Meldpuntroutes.nl: één plek voor fiets- en wandelmeldingen
Extra gemak voor de recreant
Met vele duizenden kilometers bewegwijzerde fiets- en wandelroute is het aanbod voor recreanten in Nederland ongekend. Het kan natuurlijk gebeuren dat er dan een routebordje mist of een markering beschadigd raakt. Vanaf nu kun je dat melden op één plek: meldpuntroutes.nl. Dit gezamenlijk meldpunt vervangt het bestaande BordjeWeg en MeldpuntWandelen van initiatiefnemers Fietsplatform en Wandelnet. Het nieuwe meldpunt betekent extra gemak voor de recreant: één plek voor fiets- en wandelmeldingen, die nu ook mobiel makkelijk in te voeren zijn.
Van bordje tot blokkade
Fietsers kunnen meldingen doen over LF-bordjes, knooppuntbordjes en knooppuntpanelen. Bijvoorbeeld een bordje dat beschadigd is of een plek waar een bordje zou moeten staan. Wandelaars kunnen meldingen maken over LAW’s, Streekpaden, NS-wandeltochten en wandelnetwerken. Hier kan het gaan over markering, maar ook een blokkade op het pad of foutje in de routebeschrijving mogen wandelaars melden.
Meldingen zijn op de nieuwe website in een paar stappen gedaan. Dit kan direct ‘op locatie’ of achteraf thuis. Het systeem stuurt de melding rechtstreeks naar de verantwoordelijke partij. In veel gevallen is dit een regio of een onderhoudsinstantie. Als de melding niet duidelijk is, neemt de beheerder contact op met de melder. Ook de voortgang is desgewenst te volgen. Binnen vier weken dient een melding te zijn afgehandeld. Achter de schermen kijken vrijwilligers van Fietsplatform en Wandelnet mee en nemen zo nodig contact op met de beheerder.
Krachtenbundeling
Het nieuwe meldpuntroutes.nl is een initiatief van stichting Landelijk Fietsplatform en stichting Wandelnet, beheerders van respectievelijk de Langeafstand Fietsroutes (LF-routes) en de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) en Streekpaden. Beide organisaties werkten al langer met een eigen meldsysteem: BordjeWeg en MeldpuntWandelen. Vorig jaar werden zo in totaal circa 3000 meldingen opgelost. Samen met netwerkpartners zijn de mogelijkheden geïnventariseerd om beide systemen verder te verbeteren en te komen tot een gezamenlijk meldsysteem: een waardevolle krachtenbundeling. Naast gemak voor de recreant biedt het netwerkbeheerders meer efficiëntie. Zij kunnen op één plek de meldingen verwerken. Het systeem is zo gebouwd dat in de toekomst ook andere recreatievormen, bijvoorbeeld vaarroutes, kunnen aanhaken.