Geplaatst op: 01-02-2019
Auteur: Marc Gerlings

Utrecht restaureert erfgoedparels en dat kan routes stimulans geven

Utrecht restaureert erfgoedparels en dat kan routes stimulans geven

Fietsers en wandelaars kunnen nog meer routes plannen langs erfgoedparels. De provincie Utrecht geeft aan twaalf regionale erfgoedparels subsidie om deze te restaureren. De eis, het erfgoed moet goed zichtbaar en bereikbaar zijn voor recreanten.

De provincie Utrecht besteedt in 2019 ruim 2,5 miljoen euro uit het fonds erfgoedparels aan de restauratie van 12 rijksmonumenten. Zo worden onder andere de Hamtoren in Vleuten en een Middeleeuwse beeldengroep in de Petruskerk in Woerden gerestaureerd. De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat deze monumenten goed toegankelijk blijven voor het publiek en draagt daarom bij aan onderhoud en restauratie als dat nodig is. De regeling wordt medio april 2019 weer opengesteld voor 2020.


Het geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Bij het verlenen van subsidies uit het Fonds Erfgoedparels hanteert de provincie een aantal criteria, waarvan de belangrijkste zijn: 


- de publieke toegankelijkheid
- cofinanciering van de eigenaar.

Dit jaar gaat het om 12 gehonoreerde projecten: 8 historische buitenplaatsen, 1 kerk, 1 beeldengroep, 1 postkantoor en 1 stadsmuur.


Het gaat om de volgende projecten:

Kasteel Den Ham/Hamtoren (Utrecht/Vleuten), hoofdhuis van buitenplaats Wulperhorst (Zeist), Rooms-Katholieke Kerk van Cabauw (Lopik/Cabauw), park en tuin van buitenplaats Persijn (De Bilt/Maartensdijk), theekoepel en tuin van buitenplaats Middenhoek (Stichtse Vecht/Nieuwersluis), beelden Petruskerk (Woerden), sterrenwacht bastion en stadsmuur (Utrecht), historische tuin- en parkaanleg Buitenplaats Over-Holland (Stichtse Vecht/Nieuwersluis), historische tuin en parkaanleg Kasteel De Haar (Utrecht/Haarzuilens), postkantoor Neude (Utrecht), tuinmuur en broeikassen Buitenplaats Nyenrode (Stichtse Vecht/Breukelen), tuinmuren Kasteel Heemstede (Houten).


Dat zijn erfgoederen die goed in routes passen in de stad Utrecht en in de regio.


Drie bijzondere voorbeelden van rijksmonumenten zijn: de beeldengroep in de Nederlands Hervormde Petruskerk in Woerden, het bastion Sonnenborgh in Utrecht en de Hamtoren in Vleuten.


Laat 15e-eeuwse beelden

Het herstel van de beeldengroep is een bijzondere restauratie. Bij de restauratie van de kerk in de jaren ‘80 werden in de grond diverse laat 15e-eeuwse beelden aangetroffen, die daar waarschijnlijk tijdens de beeldenstorm zijn verborgen. De beelden worden gerestaureerd en in de oorspronkelijke compositie terug geplaatst.


Bastion Sonnenborgh

Het bastion Sonnenborgh is in opdracht van Karel V gebouwd in 1552 aan de oostkant van de stad Utrecht. Het bastion kent een lange geschiedenis. Zo kwam in 1851 de natuurkundige Buys Ballot met het idee om op het bastion een sterrenwacht en een weerkundig instituut te bouwen. Het voegwerk en delen van het metselwerk van de karakteristieke bastionmuur verkeren in slechte staat en zullen gerestaureerd worden.


Hamtoren Vleuten

De Hamtoren (voormalig kasteel Den Ham) is het overblijfsel van een Middeleeuws kasteel in Vleuten. De toren verkeert in slechte staat van onderhoud. De restauratie betreft onder meer het herstel van gevels en dak en voeg- en stucwerk.


Gratis keukentafelgesprek en een energiescan

Aanvragers van de subsidie uit het parelfonds konden gratis gebruik maken van een financieel keukentafelgesprek en een energiescan. Bij deze gesprekken worden de eigenaren geholpen bij het indienen van de aanvraag en gewezen op aanvullende financieringsmogelijkheden. Ook worden zij geadviseerd over energiebesparende maatregelen die toegepast kunnen worden bij de restauratie.
Trefwoorden: erfgoed, route, recreatie

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.