Geplaatst op: 28-01-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Consortium onder leiding van Breda University of Applied Sciences publiceert rapport over overtourism in Europese Unie

Consortium onder leiding van Breda University of Applied Sciences publiceert rapport over overtourism in Europese Unie
Bron: Pixabay

Een internationaal consortium onder leiding van Breda University of Applied Sciences brengt in het rapport Overtourism: impact and possible policy responses in kaart welke gevolgen overtoerisme voor Europese bestemmingen heeft. De onderzoekers adviseren om een Task Force on Overtourism op te zetten binnen de EU, verscherpt toezicht te gaan houden op online platforms en bewoners meer bij toerismebeleid te betrekken.


Het onderzoek - dat in opdracht van het TRAN-comité van het Europese Parlement is verricht - inventariseert 41 van de 105 overtoerisme-bestemmingen. Hieruit blijkt dat overtoerisme veel risico’s met zich meebrengt, zoals verkeersproblemen, overlast en schadelijke milieu-effecten. Dit geldt niet alleen voor steden, maar vooral voor kustgebieden, eilanden en landelijke gebieden.


In Nederland zijn Amsterdam, Scheveningen, Giethoorn, Maastricht, Kinderdijk en de Zaanse Schans het meest kwetsbaar voor de gevolgen van overtoerisme. Naast Breda University of Applied Sciences bestaat het consortium uit wetenschappers van Brighton University, de Universiteit van Lund (Zweden), de Universiteit van Lleida in Barcelona en Stenden University of Applied Sciences in Leeuwarden.

Massale bezoekersaantallen eisen tol

 

Een belangrijke katalysator voor overtoerisme is het groeiende aanbod van goedkoop transport in combinatie met hypes die op social media en via digitale platforms worden gecreëerd. Dit leidt tot een grote toestroom naar bestemmingen die deze massale bezoekersaantallen helemaal niet aankunnen. Uit het zeer uitgebreide literatuuronderzoek blijkt verder dat overtoerisme zich niet tot steden beperkt, maar juist ook kustgebieden, eilanden en landelijke gebieden erg kwetsbaar zijn. Naast het literatuuronderzoek zijn ook statistische data-analyses - de eerste in hun categorie - gemaakt van maar liefst 290 regio’s in de EU. Hieruit komt naar voren dat overtoerisme niet alleen samenhangt met de aanwezigheid van veel toeristen in een gebied, maar ook met een sterke aanwezigheid van Airbnb en het belang dat toerisme vertegenwoordigt voor de lokale economie. Bovendien liggen deze gebieden vaak dichtbij vliegvelden, havens waar cruiseschepen aanmeren en staan zij vaak op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Risicogebieden in Europa

 

In het rapport worden vijftien Europese regio’s geïdentificeerd met een ‘hoog risico op overtoerisme’. Dit zijn onder meer gebieden als de Canarische Eilanden in Spanje, de Bourgogne in Frankrijk, Trento in Italië, de Algarve in Portugal, de Ionische Eilanden in Griekenland en Oost-Wales in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn Amsterdam, Scheveningen, Giethoorn, Maastricht, Kinderdijk en de Zaanse Schans onderhevig aan overtoerisme. Giethoorn is onderdeel van één van de 41 gedetailleerde case studies in het onderzoek.

Task Force on Overtourism

 

De belangrijkste aanbeveling uit het onderzoek aan het TRAN-Comité van het Europese Parlement is het aanzwengelen van een discussie over de groei van het toerisme op specifieke bestemmingen. Ook zou het toezicht op online platforms die onderdeel zijn van de deeleconomie, zoals Airbnb, verscherpt moeten worden en moeten inwoners betrokken worden bij het beleid op het gebied van toerisme. De onderzoekers adviseren om een ‘Task Force on Overtourism’ op te zetten binnen de EU. Deze zou moeten rapporteren aan de Europese Commissie en aanbevelingen moeten doen op basis van een dialoog tussen alle relevante partijen. De Task Force zou ook een monitoringsysteem kunnen ontwikkelen om de oorzaken en gevolgen van overtoerisme in kaart te brengen.

Link: https://www.cstt.nl/Projects/Research-study-on-Overtourism--impact-and-possible-policy-responses/30
Trefwoorden: toerisme, onderzoek, beleid, overtourism, drukte, negatieve effecten

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.