Zeeland krijgt fonds voor innovatie verblijfsrecreatie
Zeeland krijgt een Fonds Verblijfsrecreatie. In het fonds zit drie miljoen euro voor kwaliteitsverbetering van de verblijfsrecreatie.
Dick van der Velde, gedeputeerde Provincie Zeeland; ''Een fonds specifiek voor de verblijfsrecreatie is nieuw. Er komt veel op de bedrijven af zoals investeringen in kwaliteitsverbetering, de energietransitie en productinnovatie. Met het fonds willen we de marktpositie van de bedrijven versterken zodat ze toekomstbestendig zijn en bijdragen aan de kwaliteit van het Zeeuwse toerisme.''
Innovatie en kwaliteitsverbetering stimuleren
Vrijdag 15 november 2019 heeft de Provincie Zeeland ingestemd met de oprichting van het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland. Het fonds is vanaf 2020 beschikbaar voor recreatieondernemers met plannen voor kwaliteitsverbetering. Doel is het stimuleren van investeringen in innovatie en kwaliteitsverbetering door familiebedrijven in de verblijfsrecreatie in Zeeland. Hierbij kan gedacht worden aan nieuwe concepten op het gebied van circulaire en/of energie neutrale accommodaties en natuur & landschapsontwikkeling conform de Zeeuwse Kustvisie.
Het fonds start met een omvang van drie miljoen euro afkomstig is uit de Regio Deal vanuit Provincie Zeeland en Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De beoogde omvang van het fonds is zes miljoen euro. NV Economische Impuls Zeeland voert het fondsmanagement uit.
Brancheorganisatie RECRON, ABN AMRO en Rabobank erkennen het belang van het fonds voor de vrijetijdssector. Om zoveel mogelijk ondernemers te ondersteunen, werkt het fonds samen met andere financiers waaronder banken. Zodra herfinanciering of vervroegde aflossing mogelijk is heeft dit de voorkeur zodat de beschikbare middelen uit het fonds voor andere ondernemers kunnen worden ingezet.
Breed ondersteuningsprogramma
Met het fonds worden bedrijven gefaciliteerd bij investering in kwaliteitsverbetering, in aansluiting op de Zeeuwse Kustvisie. Daarnaast worden plannen gericht op circulair bouwen, energietransitie en natuurontwikkeling financieel ondersteund, om zo tot een toekomstbestendig product te komen. Op deze manier behouden we in Zeeland een gedifferentieerd verblijfsrecreatief aanbod.
Naast financiële ondersteuning komt er ook een begeleidend programma gericht op ontwikkeling van businessplannen, masterclasses en coaching. Dit investor readiness programma is geschikt voor ondernemers uit de toeristische sector.
Dick ten Voorde, algemeen directeur Impuls Zeeland; ‘’Met dit fonds wordt invulling gegeven aan de kapitaalbehoefte van de sector en kan de innovatiekracht worden vergroot. Hiermee kan het toeristisch mkb toekomstbestendig ontwikkelen en inspelen op kansen die bijdragen aan Zeeland als belangrijke toeristische bestemming.’’
Openstelling fonds
In december is de laatste officiële besluitvorming over het fonds, vanaf januari 2020 is het fonds beschikbaar voor ondernemers. De looptijd van het fonds is 15 jaar.