Geplaatst op: 28-12-2018
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Recordzomer voor Nederlandse luchtvaart

Recordzomer voor Nederlandse luchtvaart
Bron: Pixabay
In het derde kwartaal van 2018 vlogen bijna 22,8 miljoen passagiers van en naar Nederland, 2,6 procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2017. Net zoals vorig kwartaal kregen de luchthavens van Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Groningen meer passagiers te verwerken. De drie grootste luchthavens beleefden dit jaar tevens hun drukste zomer maar voor Schiphol lijkt de groei af te zwakken. In vergelijking met het derde kwartaal van 2017 werd er in het derde kwartaal van 2018 4,5 procent meer omgezet door Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor luchtvaart.


Amsterdam Schiphol

Amsterdam Schiphol zag in het derde kwartaal van 2018 bijna 20 miljoen passagiers aankomen en vertrekken, 1,1 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Al sinds het derde kwartaal van 2010 groeit het aantal passagiers op Schiphol. De groei van 1,1 procent is wel de kleinste sinds het eerste kwartaal van 2013. De afvlakking van het aantal aangekomen en vertrokken passagiers heeft te maken met de wettelijke bovengrens van het aantal vliegtuigbewegingen, maximaal 500 duizend per jaar tot 2020, waar Schiphol vorig jaar al mee te maken kreeg. Het aantal vliegtuigbewegingen werd dan ook minder in de afgelopen twee kwartalen. In het derde kwartaal ging het om een daling van 1,4 procent, waardoor het aantal vluchten uitkwam op 140 duizend.


In augustus 2018 vlogen voor het eerst meer dan 6,8 miljoen passagiers via Schiphol. De drukste dag was 10 augustus. Op deze vrijdag deden in totaal 269 duizend vliegtuigpassagiers Schiphol aan.



Regionale luchthavens

Ook Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport beleefden dit jaar hun drukste derde kwartaal ooit. Eindhoven verwerkte bijna 1,9 miljoen passagiers, 10,4 procent meer dan in het derde kwartaal van 2017. Via Rotterdam The Hague vlogen 686 duizend passagiers, 18,9 procent meer dan een jaar eerder.


Op luchthaven Eindhoven, de tweede luchthaven van Nederland, stijgt het aantal passagiers al sinds het derde kwartaal van 2009 elk kwartaal, met uitzondering van het tweede kwartaal in 2016, toen er werkzaamheden aan de start- en landingsbaan plaatsvonden.


Op beide luchthavens stonden Malaga en Alicante in de top 3 van populairste bestemmingen. Vanaf Eindhoven vlogen daarnaast veel reizigers naar Budapest. Vanaf Rotterdam was Faro de populairste bestemming.


Het aantal passagiers dat vloog via Maastricht Aachen Airport nam naar verhouding het meest toe van alle Nederlandse luchthavens. Sinds mei van dit jaar is het aantal vliegbestemmingen op Maastricht flink uitgebreid. Het aantal passagiers verdubbelde van 67 duizend in het derde kwartaal van 2017 naar 135 duizend in het derde kwartaal in 2018. Dat zijn er nog steeds minder dan Schiphol op een drukke dag verwerkt. Maastricht is een betrekkelijk kleine luchthaven. Het aandeel passagiers dat via deze luchthaven vloog, was slechts 0,6 procent van het totaal aantal reizigers op Nederlandse luchthavens. Groningen Eelde kreeg 16,8 procent meer reizigers in het derde kwartaal van 2018.


Caribisch Nederland

In het derde kwartaal van 2018 vlogen vliegtuigen ruim 5,7 duizend keer van en naar de drie eilanden van Caribisch Nederland. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2017 is dit ruim 13 procent meer. Op alle drie de eilanden nam het aantal aankomende en vertrekkende vluchten toe. Op Bonaire was het aantal vluchten ruim 6,7 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2018; 3,4 duizend bewegingen. Op Saba was het aantal vliegtuigbewegingen 660, 24,5 procent hoger dan een jaar eerder en op Sint Eustatius was het aantal vliegbewegingen 1,7 duizend, ruim 24 procent hoger.


Kleine luchthavens

De commerciële vluchten op kleine luchthavens namen af met 7,2 procent. Commerciële vluchten, vluchten met een winstoogmerk, bestonden in het derde kwartaal van 2018 voor 81 procent uit rondvluchten (8,7 duizend). Les- en oefenvluchten vanaf kleine luchthavens groeiden nog wel, met 7,4 procent.

Link: https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/52/kwartaalmonitor-luchtvaart
Trefwoorden: luchtvaart, luchthavens, passagiers

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.