Geplaatst op: 08-10-2018
Auteur: Marc Gerlings

Eerste editie National Sustainable Tourism Student Congress

Eerste editie National Sustainable Tourism Student Congress
Foto: Inholland Diemen.

Op dinsdag 2 oktober 2018 vond in Inholland Diemen het eerste Nationale studentencongres over duurzaam toerisme plaats. De eerste editie ging in op dierenwelzijn en de relatie met toerisme. Ook het Urban Leisure & Tourism Lab werd officieel geïntroduceerd.

Dit was het gevolg van eerder overleg tijdens de Vakantiebeurs 2018 in Utrecht tussen de verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland waar tourism management wordt aangeboden met vertegenwoordigers uit de toerismebranche en andere belanghebbenden. Deze laatste groep gaf aan dat hun inzet op de verschillende opleidingsinstituten vaak verbrokkeld was en dat het moeilijk was om overal gastcolleges te komen geven. Tijdens latere bijeenkomsten tussen alle betrokkenen werd besloten om tot een regionale verdeling te komen van Noord, Midden en Zuid en per regio een gehele dag aan het thema te besteden ten behoeve van de studenten. Wageningen Universiteit, Inholland Haarlem en Inholland Diemen namen het eerste congres voor hun rekening dat in Diemen georganiseerd werd door Swen Waterreus (docent Inholland Diemen en alumnus Wageningen).

Dierenwelzijn binnen het toerisme

Tijdens dit congres dat bezocht werd door bijna honderd studenten en medewerkers lag de nadruk op dierenwelzijn binnen het toerisme. Na het openingswoord door professor René van der Duim van Wageningen Universiteit volgden er presentaties van Gerben Hardeman (ANVR) "Animal welfare in tourism and the development of guidelines” en van Melvin Mak (TUI Benelux) "Global Welfare Guidance for Animals in Tourism".

De ochtendsessie werd besloten met het vertonen van de documentaire "Blood Lions” die inzicht verschafte in de negatieve effecten van toeristische activiteiten zoals vrijwilligerswerk in weeshuizen voor leeuwenwelpjes (want geen wezen), het populaire wandelen met leeuwen en ‘canned hunting’, het jagen en afschieten van leeuwen die enkel voor dit doel gefokt zijn.


Lancering Urban Leisure & Tourism Lab

Het evenement bood tevens een podium voor de officiële lancering voor de website van Inholland’s Urban Leisure & Tourism Lab, www.tourismlab.nl. Het lab houdt zich bezig met praktische vraagstukken gericht op ‘de inclusieve stad’ en ‘de stad in balans’ in relatie tot massatoerisme in Amsterdam.

Workshops dierenwelzijn en touroperating

Het middagprogramma bestond uit een aantal workshops waar verder in werd gegaan op het thema van het congres en gerelateerde duurzaamheidsonderwerpen. Een duidelijk voorbeeld hiervan was de presentatie "The relevance of animal welfare guidelines in tourism” door Simone Eckhardtvan de stichting SPOTS en een van de drijvende krachten achter het concept van dit nationale studentencongres. Vervolgens waren er nog workshops/presentaties van Guido Klep van Sustainio over "Certification in tourism organisations”; Ellen Bulthuis van Koning Aap/ Shoestring/ YourWay2GO "Practice and obstacles in making the tour operator sustainable” ; Gerben Hardeman (ANVR) en Melvin Mak (TUI) "Reducing impacts of tourism in practice”; "Fair Trade Tourism: How Africa got it right” door Emilie Hagedoorn van Fair Trade Tourism en "Fair BnB and Overtourism in Amsterdam” door Miranda Kamp & Roos Gerritsma van Inholland’s Urban Leisure Tourism Lab.
Trefwoorden: toerisme, dierenwelzijn, duurzaamheid, opleiding, studenten

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.