Utrecht restaureert erfgoedparels en dat kan routes stimulans geven
Fietsers en wandelaars kunnen nog meer routes plannen langs
erfgoedparels. De provincie Utrecht geeft aan twaalf regionale erfgoedparels subsidie
om deze te restaureren. De eis, het erfgoed moet goed zichtbaar en bereikbaar
zijn voor recreanten.
De provincie Utrecht besteedt in 2019 ruim 2,5 miljoen euro uit het fonds
erfgoedparels aan de restauratie van 12 rijksmonumenten. Zo worden onder andere
de Hamtoren in Vleuten en een Middeleeuwse beeldengroep in de Petruskerk in
Woerden gerestaureerd. De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat deze
monumenten goed toegankelijk blijven voor het publiek en draagt daarom bij aan
onderhoud en restauratie als dat nodig is. De regeling wordt medio april 2019
weer opengesteld voor 2020.
Het geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Bij het verlenen van subsidies uit het Fonds Erfgoedparels hanteert de provincie een aantal criteria, waarvan de belangrijkste zijn:
- de publieke toegankelijkheid
- cofinanciering van de eigenaar.
Dit jaar gaat het om 12 gehonoreerde projecten: 8 historische
buitenplaatsen, 1 kerk, 1 beeldengroep, 1 postkantoor en 1
stadsmuur.
Het gaat om de volgende projecten:
Kasteel Den Ham/Hamtoren (Utrecht/Vleuten), hoofdhuis van buitenplaats Wulperhorst (Zeist), Rooms-Katholieke Kerk van Cabauw (Lopik/Cabauw), park en tuin van buitenplaats Persijn (De Bilt/Maartensdijk), theekoepel en tuin van buitenplaats Middenhoek (Stichtse Vecht/Nieuwersluis), beelden Petruskerk (Woerden), sterrenwacht bastion en stadsmuur (Utrecht), historische tuin- en parkaanleg Buitenplaats Over-Holland (Stichtse Vecht/Nieuwersluis), historische tuin en parkaanleg Kasteel De Haar (Utrecht/Haarzuilens), postkantoor Neude (Utrecht), tuinmuur en broeikassen Buitenplaats Nyenrode (Stichtse Vecht/Breukelen), tuinmuren Kasteel Heemstede (Houten).Dat zijn erfgoederen die goed in routes passen in de stad Utrecht en in de regio.
Drie bijzondere voorbeelden van rijksmonumenten zijn: de beeldengroep in de Nederlands Hervormde Petruskerk in Woerden, het bastion Sonnenborgh in Utrecht en de Hamtoren in Vleuten.
Laat 15e-eeuwse beelden
Het herstel van de beeldengroep is een bijzondere restauratie. Bij de restauratie van de kerk in de jaren ‘80 werden in de grond diverse laat 15e-eeuwse beelden aangetroffen, die daar waarschijnlijk tijdens de beeldenstorm zijn verborgen. De beelden worden gerestaureerd en in de oorspronkelijke compositie terug geplaatst.
Bastion Sonnenborgh
Het bastion Sonnenborgh is in opdracht van Karel V gebouwd in 1552 aan de oostkant van de stad Utrecht. Het bastion kent een lange geschiedenis. Zo kwam in 1851 de natuurkundige Buys Ballot met het idee om op het bastion een sterrenwacht en een weerkundig instituut te bouwen. Het voegwerk en delen van het metselwerk van de karakteristieke bastionmuur verkeren in slechte staat en zullen gerestaureerd worden.Hamtoren Vleuten
De Hamtoren (voormalig kasteel Den Ham) is het overblijfsel van een Middeleeuws kasteel in Vleuten. De toren verkeert in slechte staat van onderhoud. De restauratie betreft onder meer het herstel van gevels en dak en voeg- en stucwerk.