Geplaatst op: 27-08-2019
Auteur: Redactie
NRIT Media

Gouverneur Theo Bovens opent eerste Vensterbank Musea in Mesch

75 jaar bevrijding in Limburg in herinneringen

Gouverneur Theo Bovens opent eerste Vensterbank Musea in Mesch

Gouverneur Theo Bovens heeft afgelopen zaterdag in Mesch samen met Dieudonné Akkermans, burgemeester van Eijsden-Margraten de eerste vier Vensterbank musea geopend. Precies op de plek waar de eerste geallieerden Nederland binnenkwamen, lieten inwoners van Mesch thuis in hun vensterbank zien welke tastbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zij in huis hebben.

 

‘Hier kom ik niet levend uit.’ Dat was de enige gedachte die Mathieu Thewissen uit Mesch had toen hij als dienstplichtig soldaat in 1940 op Schiphol gebombardeerd werd door de Luftwaffe. „Toen de hel daar losbarstte, lag ik daar alleen onder wat drek. En toen het dan een beetje minderde, stond ik op en hoorde niks meer. En dacht: hier is het einde. De kogels fluiten om mijn oren en alles om me heen brandt en er is niks anders dan vuur om me heen. En ik slof maar door met mijn rozenkrans.” Dit is een fragment uit de oorlogsbrief van de vader van Gilles Thewissen die uiteindelijk 93 jaar is geworden. De brief is met plakband tegen het raam geplakt in een van de eerste Vensterbank musea in Mesch.

 

Veel Limburgers hebben verborgen schatten uit de Tweede Wereldoorlog en dan met name uit de tijd van de bevrijding. Oorlogsattributen, verzetskrantjes, briefkaarten, foto’s, bodemschatten of andere vaak persoonlijke herinneringen. Met het project Vensterbank Museum van Limburg Marketing worden deze voorwerpen tastbaar gemaakt en aan publiek getoond. Doel is om mensen met elkaar op straat in verbinding te brengen en zo aan elkaar de verhalen over de oorlog te vertellen. Zodat het thema ‘vrijheid’ actueel blijft en onderwerp van gesprek.

Gouverneur Bovens heeft de eerst persoonlijke verhalen zaterdag opgehaald en hij was zichtbaar onder de indruk: "Het zijn toch de persoonlijke verhalen die de oorlog laten leven.” Hij roept Limburgers dan ook op om thuis een Vensterbank Museum in te richten om zo hun persoonlijke verhaal te vertellen.

 

Het Vensterbank Museum is vast onderdeel van het televisieprogramma ‘Vrijheidsboot’ dat vanaf 12 september op L1 wordt uitgezonden. In vijf speciale televisie-uitzendingen reist presentatrice Kirsten Paulus over de Maas van Zuid- naar Noord-Limburg, parallel aan de bevrijding van Limburg in 1944-1945. Het Limburgse land ligt geplaveid met indrukwekkende oorlogsverhalen over militairen en burgers, verzetshelden en collaborateurs, over bevrijders en de Duitse bezetter. Die verhalen en het thema leven in (on)vrijheid vormen de rode draad voor de tocht over de Maas.

Kirsten ontvangt aan boord uiteenlopende gasten met één gemene deler: het vieren en herdenken van de Tweede Wereldoorlog in Limburg 75 jaar later. Een selectie van opmerkelijke initiatieven komt uitgebreid aan bod in de gesprekken aan boord van de Maaslakei van Rederij Cascade uit Maasbracht en in reportages.

 

Limburg Herdenkt is een provinciaal project waarmee op een bijzondere en vernieuwende wijze 75 jaar bevrijding wordt herdacht en gevierd. We volgen het spoor van de bevrijders met de Maas als rode draad, die als een lint door Limburg stroomt, net zoals de verhalen. Dit gedachtengoed sluit aan bij de internationale campagne Europe Remembers 75 Years after WWII.

Link: https://vvvmiddenlimburg.nl/nl/limburg-herdenkt-75-jaar-bevrijding,https://youtu.be/yJeZ20lKkco
Trefwoorden: Vensterbankmuseum, Tweede Wereldoorlog, Vrijheidsboot, herdenking Tweede Wereldoorlog, bevrijding

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.