CELTH ontwikkelt voor UNWTO tools voor overtourism
Het rapport is het resultaat van de samenwerking tussen UNWTO, het Centre of Expertise in Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV Breda) en het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden University of Applied Sciences.
Elf strategieën en 68 maatregelen
In het rapport wordt beschreven hoe toerisme in stedelijke bestemmingen beter gestuurd kan worden, ten voordele van zowel de toeristen als de plaatselijke bewoners. In het rapport worden elf strategieën en 68 maatregelen voorgesteld die bij kunnen dragen aan het doorgronden en beheersen van de groei van bezoekersaantallen.
De toenemende berichten over de beleefde drukte, geluidsoverlast en andere problemen onder de lokale bevolking tegenover bezoekers hebben geleid tot de verspreiding van termen zoals ‘overtoerisme’ en ‘toerismefobie’. Door de recente groei van het toerisme in stedelijke gebieden is het noodzakelijk om tot duurzaam beleid en procedures te komen waarmee de negatieve effecten van het toerisme op de aanwezige natuurlijke hulpbronnen, de infrastructuur, de mobiliteit en congestie, de economie, de woningmarkt evenals de sociaal-culturele impact geminimaliseerd kunnen worden.
Complexe problematiek
"Beheer is cruciaal. Het hoofd bieden aan de uitdagingen die gepaard gaan met stedelijk toerisme vandaag de dag is een veel complexere zaak dan algemeen wordt aangenomen. We moeten een duurzame roadmap voor stedelijk toerisme ontwikkelen en toerisme in een bredere stedelijke agenda plaatsen”, zegt UNWTO Secretaris-General Zurab Pololikashvili. "We moeten ook proberen te bereiken dat plaatselijke gemeenschappen de positieve kanten van toerisme leren in te zien en ervan kunnen profiteren”, voegt hij toe.
Om bezoekersbeheer in stedelijke contexten beter te kunnen begrijpen - de verhoudingen tussen bewoners en bezoekers in het bijzonder – bevat het rapport een inventarisatie van de beleving van bewoners ten aanzien van toerisme in acht Europese steden: Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, München, Salzburg en Tallinn.
"Er is geen kant en klare, standaard oplossing om met overtoerisme om te gaan. In plaats daarvan moet toerisme deel uitmaken van een stadsbrede strategie voor duurzame ontwikkeling”, geeft dr. Ko Koens van CELTH en Breda University of Applied Sciences aan. "Dit rapport kan daar hopelijk bij helpen als een eerste stap van probleem- naar oplossingsgericht denken.”
Betrokkenheid bewoners essentieel
Het rapport beveelt een gemeenschappelijke strategische visie aan tussen alle betrokken belanghebbenden. Een visie waarmee bewoners en bezoekers worden samengebracht op basis van zorgvuldige planning met inachtneming van de capaciteitsbeperkingen en respect voor de specifieke eigenschappen van iedere bestemming. "De betrokkenheid en ondersteuning van omwonenden is essentieel voor het realiseren van duurzaam toerisme”, licht lector Albert Postma van CELTH en NHL Stenden University of Applied Sciences toe. "Het opbouwen van gedeelde verantwoordelijkheid tussen belanghebbenden die direct of indirect betrokken zijn bij de ontwikkeling van het toerisme is een sleutel voor het waarborgen van duurzaamheid op de lange termijn”, concludeert betrokken onderzoeker Bernadett Papp.
Breed kennisfundament
De
samenwerking met UNWTO is onderdeel van een breed kennisfundament over duurzame
bestemmingsontwikkeling, bezoekersbalans en overtoerisme dat CELTH en haar
partners Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden University of Applied
Sciences en HZ University of Applied Sciences opbouwen. Voor het ontwikkelen
van de door Zurab Pololikashvili genoemde roadmap voor de toekomst van
(stedelijk) toerisme, wordt in samenwerking met nationale partners en verschillende
Europese steden geëxperimenteerd met nieuwe methodieken, zoals Serious Gaming in
het door Europa medegefinancierde ‘Smart City Hospitality’ project (SCITHOS) en
het Data & Development Lab Bestemming Nederland, om het nationale en stedelijk
toerisme te verduurzamen.
Trefwoorden: toerisme, overtourism, undertourism, beleid, onderzoek, maatregelen