Geplaatst op: 20-02-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Green Key Goud voor GaiaZOO

Green Key Goud voor GaiaZOO

GaiaZOO in Zuid-Limburg heeft het hoogste niveau van het milieukeurmerk Green Key behaald. De dierentuin kreeg deze maand de status Goud van het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. GaiaZOO heeft dit bereikt met een speciaal ‘GreenTeam’ om duurzaamheid binnen het bedrijf nóg verder door te voeren.  


Dertien Nederlandse dierentuinen hebben een Green Key, allemaal in de hoogste categorie Goud. Vanzelfsprekend gebruikt GaiaZOO alleen maar groene stroom en groen gas voor elektra en verwarming van zowel kantoor, restaurant als dierverblijven. Ook wordt er in de ZOO geen tropisch hardhout gebruikt en is al het andere hout FSC-gekeurd of van regionale herkomst.  

Duurzame communicatie met bezoekers

 

GaiaZOO heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Drukwerk maakt steeds meer plaats voor bezoekerscommunicatie via digitale kanalen. Zo verscheen er al eerder een GaiaZOO APP en werden er vorig jaar diverse digitale schermen in het park geplaatst waar bezoekers op de hoogte worden gebracht van o.a. service berichten en dier(voerder)presentaties. Bij het drukwerk dat GaiaZOO uitbesteedt, wordt er altijd gekozen voor FSC-papier en indien mogelijk wordt er voor een zo duurzaam mogelijke partner gekozen. De website van GaiaZOO is zelfs duurzaam geproduceerd (CO2 neutraal).

Afval in de ZOO

 

Afvalscheiding is ook een belangrijk aandachtsgebied. Bezoekers kunnen zelf afval scheiden in drie verschillende soorten containers. Bovendien wordt achter de schermen afval gescheiden tot in wel 30 verschillende afvalstromen. Ook het sanitair in de ZOO wordt niet vergeten. Het grootste deel van de sanitaire voorzieningen is reeds voorzien van drukknoppen en sensoren en het overige deel wordt planmatig vervangen.


In GaiaZOO verdwijnt slechts 21% van het water in het riool. Het overige water wordt binnen het park gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan water voor de dieren, het besproeien van de beplanting en de schoonmaak. Om water te sparen wordt er regenwater opgevangen in bassins. Dit wordt gebruikt om de grachten rondom de dierverblijven op hoogte te houden. Ook snoeiafval wordt hergebruikt. Van het snoeiafval worden namelijk stapels gemaakt waarin kleine dieren en insecten kunnen schuilen. Dit stimuleert de regionale biodiversiteit.

limburgHUIS klimaatneutraal

 

Het limburgHUIS, waar bedreigde diersoorten kunnen worden bekeken en worden gekweekt om ze vervolgens te herintroduceren in de vrije natuur, is volledig klimaatneutraal. GaiaZOO legt het nut en de noodzaak hiervan uit aan haar bezoekers. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door middel van interactieve schermen die werken op energie, opgewekt door eigen zonnepanelen. Het is ook natuur-inclusief gebouwd met het oog op het verbeteren van de biodiversiteit. In de gevel zijn nestkasten verwerkt voor onder meer zwaluwen, ijsvogels, mussen en vleermuizen.

Link: https://www.gaiazoo.nl/limburghuis/
Trefwoorden: duurzaam toerisme, attractieparken, dierentuinen, limburg

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.