Hemelplatforms bij Lauwersmeer
Van deze toren kunnen de zijwanden naar voren worden geschoven, zodat sterrenliefhebbers geen stijve nek krijgen als ze achterover leunen. Het is de bedoeling dat de torens of 'hemelplatforms' voor het einde van het jaar klaar zijn.
Nationaal Park Lauwersmeer is oktober 2016 door de International Dark Sky Association officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien.
Vroegere zeebodem herkenbaar
De torens worden ongeveer drie meter hoog. Daarmee krijgen bezoekers een volledig ander perspectief op het meer dan met de voeten op de grond. Het platform geeft uitzicht over het meer en maakt het mogelijk de vormen van de vroegere zeebodem te herkennen.
Rondje Lauwersmeer
De hemelplatforms zijn onderdeel van het project Rondje Lauwersmeer waarmee de 43 kilometer lange wandel- en fietsroute rond het Lauwersmeer wordt opgeknapt.
Het project Rondje Lauwersmeer voorziet in de versterking van de infrastructuur voor wandelaars en fietsers in het Lauwersmeergebied, waardoor landrecreatie een betere aansluiting krijgt op de waterrecreatie. Ook wordt de herkenbaarheid van de gebiedsentrees verbeterd en de belevingswaarde van het gebied vergroot. De investeringen moeten leiden tot meer bezoekers met een langer verblijf in de regio.
Financiering
De provincies Groningen en Fryslân en het Waddenfonds zijn hoofdfinanciers, daarnaast werken en financieren Staatsbosbeheer en recreatieschap de Marrekrite ook mee. Het project Rondje Lauwersmeer kost in totaal 3,3 miljoen euro waar het Waddenfonds bijna een miljoen euro in steekt.