Keerpunt voor Toeristisch Nederland: Focus op balans en bewoners
We praten met Conrad van Tiggelen, directeur Marketing van NBTC over Perspectief 2030 dat NBTC heeft gefaciliteerd en waarin een gezamenlijke visie voor de sector wordt gecreëerd voor de bestemming Nederland in 2030.
De bewoner centraal
De visie wordt echt een keerpunt voor toeristisch Nederland. Conrad: "Het belangrijkste verschil is dat vooral gedacht wordt vanuit de bewoner. Wat is er nodig in een stad of regio en kan toerisme daar een bijdrage aan leveren?” In de optiek van Conrad moeten we toerisme vooral niet als doel zien: "Toerisme is een middel tot iets waar de Nederlander zelf beter van wordt”, licht hij toe. "Voor een dorp kan dat zijn dat dankzij het toerisme de basisvoorzieningen in stand worden gehouden. Voor een middelgrote gemeente die te maken heeft met leeglopende binnensteden weer dat door toerisme een interessant horeca en winkelaanbod blijft bestaan. En voor een grote stad zijn de uitdagingen om de druk hanteerbaar te houden.” Daarbij past ook een andere rol van NBTC, die verschuift van marketing en communicatie richting de buitenlandse consument naar positionering, productontwikkeling en data. "Maar we moeten wel reel zijn”, stelt Conrad. "Als we alle initiatieven in heel Nederland willen ondersteunen, dan hebben we heel veel kwartiermakers nodig.”
"Toerisme is een middel tot iets waar de Nederlander zelf beter van
wordt" Conrad van Tiggelen |
Perspectief 2030 is nadrukkelijk samen met de branche in ontwikkeling: "Het is geen verhaal van NBTC, wij faciliteren maar het is een verhaal van de gastvrijheidsindustrie”, aldus een stellige Conrad. "We hebben een strategisch bureau ingeschakeld die een aantal stakeholders uit de sector en daarbuiten heeft gesproken en industry experts, young thinkers en opinion leaders heeft geïnterviewd. Juist vanwege onze faciliterende en onafhankelijke rol hebben we dat niet zelf gedaan.” Uit al die input komt een ambitie: Wat voor een bestemming willen we zijn in 2030 en wat is daarvoor nodig? "Dat presenteren we in de ochtend van de ToerismeTop. In de middag wordt dieper ingegaan op de verschillende thema’s als balans, mobiliteit, verduurzaming en human capital.” NBTC, wil de input van de ToerismeTop ook gebruiken om daarna een concretiseringsslag te maken. "Uit de top komen allemaal initiatieven. Die ga je vervolgens plotten op een kaart, dan kijk je met welk gebied je wat zou kunnen en hoe realistisch het is.”
Next step voor HollandCity strategie
Het lijkt zo wel een appeltje-eitje verhaal maar dat is het natuurlijk niet. We moeten volgens Conrad bereid zijn soms lastige keuzes te maken. "Ja, dit is een aansprekend perspectief en we gaan er echt onze schouders onder zetten zowel publiek als privaat. Ik hoop dat de hele sector ook de urgentie beseft. Die urgentie wordt nu vooral benadrukt op een paar plekken waar het druk is maar dat kan ook op andere plekken ontstaan. Ik hoop ook dat ze met name de kansen zien en hoe toerisme een bijdrage kan leveren aan een beter leven voor de Nederlander.”
De ToerismeTop en Perspectief
2030 komt voor NBTC op een mooi moment omdat ze toch al een next step
ontwikkelden voor de HollandCity-strategie. In april 2015 ontvouwde Conrad voor
het eerst de nieuwe Holland Branding & Marketing Strategie met de bekende
Holland-passies, districten, themajaren en verhaallijnen die later de
HollandCity Strategie is gaan heten.
"We
zien overal steden en regio’s kijken naar hun onderscheidende DNA om een reason
to travel worden" Conrad van Tiggelen |
De HollandCity Strategie heeft na wat aanvankelijke scepsis in toeristisch Nederland enorm veel teweeg gebracht maar is zeker geen quick win. Steden en regio’s moesten ineens gaan nadenken over hun onderscheidende plek -binnen Nederland en dat was voor sommigen behoorlijk nieuw. "We zien overal steden en regio’s kijken naar hun onderscheidende DNA om een reason to travel worden”, vertelt een enthousiaste Conrad. "Een mooi voorbeeld is het gebied Gouda Bodegraven Woerden, dat zich als Cheese District positioneert.” Ook de rol van NBTC veranderd: "As we speak wordt gekeken of er een kwartiermaker kan worden aangesteld. We willen de steden en streken in hun kracht zetten en initiatieven die daar ontstaan, ondersteunen.”
NBTC heeft inmiddels samen met de regio’s een kleine 10 verschillende verhaallijnen gelanceerd en ziet nu echt resultaat: "Als legacy van het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design is de verhaallijn Mondriaan & De Stijl opgestart. Tijdens het themajaar hebben we voor het eerst laten zien dat we zonder Amsterdam internationale bezoekers rond een bepaalde interesse naar een gebied kunnen verleiden”, stelt Conrad. Ook de verhaallijn rond de Hanzesteden is een succesverhaal: ”Je ziet nu echt dat er meer Belgen en Duitsers komen.” Themajaren zijn belangrijk om internationale toeristen de urgentie te geven Nederland te bezoeken "In 2019 staat het thema Rembrandt en de Gouden eeuw op het programma. Het is nadrukkelijk niet alleen Amsterdam maar ook andere plekken die een sterk verhaal hebben over de Gouden Eeuw die we kunnen verbinden aan de interesse voor Rembrandt.”
Verschuiving naar productontwikkeling
Waar de HollandCity puur is gericht op de marketing en
communicatie richting de internationale bezoeker, wil NBTC nu een stap verder
gaan. HollandCity ging niet over productontwikkeling of het bewerken van de
binnenlandse markt. "Je ziet dat door de discussies die er gaande zijn en de
druk op sommige plekken, een grotere aanpak noodzakelijk is”, stelt Conrad die
graag nog wel een paar misverstanden rond de strategie uit de weg wil ruimen:
"Het is een illusie te denken dat we de bezoeker die het Anne Frankhuis, het
Van Goghmuseum en de grachten wil zien, naar bijvoorbeeld Venlo krijgen. Dat
gaat niet gebeuren want we kunnen een bezoeker niet van plaats A naar plaats B
verplaatsen. Die misvatting hebben we misschien zelf in de hand gewerkt door
het woord spreiding te gebruiken maar het gaat meer over een verdeling van de
potentie aan internationaal bezoek om te bekijken welke bezoeker is
geïnteresseerd in welk product. Spreiding an sich is niet de oplossing voor de
toenemende druk op sommige plekken die soms tot overlast kan leiden. Het
gaat erom dat we nadenken wat de uitdagingen zijn voor een plek en hoe toerisme
daaraan kan bijdragen.”
"Spreiding an sich is niet de oplossing voor de
toenemende druk op sommige plekken die soms tot overlast kan leiden" Conrad van Tiggelen |
Dat is ook logisch want een bezoeker die geïnteresseerd is in design in Eindhoven is een hele andere bezoeker dan die voor de grachten van Amsterdam komt. Het gaat er volgens Conrad om dat die andere plekken bijzonder genoeg moeten zijn om een reason to travel voor de buitenlandse bezoeker te worden. Die plekken moeten we verder ontwikkelen om ze vervolgens internationaal in het zonnetje te zetten. "Het begint met steden in de Randstad maar ook Eindhoven, Friesland of Twente kunnen een belangrijke reason te travel worden. Maar laat ik duidelijk zijn, we hebben bij NBTC geen blauwdruk van toeristisch Nederland. Zowel rondom verhaallijnen als themajaren kijken eerst of een onderwerp potentieel interessant genoeg is om bezoekers aan te trekken. In het geval van een individuele plek geven we- eerlijk feedback over de potentie. Een insteek als ‘Amsterdam is te vol, stuur ze maar naar ons’ werkt niet.”
Andere rol voor NBTC en DMO’s
Die nieuwe visie op toerisme heeft niet alleen gevolgen voor NBTC maar voor alle destinatie marketingorganisaties. Conrad: "We verwachten dat marketingorganisaties in het land opschuiven van pure marketing/communicatie naar de hele marketingmix inclusief productontwikkeling. Research gaat ook veranderen omdat we meer gaan kijken naar grotere real time data stromen. Marketing en communicatie blijven bestaan maar zullen door digitale technieken veranderen.” Voor NBTC ziet Conrad een rol om steden en regio's te helpen keuzes te maken op het gebied van hun onderscheidende positie. "En niet alleen vanuit de bezoekers maar juist vanuit het totaal, inwoners, bedrijven, tijdelijke inwoners, studenten en toeristen. Om te kijken hoe ze een reason to travel en een reason to live worden. Want ook als een stad of regio zich niet op bezoekers richt, moeten ze nog steeds aan branding doen, moeten ze zorgen dat ze aantrekkelijk zijn voor je eigen bewoners en voor het aantrekken van bedrijven.” Dat is volgens Conrad een eerste stap. "Als je weet wat je bent, wie je wilt zijn en je weet wat je wilt uitstralen dan kun je zeggen wat er ontbreekt en moet ontwikkelen.”
Thema’s die onder andere in Perspectief 2030 aan bod komen zijn: Balans, tussen lusten en lasten Spreiding, hoe kunnen we de potentie aan internationaal bezoek meer van Nederland laten zien Mobiliteit, bereikbaarheid naar Nederland toe en binnen Nederland Verduurzaming, hoe kan toerisme een bijdrage aan de klimaatagenda leveren Human Capital, hebben we in de toekomst wel de juiste krachten |