Tinker imagineers ontwerpt vernieuwde presentatie Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam heeft op 6 april haar vernieuwde museumzalen geopend. Tinker imagineers ontwierp de herinrichting waar de moderne beleving van het authentieke product Jenever en verleden en heden van het stokersambacht centraal staat.
Beleef Jenever
Het Nationaal Jenevermuseum is gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij van Schiedam. Deze stad is gevormd door de rijke jeneverhistorie. Silhouetten van gebouwen uit de jeneverindustrie vormen het decor van de eerste ruimte – een mouterij, molen, branderij en destilleerderij, en daarachter de prachtige skyline van Schiedam. Aan de hand van oude en nieuwe technieken ontdek je de stappen in het maken van jenever.
Bij binnenkomst ruik je de kruiden en ‘botanicals’, de grondstoffen van jenever, whisky en gin. Bezoekers leren alles over verschillen en overeenkomsten tussen de traditionele en moderne soorten. Een vrijstaande installatie van meer dan 350 soorten Nederlandse jenevers laat zien hoe bruisend de industrie vandaag de dag is. Luister naar Tess Posthumus, beste vrouwelijke bartender wereldwijd, die vertelt over haar passie voor jenever, het mixen met andere ingrediënten en de presentatie ervan.
Op de tweede verdieping vind je een parade van bijna honderd verschillende jeneverreclames en marketinguitingen door de jaren heen. Bekijk nog eens de spraakmakende jenevercampagnes uit de jaren ’50 of een karakteristieke lichtbak uit de jaren ’80. Rondom zijn persoonlijke verhalen te beluisteren van mensen uit de industrie die het vakmanschap van jenever belichten. Van de bekendste distillateurs, bartenders tot en met de douaniers.
Herinrichting Jenevermuseum
De nieuwe presentatie is de laatste stap in de herinrichting van het museum. In 2018 bedacht Tinker de beleving van de museummolen De Walvisch. Bezoekers kijken in de molen een geanimeerde panoramafilm en ontdekken op een interactieve manier alles over de techniek van de molen en het ambacht van de molenaar.