Welke skills hebben de werknemers van de toekomst nodig?
Van mensen die in de toekomst in toerisme aan de slag willen, wordt een hoger opleidingsniveau verwacht. Bestaande werknemers moeten zichzelf trainen om om de snelle technologische veranderingen te kunnen bijbenen. ‘High Tech with a Human Touch’ wordt de gouden skills combinatie.
Dat zijn de eerste conclusies van het Europese project Next Tourism Generation (NTG) Alliance dat zich richt op het verbeteren van de connectie tussen toeristisch onderwijs en de reiswereld. In Nederland is de Breda University of Applied Sciences partner in het project.
Vier megatrends
De onderzoekers signaleren vier megatrends in toerisme:
- Evoluerende bezoekersvraag
- Duurzame toeristische groei
- Technologische mogelijkheden
- Reismobiliteit
Uitdagingen voor de branche zijn er ook. Zo komen er in de toekomst veel toeristen uit Aziatische landen en we moeten leren omgaan met hun culturele achtergrond. Ook overtourism en overcrowding zijn grote problemen waar we een balans in moeten zien te vinden. Op duurzaam vlak zijn de klimaatverandering en de de schaarse grondstoffen een uitdaging. Aan de andere kant kan toerisme mensen en culturen dichter bij elkaar brengen en financiële middelen genereren die ten goede komen aan landschappelijk en cultureel erfgoed
Skills gaps
Toerisme zorgt wereldwijd voor 313 miljoen banen, bijna 10% van alle banen ter wereld. Die banen gaan de komende jaren sterk veranderen. Opvallend is dat vooral een skillsgap wordt gezien in meer algemene vaardigheden dan in toerisme-specifieke vaardigheden. De onderzoekers zien daarbij deze ontwikkelingen:
- Over het algemeen wordt een hoger opleidingsniveau verwacht
- Van de huidige werknemers wordt verwacht dat ze zichzelf trainen om goed om te kunnen gaan met digitale innovaties en disrupieve businessmodellen
- Ze moeten zich bekwamen in het creëren van unieke, op maat gemaakte en gepersonaliseerde ervaringen
- Een beter begrip van AI, VR, AR en data-analyse is hard nodig
- In toerisme en hospitality zijn branche-overstijgende vaardigheden belangrijker dan ooit