Knardijk tot leisure dijk ombouwen?
Onder het motto ‘Knardijk, dijk van ons allemaal’ nodigen
Waterschap Zuiderzeeland, provincie Flevoland, gemeente Lelystad en gemeente
Zeewolde bewoners, organisaties en bedrijven uit om nieuwe gebruiksvormen voor
deze dijk te ontwikkelen. Geïnteresseerde partijen en personen mogen hun ideeën
kenbaar maken. Insturen kan via Knardijk.nl tot
en met het eerste kwartaal van 2019.
We verwachten dat we in de zomer van 2019 de eerste resultaten van de uitvoerbaarheid
van deze ideeën bekendmaken, aldus de provincie.
Spelregels
Van initiatiefnemers verwachten we ontwikkelkracht. Een idee zelf of samen met anderen (of andere organisaties) realiseren, en zelf verantwoordelijk zijn voor de financiering. De betrokken overheden ondersteunen hierbij en bij de uiteindelijk formele procedures. Het kernteam Knardijk is als vraagbaak en ondersteuner beschikbaar voor initiatiefnemers.
Instandhouden waarden
De Knardijk is uniek en heeft zoals hij er nu ligt landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarde. Initiatiefnemers worden uitgedaagd om met respect met de dijk om te gaan. Dat betekent niet dat ideeën bij voorbaat worden uitgesloten, maar nieuwe ontwikkelingen moeten wel het karakter van de dijk versterken. Daar zullen de betrokken overheden bij helpen.
Natuur, fietsers en sporters
Voor veel Flevolanders is de Knardijk een herkenbaar punt in het landschap. De dijk scheidt zuidelijk en oostelijk Flevoland van elkaar. Markante punten zijn het kunstwerk 'De Tong van Lucifer' en de rode deuren van de Knarsluizen. Nadat oostelijk Flevoland in de jaren 50 was drooggelegd, beschermde de dijk die polder tegen het water. Toen zuidelijk Flevoland werd drooggelegd verloor de Knardijk zijn rol om buitenwater tegen te houden. Nu houdt de dijk water tegen in geval van een dijkdoorbraak ergens anders. Maar de dijk is meer: fietsers en sporters maken er graag gebruik van en de dijk verbindt natuurgebieden.