Drentse vrijetijdseconomie groeit
Voorzitter van Recreatieschap Drenthe Jan ten Kate heeft het rapport tijdens dit congres overhandigd aan gedeputeerde provincie Drenthe, Henk Brink. Het tweejaarlijkse rapport laat de resultaten zien van het onderzoek naar de economische betekenis van recreatie en toerisme in Drenthe en Ooststellingwerf.
Meer dagtochten en overnachtingen in luxe segment stuwen bestedingen omhoog
Een toename van zowel het aantal dagtochten, als het aantal
overnachtingen in het duurdere luxere segment heeft ervoor gezorgd dat de, aan
toerisme toe te schrijven omzet, sterk is gestegen. Vooral het aandeel
overnachtingen in recreatiewoningen is door de jaren heen gestegen. Omgekeerd
verliest het deelsegment kamperen steeds meer terrein. Dit komt door een
verandering in de consumentenvoorkeur.Dagtochten zijn verantwoordelijk voor het
grootste deel van de omzet, circa 60%. De overige 40% is toe te schrijven aan
de verblijfsrecreatie.
Dagtochten
In Drenthe zijn in 2017 naar schatting 27,8 miljoen dagtochten gemaakt. Hiervan zijn circa 13,1 miljoen dagtochten (oftewel 47% van het totaal) toe te schrijven aan de segmenten attracties en evenementen, recreatief winkelen en uitgaan. Het aantal dagtochten is ten opzichte van de vorige meting (peiljaar 2017) qua volume weer toegenomen. Omdat de groei van het aantal dagtochten in Drenthe gelijk loopt met de nationale groep is het relatieve marktaandeel van de provincie in de totale dagtochtenmarkt in Nederland stabiel gebleven en komt voor 2017 uit op 2,8%. In 2017 werd circa € 423 miljoen uitgegeven aan dagtochten in Drenthe.
Verblijfstoerisme
In 2017 bedroeg het aantal overnachtingen dat in de provincie Drenthe werd doorgebracht iets meer dan 8,7 miljoen. Een belangrijk deel van deze overnachtingen vond plaats in een recreatiewoning (55,8%) of op een vaste of toeristische standplaats op een kampeerterrein (29,2%). Het aandeel overnachtingen in groepsaccommodaties, in hotels/pensions, bed & breakfast-voorzieningen of op het water (in een boot) is met circa 15% een stuk geringer.Tussen 2015 en 2017 groeide het aantal overnachtingen, met name in recreatiewoningen. Het segment kamperen verliest steeds meer terrein. In totaal bedroegen de verblijfstoeristische bestedingen in Drenthe in 2017 bijna € 460 miljoen.
Toeristische werkgelegenheid scoort goed
De stijgende bestedingen vanuit het toerisme zorgde, via de omzet van bedrijven, ook voor een toename van werkgelegenheid. Het gaat hierbij zowel om de directe als de afgeleide werkgelegenheid bij toeristische bedrijven. In 2017 waren er zo’n 18.485 personen werkzaam door toeristische bestedingen in Drenthe. Indirect, bij de toeleveranciers, komen hier nog eens circa 2.495 banen bij. Toerisme scoort hierbij qua werkgelegenheidsontwikkeling beter dan de meeste andere sectoren.