Museum De Fenix ontvangt prijs
Museum De Fenix in de voormalige Fenixloods aan de Rijnhaven op Katendrecht in Rotterdam ontvangt de vierde Ranald MacDonald Prijs. Het museum is een initiatief van de Rotterdamse Stichting Droom en Daad en een ontwerp van het jonge Chinese architectenbureau MAD Architects. In het museum krijgt het begrip migratie, op zowel nationaal als internationaal niveau, een uitzonderlijke vorm, meent de jury.
Vanaf de Rotterdamse Wilhelminakade, aan de overkant van de Rijnhaven, vertrokken in de negentiende en twintigste eeuw miljoenen Europeanen naar de Verenigde Staten van Amerika. Anderzijds strandden tussen de twee wereldoorlogen op Katendrecht honderden Chinezen die als bemanning op Nederlandse schepen waren ingehuurd en geen kant op konden, zeker niet naar de Verenigde Staten waar de zo geheten Chinese Exclusion Act de immigratie van Chinezen aan banden legde. Op Katendrecht ontstond zo de eerste Chinatown op het vasteland van Europa. De Fenixloods stond letterlijk in het centrum van deze twee migratiegolven.
Voor het ontwerp van met name de eigentijdse uitbreidingen is het Chinese architectenbureau MAD Architects verantwoordelijk, de restauratie en verbouwing van de loods zijn in handen van Rotterdamse, Nederlandse en Belgische bedrijven en voor de invulling van het museum wordt nauw samengewerkt met instellingen in Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en Canada.
Met de uitreiking van de prijs aan de Stichting Droom en Daad wordt uitdrukkelijk dit hele samenwerkingsverband beoogd. Museum De Fenix is het eerste museum dat de stichting bouwt. Lof verdient de stichting voor de keuze van Mad Architects, dat hiermee het eerste Chinese architectenbureau is dat in Europa een opdracht kreeg voor het ontwerp van een museum.
Wat is de Ranald MacDonald Prijs?
Deze internationale prijs wordt jaarlijks toegekend door het bestuur vanFriends of MacDonald • The Dutch Connection (FOM NL), een Nederlandse stichting zonder winstoogmerk. FOM NL is de zusterorganisatie van de Friends of MacDonald (FOM USA) en West of the Sun (FOM Japan). De stichting stelt zich ten doel het inzicht te bevorderen in de verhoudingen tussen Azië, Europa en Noord-Amerika in de brede zin, in het bijzonder door werk van jonge mensen te honoreren en te stimuleren. Hoofdactiviteit is het toekennen van de Ranald MacDonald Prijs aan een eerste werk dat waar, goed en schoon is en een nieuw venster op de wereld opent, met name op de verhoudingen tussen Azië, Europa en Noord-Amerika. De prijswinnaar ontvangt een geldbedrag van 5000 euro en een speciaal voor deze prijs vervaardigd kunstwerk, een wereldbolletje in een doosje, alles gesneden van hardhout uit Azië, Europa en Noord-Amerika.
De uitreiking vindt traditioneel plaats op 11 oktober 2019, in dit geval in De Fenix in Rotterdam.
Eerdere prijswinnaars
2016 - In the Light of What We Know(Farrar, Straus & Giroux, 2014), debuutroman van schrijver Zia Haider Rahman
Additionele oeuvreprijs voor Frederik L. Schodt, schrijver en vertaler in San Francisco, biograaf van Ranald MacDonald
2017 - With Our Own Hands(LM Publishers, 2015), non-fictie debuut van bioloog Frederik van Oudenhoven en etnograaf Jamila Haider
Additionele oeuvreprijs voor Hajime Narukawa, architect en ontwerper van de revolutionaire wereldkaartAuthaGraph
2018 - The Dawn of Eurasia(Penguin, 2018), non-fictie debuut van politicoloog Bruno Maçães