Geplaatst op: 04-10-2019

Eetbaar Landschap kans voor recreatie

Eetbaar Landschap kans voor recreatie

Voor Natuurkampeerterreinen is een eetbaar landschap al heel bekend. Maar voor veel ondernemers in de meer reguliere recreatie is dit toch echt wel een nieuwigheid. Toch passen de principes van een eetbaar landschap heel goed in deze tijdgeest en zijn ze de basis voor een leuke activiteit met de gasten. Bijkomend voordeel is dat een eetbaar landschap weinig onderhoud vergt. Loslaten is hier vooral het devies.


Om ondernemers meer bekend te maken met dit fenomeen herhaalt De Groene Koepel de cursus Eetbaar Landschap dit najaar. Natuurinclusieve recreatie met de focus op eetbare natuur is niet alleen een gat in de markt, maar heeft voor mens én natuur een grote meerwaarde. De cursus start al in november, maar er zijn nog een aantal plekken vrij.

Natuurbeleving- en bescherming


Speciaal voor ondernemers in de (verblijfs)recreatiebranche biedt Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur de cursus Eetbaar Landschap aan. De cursus is ontwikkeld in samenwerking met Fransjan de Waard, landbouwkundig ingenieur en pionier op het gebied van permacultuur in Nederland.


Eetbaar Landschap lijkt ontzettend abstract, maar is juist heel tastbaar. Door het toepassen van de principes van permacultuur verhoog je de gezondheid van het ecosysteem, de biodiversiteit in de omgeving, de economische waarde van je bedrijf én de beleving voor de gast. Martin Overweg van Natuurkampeerterrein De Klashorst heeft de eerste cursus met veel enthousiasme gevolgd. "Wat ik heb geleerd is dat de bodem van je terrein de basis is. En dan durven loslaten, de natuur zijn beloop laten. De soorten die dan naar boven komen, dat is machtig mooi! Voor ons nieuwe uitbreidingsdeel ben ik nu veel bewuster bezig met eetbare bomen en struiken.”

Overnachten tussen bessenstruiken en notenbomen


Lokaal, vers en gezond voedsel staat enorm in de belangstelling. Mensen krijgen honger naar voedsel met een goed verhaal, van oorsprong tot bereiding. Wat is er dan leuker dan letterlijk te overnachten tussen de bessenstruiken en notenbomen. Kleinschalig of grootschalig: door het (her)inrichten van je terrein met zorgvuldige selectie van soorten en een passend ontwerp, zorg je voor een onderhoudsvriendelijk stukje eetbaar landschap midden op je recreatieterrein. De cursus biedt hiervoor de nodige handvaten en laat zien hoe je verdieping aan je onderneming kunt toevoegen.

Theorie en praktijk


De cursus heeft een mooie balans tussen theorie en praktijk. Onderwerpen als de bodem, ruimtelijke planning, plantenkennis en natuurinclusieve recreatie worden behandeld. Natuurlijk worden ook een aantal eetbare landschappen bezocht, waaronder Voedselbos Ketelbroek. In de aflevering ‘Plattelandspioniers’ van VPRO Tegenlicht van 15 september jl. stond Wouter van Eck in de belangstelling met zijn voedselbos. Van Eck: "In Voedselbos Ketelbroek hebben we vierhonderd eetbare soorten door elkaar geplant, die elkaar allemaal in balans houden. We hoeven niet te ploegen, eggen, zaaien, spuiten of irrigeren. Zo bezien zijn wij luie boeren.”

Meer informatie en inschrijven


De cursus beslaat zeven sessies op diverse locaties in het land. Meer informatie over de data, locaties, docenten, thema’s en inschrijving is te vinden op de website van De Groene Koepel. Wees er snel bij, want er zijn nog maar een aantal plekken vrij. 

Stichting De Groene Koepel


In de huidige, sterk veranderende recreatiemarkt zet De Groene Koepel zich in voor de ‘groene verblijfsrecreatie’. Onder de vier kernwaarden natuurbeleving, duurzaamheid, cultuurhistorie en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn binnen De Groene Koepel vertegenwoordigd: Natuurkampeerterreinen, GroepsNatuurkampeerterreinen, Trekkershutten en het DGK Lab.

Link: https://www.degroenekoepel.nl/dgk-lab/eetbaar-landschap/cursus-eetbaar-landschap/
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, dagrecreatie, duurzaam toerisme, activiteiten

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

31/12/24
Exclusief voor leden
Vakanties van Nederlanders in de kerst- en nieuwjaarsperiode: de feiten
Hoe gaan Nederlanders in de kerst- en nieuwjaarsperiode op vakantie? Waar gaan ze naar toe en met wie? Hamvraag is of we in meerderheid gaan skiën. Het CBS zocht dat uit.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
23/12/24
Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.
23/12/24
Hoe kom je aan het geld om te investeren in je bedrijf
Ondernemen doe je om geld te verdienen, maar om goed te kunnen ondernemen, heb je ook geld nodig. De...
23/12/24
Terugblik op de grootste editie van Recreatie Vakbeurs 2024
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.