faseren en, om bij gebleken succes, verder uit te breiden. Staatsbosbeheer, de eigenaar van de grond van de beoogde locatie, is enthousiast over het concept en de plannen en is bereid steun te verlenen aan het initiatief.


Vervolgstappen

De komende tijd wordt het plan verder uitgewerkt, waarbij ook de synergie en samenwerking tussen de Floriade en Eden Holland op deze nabij de Floriade gelegen locatie worden meegenomen. Er wordt een bestemmingsplan voorbereid inclusief Milieu Effect Rapportage. Stichting Eden Holland gaat zich gelijktijdig richten op uitwerking van de organisatiestructuur en het werven van benodigd (eigen en vreemd) vermogen. Voor andere financiers is een overheidsbijdrage een voorwaarde om ook middelen beschikbaar te stellen. Medio volgend jaar is definitief duidelijk of Eden Holland doorgaat. In aanloop naar dat besluit wordt door de provincie en de gemeente 500.000 euro voorgeschoten. Dit is in deze fase het maximale bedrag waarop gemeente en provincie risico lopen. De voorgenomen bijdrage van 10 miljoen euro biedt Eden Holland de mogelijkheid om op basis van cofinanciering het overige eigen en vreemd vermogen bijeen te krijgen.


Impuls voor de stad en de regio

"De uitdaging is voor Almere om in 2030 een cultureel profiel te hebben dat past bij de vijfde stad van Nederland. Want de aanwezigheid van culturele infrastructuur zorgt voor aantrekkingskracht, trots en binding”, zegt wethouder Hilde van Garderen. Met een combinatie van een onderscheidende attractie en een toegankelijke manier om kennis maken met klimaatsverandering en duurzaamheid draagt Eden Holland ook bij aan de ambitie van Almere: de groene stad van de toekomst. "Eden Holland biedt niet alleen de stad maar Flevoland de mogelijkheid om een grote stap te zetten in het versterken van cultuur, recreatie en toerisme die van betekenis is voor de regio en Nederland”, voegt gedeputeerde Michiel Rijsberman er aan toe.

Link: http://edensoestdijk.nl/
Trefwoorden: attracties, tuinen, botanische tuinen, duurzaam toerisme, flevoland

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.