Geplaatst op: 08-10-2018
Auteur: Marc Gerlings

Eerste editie National Sustainable Tourism Student Congress

Eerste editie National Sustainable Tourism Student Congress
Foto: Inholland Diemen.

Op dinsdag 2 oktober 2018 vond in Inholland Diemen het eerste Nationale studentencongres over duurzaam toerisme plaats. De eerste editie ging in op dierenwelzijn en de relatie met toerisme. Ook het Urban Leisure & Tourism Lab werd officieel geïntroduceerd.

Dit was het gevolg van eerder overleg tijdens de Vakantiebeurs 2018 in Utrecht tussen de verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland waar tourism management wordt aangeboden met vertegenwoordigers uit de toerismebranche en andere belanghebbenden. Deze laatste groep gaf aan dat hun inzet op de verschillende opleidingsinstituten vaak verbrokkeld was en dat het moeilijk was om overal gastcolleges te komen geven. Tijdens latere bijeenkomsten tussen alle betrokkenen werd besloten om tot een regionale verdeling te komen van Noord, Midden en Zuid en per regio een gehele dag aan het thema te besteden ten behoeve van de studenten. Wageningen Universiteit, Inholland Haarlem en Inholland Diemen namen het eerste congres voor hun rekening dat in Diemen georganiseerd werd door Swen Waterreus (docent Inholland Diemen en alumnus Wageningen).

Dierenwelzijn binnen het toerisme

Tijdens dit congres dat bezocht werd door bijna honderd studenten en medewerkers lag de nadruk op dierenwelzijn binnen het toerisme. Na het openingswoord door professor René van der Duim van Wageningen Universiteit volgden er presentaties van Gerben Hardeman (ANVR) "Animal welfare in tourism and the development of guidelines” en van Melvin Mak (TUI Benelux) "Global Welfare Guidance for Animals in Tourism".

De ochtendsessie werd besloten met het vertonen van de documentaire "Blood Lions” die inzicht verschafte in de negatieve effecten van toeristische activiteiten zoals vrijwilligerswerk in weeshuizen voor leeuwenwelpjes (want geen wezen), het populaire wandelen met leeuwen en ‘canned hunting’, het jagen en afschieten van leeuwen die enkel voor dit doel gefokt zijn.


Lancering Urban Leisure & Tourism Lab

Het evenement bood tevens een podium voor de officiële lancering voor de website van Inholland’s Urban Leisure & Tourism Lab, www.tourismlab.nl. Het lab houdt zich bezig met praktische vraagstukken gericht op ‘de inclusieve stad’ en ‘de stad in balans’ in relatie tot massatoerisme in Amsterdam.

Workshops dierenwelzijn en touroperating

Het middagprogramma bestond uit een aantal workshops waar verder in werd gegaan op het thema van het congres en gerelateerde duurzaamheidsonderwerpen. Een duidelijk voorbeeld hiervan was de presentatie "The relevance of animal welfare guidelines in tourism” door Simone Eckhardtvan de stichting SPOTS en een van de drijvende krachten achter het concept van dit nationale studentencongres. Vervolgens waren er nog workshops/presentaties van Guido Klep van Sustainio over "Certification in tourism organisations”; Ellen Bulthuis van Koning Aap/ Shoestring/ YourWay2GO "Practice and obstacles in making the tour operator sustainable” ; Gerben Hardeman (ANVR) en Melvin Mak (TUI) "Reducing impacts of tourism in practice”; "Fair Trade Tourism: How Africa got it right” door Emilie Hagedoorn van Fair Trade Tourism en "Fair BnB and Overtourism in Amsterdam” door Miranda Kamp & Roos Gerritsma van Inholland’s Urban Leisure Tourism Lab.
Trefwoorden: toerisme, dierenwelzijn, duurzaamheid, opleiding, studenten

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.