Geplaatst op: 12-08-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

BOVAG: Verplichte keuring aanhangwagens hard nodig

BOVAG: Verplichte keuring aanhangwagens hard nodig
Bron: Pixabay

BOVAG pleit voor een verplichte keuring van aanhangwagens. Directe aanleiding is een inspectie door BOVAG na afloop van de Sneekweek waar keurmeesters gebreken constateerden aan maar liefst 82 procent van de gecontroleerde boottrailers en een risico vormden voor de verkeersveiligheid.


In Friesland werden 132 aanhangwagens onder de loep genomen, waarvan er slechts 24 geen mankementen hadden.

Versleten banden, veter als breekkabel en speling op wiellagers

  

Exact tien jaar eerder voerde BOVAG in Sneek een soortgelijke controle uit en de staat van onderhoud van de boottrailers lijkt sindsdien verslechterd. Destijds had 61 procent verouderde banden en deze keer was dat 71 procent, oftewel 94 van de 132 aanhangers. Het advies luidt om de banden elke zes jaar te vervangen, maar de controleurs troffen meerdere trailers aan met rubber uit de jaren ’90 en met grote scheuren of een vervormd karkas. Speling op de wiellagers werd ook meermaals geconstateerd. In 2009 had 23 procent een beschadigde of ontbrekende breekkabel dan wel hulpkoppeling, terwijl dat percentage nu is opgelopen tot 29. Een enkeling gebruikte zelfs een veter als breekkabel. Op het vlak van verlichting is wel enige verbetering, hoewel nog steeds een derde de zaken niet op orde heeft. Opvallend is dat veel boottrailers de verplichte mistlamp missen of de lampen met plakband op de trailer bevestigen.

Keuringsplicht hard nodig

  

In tegenstelling tot buurlanden Duitsland en België kent Nederland geen APK voor aanhangwagens. Volgens BOVAG werkt keuren op vrijwillige basis niet en is de pakkans door de politie te klein. Op basis van de controle van boottrailers en eerdere inspecties van onder andere paardentrailers stelt BOVAG voor om een vorm van keuringsplicht op de politieke agenda te plaatsen. Telkens weer zien keurmeesters van BOVAG vele schrijnende gevallen, waarbij grote risico’s worden genomen en levensgevaarlijke combinaties de openbare weg op gaan. Uit de controle in Sneek blijkt dat veel booteigenaren zich simpelweg onbewust zijn de technische staat van hun aanhangwagen.

 
Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, wet- en regelgeving, veiligheid aanhangers, boottrailers, watersport

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.