Festivals weren zal drugsoverlast niet beperken
VVEM pleit voor goede voorlichting en handhaving
In reactie op het intrekken van de vergunning van het Hardshock Festival in Hellendoorn, stelt de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) dat symptoombestrijding drugsoverlast niet oplost. De VVEM pleit voor betere handhaving en goede voorlichting.
Deze week is bekend geworden dat gemeente Hellendoorn de organisatie van het Hardshock Festival geen vergunning verleent voor een volgende editie. ‘Het drugsgebruik op het festival is een gevaar is voor de openbare veiligheid’. De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) heeft kennis genomen van deze beslissing en betreurt dat andermaal de associatie tussen festivals en drugs wordt gelegd, daar drugsgebruik boven alles een maatschappelijk probleem is.
De Nederlandse festivalorganisatoren staan bekend om de veilige evenementen die worden georganiseerd. Drugsgebruik wordt niet gefaciliteerd en al helemaal niet goedgekeurd. Waar mogelijk probeert de VVEM, in samenwerking met de autoriteiten, drugsgebruik tegen te gaan of af te remmen. Dit door zware controle bij de entree van veel evenementen, goed georganiseerde beveiliging en aanwezigheid van een deskundige EHBO. Echter, drugsgebruik is een maatschappelijk probleem dat van buiten de poorten een evenemententerrein op komt, niet andersom. Het verbieden van een feest, zal het probleem niet verminderen. Het verplaatst het ondergronds, dan wel het reguliere uitgaansleven in. Uiteindelijk gaan gebruikers nog steeds onder invloed de weg op. De VVEM is van mening dat in zulke gevallen altijd de dader ter verantwoording moet worden geroepen, niet de organisator van het evenement dat die overtreder heeft bezocht.
Het besef is er bij de VVEM dat een deel van het publiek vindt dat (overmatig) drank- en drugsgebruik bij vrijetijdsbeleving hoort. Hoewel ongewenst, is drugsgebruik op een evenement derhalve nooit volledig uit te sluiten, zoals dit in de gewone maatschappij ook niet het geval is. VVEM-leden houden zich aan alle wetgeving, daarbij hoort een naleving en handhaving van wetgeving. De VVEM maakt zich al jaren hard voor voorlichting op- en rond evenementen, zodat bezoekers weten van de risico’s, zelf hun conclusies kunnen trekken en zelf hun verantwoordelijkheid nemen. De campagne Celebrate Safe is daarvan een goed en bewezen effectief middel.
De VVEM vindt het juist door de jarenlange inspanningen vanuit de organisatoren uitermate storend dat een gezonde en hardwerkende branche op deze manier andermaal wordt weggezet als bron voor maatschappelijke en criminele problemen. Het aanmerken van festivals als bron of oorzaak van drugsoverlast en –criminaliteit, blijft een vreemde conclusie. Deze problematiek moet bij de bron worden aangepakt, niet middels symptoombestrijding en symboolpolitiek.