Gedragscode voor zonneparken
Het Nederlandse landschap is voor recreatie en toerisme een belangrijke trekker. Maar het landschap staat door woningbouw, bedrijventerreinen en wegen onder druk. Daar zijn de laatste jaren de zonneparken als bedreiging bijgekomen. Een aantal partijen hebben nu een gedragscode zonneparken op land gemaakt. De provincies verenigd in het IPO verwelkomen nu die gedragscode.
Zonneparken moeten volgens deze gedragscode samen met alle stakeholders worden gerealiseerd, een meerwaarde voor de omgeving bieden en een terugkeer naar het oorspronkelijke grondgebruik mogelijk maken. Zonneparken zijn niet mogelijk in Nationale Parken en Natura 2000-gebieden. In gebieden van het Natuurnetwerk zijn zonneparken alleen mogelijk als ze een aantoonbare verbetering bieden aan ecologie en landschap.
De gedragscode is opgesteld door Holland Solar, Energie Samen, Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu, de Natuur en Milieufederaties, Natuurmonumenten, NLVOW en Vogelbescherming Nederland.
Initiatief
Het initiatief van de gedragscode is genomen door de branchevereniging Holland Solar. Alle leden van Holland Solar hebben zich inmiddels gecommitteerd aan de gedragscode die van toepassing is op grondgebonden zonneparken. Samen vertegenwoordigen de organisaties die de gedragscode hebben ondertekend meer dan 2 miljoen Nederlanders, 400 energiecoöperaties, 1.000 lokale natuur- en milieugroepen, een groot aantal bewonersgroepen en 170 bedrijven in de zonne-energiesector.
De gedragscode
De code adresseert een groot scala aan onderwerpen waar zorgen of wensen over zijn bij de opmars van zonneparken. Van efficiënt ruimtegebruik tot landschap en uitzicht, biodiversiteit en voedselproductie. Verder is er ook aandacht voor bodemkwaliteit, burgerparticipatie en mede-eigenaarschap en financiële betrokkenheid van bewoners en bedrijven uit de omgeving. De bepalingen in de gedragscode zijn in ieder geval van toepassing voor nieuwe zonneparken waar nog geen omgevingsvergunning voor is aangevraagd.