Geplaatst op: 11-02-2019

Waar letten duurzame reizigers op?

Waar letten duurzame reizigers op?

Onlangs schreven we al over de trends in duurzaam toerisme. Men zoekt de natuur steeds vaker op en wil daarnaast ook nog eens een steentje bijdrage aan natuurbehoud en verantwoordelijk reizen. Een belangrijk onderdeel van iedere vakantie is natuurlijk de accommodatie. Maar waar letten milieubewuste reizigers nu precies op tijdens het kiezen van het verblijf?

Certificering

 

Eco-labels zijn belangrijk; zo gaf 68% van de reizigers in 2018 aan de intentie te hebben om in een groene accommodatie te verblijven. Veel vakantiegangers letten hierbij op de aanwezigheid van een label. Tegenwoordig zijn er echter veel groencertificaten in de roulatie. Allen belangrijk, maar moeilijk te weten waar alles voor staat en welke nu betekenen dat een accommodatie écht groen, milieubewust of duurzaam is. Sommige labels vallen namelijk al te behalen door zelf een onlineformulier in te vullen, terwijl anderen een strenge keuring vereisen. Bookdifferent, is een onafhankelijk platform die reizigers een wegwijs biedt tussen de wirwar van labels. Maar voor veel eigenaren van B&B’s, vakantiewoningen en bungalowparken is het niet direct duidelijk wat er nu bij komt kijken om een groene accommodatie aan te bieden. 

Duurzame materialen

 

Zelfs voor milieubewuste vakantiegangers is het meestal geen overbodige luxe om het warm te hebben tijdens het verblijf, vooral tijdens deze koude dagen. Veel nieuwe vakantiewoningen en hotels worden nu al gebouwd met het oog op duurzaamheid op zowel lange en korte termijn. Denk hierbij aan de bouwmaterialen, de isolatienormen en verwarmingsoplossingen. Zo is het safari resort Beekse Bergen volledig aardgasvrij en worden Landal Greenparks enkel gebouwd met duurzame bouwmaterialen. Steeds meer nieuwe vakantieparken kiezen voor duurzame verwarmingsoplossingen. Maar ook reeds bestaande bungalowparken, B&B’s, hotels en andere vakantieaccommodaties investeren in het ‘verduurzamen’. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw laten isoleren van de locatie of het inwisselen van de cv-ketels naar warmtepompen. Met deze pompen wordt energie uit de buitenlucht onttrekt en gebruikt voor verwarming van lucht en water, waardoor er geen aardgas nodig is. Landal heeft het zelfs, onder andere door middel van de warmtepomp, voor elkaar gekregen om per jaar meer energie te leveren dan te verbruiken.

Ecologisch consumeren

 

Duurzame reizigers kunnen er natuurlijk niet geheel omheen; ook zij zullen consumeren. Dit zijn dan ook dingen waar steeds meer op gelet wordt. Naast een duurzame accommodatie wordt er ook gelet op de producten die worden geserveerd en gebruikt. Wordt er in het restaurant biologisch eten en drinken geserveerd? Worden er milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt? En wordt het afval wel gescheiden of gerecycled?


Duurzame accommodaties worden steeds populairder en reizigers worden steeds bewuster van waar op gelet moet worden en wat zij kunnen doen tijdens hun vakantie. Investeren in een duurzame voedselleverancier en een warmtepomp aan laten leggen wordt dus steeds belangrijker, niet alleen voor de reputatie, maar vooral ook voor het milieu zelf natuurlijk.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, verblijfsrecreatie, bungalowparken, warmtepompen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.