Geplaatst op: 11-10-2019
Auteur: Marc Gerlings

GaiaZOO en Open Universiteit samen tegen plasticvervuiling

GaiaZOO en Open Universiteit samen tegen plasticvervuiling
Op de Dag van de Duurzaamheid, gister donderdag 10 oktober 2019, heeft de aftrap van de samenwerking tussen de Open Universiteit en GaiaZOO plaatsgevonden. Het eerste thema waarop wordt samengewerkt is de wereldwijde plasticvervuiling en de gevolgen hiervan voor mens en dier. Na een welkomstwoord door de directeur van GaiaZOO, Rob Huppertz, en de rector magnificus van de Open Universiteit, Theo Bastiaens, is groep 7 van basisschool St Ursula uitgevlogen om de nieuwe speurtocht over dit thema te doen.

Oplossingen plasticvervuiling

De Open Universiteit doet veel onderzoek naar plasticvervuiling en zoekt daarbij altijd naar oplossingen, in wereldwijde samenwerking met partijen zoals de Verenigde Naties maar ook regionaal, zoals in het Euregionale project 'Litter Free Rivers and Streams'. GaiaZOO komt op voor regionale bedreigde diersoorten en wil haar bezoekers laten zien wat je zelf kunt doen om plasticvervuiling waar dieren last van hebben, te beperken. Daarom hebben GaiaZOO en de Open Universiteit de handen ineen geslagen om de bewustwording te vergroten en oplossingen aan te dragen.

Speurtocht

Vlak voor de herfstvakantie heeft groep 7 van basisschool St. Ursula uit Kerkrade als eerste de leuke en leerzame speurtocht in GaiaZOO gedaan over de gevolgen van plasticvervuiling voor dieren, met tips om het gebruik van plastic te minderen. Want hoe kunnen zelfs dwergnijlpaarden in de oerwouden van Afrika last hebben van plastic? En waarom eten ooievaars elastieken? Naast de speurtocht zijn in drie kerngebieden van GaiaZOO (limburgHUIS, de horeca en de flamingo’s) ook door de Open Universiteit ontwikkelde, informatieve video’s over plasticvervuiling te zien.
Trefwoorden: dierentuin, dierenpark, attractie, management, leisure, duurzaam

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.