Geplaatst op: 04-10-2019

Eetbaar Landschap kans voor recreatie

Eetbaar Landschap kans voor recreatie

Voor Natuurkampeerterreinen is een eetbaar landschap al heel bekend. Maar voor veel ondernemers in de meer reguliere recreatie is dit toch echt wel een nieuwigheid. Toch passen de principes van een eetbaar landschap heel goed in deze tijdgeest en zijn ze de basis voor een leuke activiteit met de gasten. Bijkomend voordeel is dat een eetbaar landschap weinig onderhoud vergt. Loslaten is hier vooral het devies.


Om ondernemers meer bekend te maken met dit fenomeen herhaalt De Groene Koepel de cursus Eetbaar Landschap dit najaar. Natuurinclusieve recreatie met de focus op eetbare natuur is niet alleen een gat in de markt, maar heeft voor mens én natuur een grote meerwaarde. De cursus start al in november, maar er zijn nog een aantal plekken vrij.

Natuurbeleving- en bescherming


Speciaal voor ondernemers in de (verblijfs)recreatiebranche biedt Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur de cursus Eetbaar Landschap aan. De cursus is ontwikkeld in samenwerking met Fransjan de Waard, landbouwkundig ingenieur en pionier op het gebied van permacultuur in Nederland.


Eetbaar Landschap lijkt ontzettend abstract, maar is juist heel tastbaar. Door het toepassen van de principes van permacultuur verhoog je de gezondheid van het ecosysteem, de biodiversiteit in de omgeving, de economische waarde van je bedrijf én de beleving voor de gast. Martin Overweg van Natuurkampeerterrein De Klashorst heeft de eerste cursus met veel enthousiasme gevolgd. "Wat ik heb geleerd is dat de bodem van je terrein de basis is. En dan durven loslaten, de natuur zijn beloop laten. De soorten die dan naar boven komen, dat is machtig mooi! Voor ons nieuwe uitbreidingsdeel ben ik nu veel bewuster bezig met eetbare bomen en struiken.”

Overnachten tussen bessenstruiken en notenbomen


Lokaal, vers en gezond voedsel staat enorm in de belangstelling. Mensen krijgen honger naar voedsel met een goed verhaal, van oorsprong tot bereiding. Wat is er dan leuker dan letterlijk te overnachten tussen de bessenstruiken en notenbomen. Kleinschalig of grootschalig: door het (her)inrichten van je terrein met zorgvuldige selectie van soorten en een passend ontwerp, zorg je voor een onderhoudsvriendelijk stukje eetbaar landschap midden op je recreatieterrein. De cursus biedt hiervoor de nodige handvaten en laat zien hoe je verdieping aan je onderneming kunt toevoegen.

Theorie en praktijk


De cursus heeft een mooie balans tussen theorie en praktijk. Onderwerpen als de bodem, ruimtelijke planning, plantenkennis en natuurinclusieve recreatie worden behandeld. Natuurlijk worden ook een aantal eetbare landschappen bezocht, waaronder Voedselbos Ketelbroek. In de aflevering ‘Plattelandspioniers’ van VPRO Tegenlicht van 15 september jl. stond Wouter van Eck in de belangstelling met zijn voedselbos. Van Eck: "In Voedselbos Ketelbroek hebben we vierhonderd eetbare soorten door elkaar geplant, die elkaar allemaal in balans houden. We hoeven niet te ploegen, eggen, zaaien, spuiten of irrigeren. Zo bezien zijn wij luie boeren.”

Meer informatie en inschrijven


De cursus beslaat zeven sessies op diverse locaties in het land. Meer informatie over de data, locaties, docenten, thema’s en inschrijving is te vinden op de website van De Groene Koepel. Wees er snel bij, want er zijn nog maar een aantal plekken vrij. 

Stichting De Groene Koepel


In de huidige, sterk veranderende recreatiemarkt zet De Groene Koepel zich in voor de ‘groene verblijfsrecreatie’. Onder de vier kernwaarden natuurbeleving, duurzaamheid, cultuurhistorie en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn binnen De Groene Koepel vertegenwoordigd: Natuurkampeerterreinen, GroepsNatuurkampeerterreinen, Trekkershutten en het DGK Lab.

Link: https://www.degroenekoepel.nl/dgk-lab/eetbaar-landschap/cursus-eetbaar-landschap/
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, dagrecreatie, duurzaam toerisme, activiteiten

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

08/11/24
Pilot met Biesboschvaantje om recreatieve voorzieningen te financieren
In 2025 start de gemeente Drimmelen een pilot met het Biesboschvaantje, een initiatief van Stichting Recreatief Drimmelen en lokale ondernemers. Het Biesboschvaantje is bedoeld voor gebruikers van de Biesbosch, die hiermee kunnen bijdragen aan het onderhoud en beheer van recreatieve voorzieningen.
21/10/24
Exclusief voor leden
Boot Holland wil meer beleving zijn
In 2025 gaat Boot Holland een fase in. De indoor watersportbeurs van Nederland krijgt een moderne nautische look, wat zowel vaste bezoekers als nieuwe watersportliefhebbers aanspreekt.
15/10/24
Exclusief voor leden
Inclusieve watersport bij RiF010
Van 7 tot en met 12 oktober vond de Week van de Toegankelijkheid plaats, waarbij RiF010 heeft laten zien dat inclusiviteit in de watersport echt belangrijk is. En gewoon ook kan.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
09/10/24
 Peter Brussel - Algemeen Voorzitter HISWA-RECRON - overleden
Peter Brussel, Algemeen Voorzitter van HISWA-RECRON, is op zondag 6 oktober 2024 onverwachts overleden.
20/09/24
Exclusief voor leden
Jachthaven open bij Blauwestad
Met de opening van twee nieuwe bruggen en een extra jachthaven is weer een vernieuwing bereikt in He...
08/07/24
Grotere boten kunnen via Súd Ie van Dokkum naar Lauwersoog
De Vaarroute Súd Ie is sinds kort in zijn geheel bevaarbaar voor boten in de DM-klasse met een beperkte diepgang en met een maximale hoogte van 2.40 meter. Om dit mogelijk te maken zijn alle bruggen op de route de afgelopen jaren verhoogd naar 2.50 meter.
01/07/24
Exclusief voor leden
165 schepen maken erfgoedtour - 15 etappeplaatsen
De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat dit jaar een halve eeuw. Op 6 juli begint vanuit Middelburg een spectaculaire erfgoedtour door het hele land met circa 165 historische schepen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.