Geplaatst op: 09-12-2019
Auteur: Erica Theloosen
Stichting WasteWorld

WasteWorld: Een andere blik op afval

WasteWorld: Een andere blik op afval

Het infotainment themepark WasteWorld wordt het meest puurzame- combi van puurheid, duurzaamheid en authenticiteit - themapark van de wereld dat in een avontuurlijke en circulaire omgeving komt te liggen. Wie WasteWorld binnenstapt waant zich in een totaal andere wereld met eigen verhalen en gebruiken. 


Het concept WasteWorld is in 2016 op een unieke wijze tot stand gekomen tijdens een pressure cooker van partners van House of Leisure. Vraag was om mee te denken over de ontwikkeling van het MOB-Complex, een van de locaties op de Kansenkaart van Midpoint Brabant. Al snel waren de deelnemers het eens over een concept dat past bij de omgeving van het gebied waar o.a. de waterzuivering, de afval en de biomassacentrale gevestigd zijn. Vervolgens popte de naam WasteWorld op als werktitel. Zeven enthousiaste ondernemers besloten het concept verder uit te werken.




WasteWorld versus maatschappij
Stichting WasteWorld werd opgericht en nam circulaire economie als uitgangspunt bij de ontwikkeling van het themapark met thema’s zoals 
afvalpreventie en hergebruik, leefomgeving en energie. Wereldwijd spelen deze maatschappelijke thema’s dagelijks een rol. Je hoeft het nieuws er maar op na te slaan. Doel is dat het internationale publiek, bestaande uit kinderen en hun (groot)ouders, in een bijzondere, avontuurlijke en circulaire omgeving op een ludieke en leerzame ‘doe-manier’ ontdekt hoe bewust om te gaan met onze aarde. Echter zonder een belerende vinger. Bij de ontwikkeling van het park kijkt de stichting steeds naar wat er in onze maatschappij wereldwijd op deze gebieden speelt en draagt bij aan de Sustainable Development Goals geformuleerd door de Unites Nations. Daarmee vervult WasteWorld een onmisbare rol in de toekomstige maatschappij.

Fun – Educatie – Innovatie
Attractieparken zijn jarenlang commercieel en consumptiegericht opgezet. WasteWorld is een nieuw model waarbij de attracties de maatschappelijke boodschap over duurzaamheid en circulariteit (educatie) op een ludieke manier (fun) vertalen. Innovatief is de samenwerking met de Tripel Helix; onderneming, overheid en onderwijs. De mix van fun, educatie en innovatie is de kracht van het park.


Het flexibele bedrijfsconcept van WasteWorld speelt in op kansen in de markt. Zo kent het park structureel actuele attractiewaarden en maakt innovaties meteen zichtbaar in concrete attracties op het park. Omdat het park van scratch af aan gebouwd gaat worden, is duurzame bouw met zoveel mogelijk gesloten kringlopen uitgangspunt.

Onderzoeken
Met het ambitiedocument onder de arm benaderde de stichting mogelijke partners uit het bedrijfsleven en ambassadeurs. Daarbij stuitte de stichting steeds op veel enthousiasme voor het concept. Subsidie, verstrekt vanuit de Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant 2016, en sponsoring van enkele partners maakten een haalbaarheidsonderzoek mogelijk. Dit werd uitgevoerd door ZKA. Onderdeel van het onderzoek was de economische impact voor de regio Hart van Brabant. Enkele conclusies uit het onderzoek:

  • Het park heeft een eigentijds en onderscheidend thema.
  • Het thema sluit aan bij meerdere leefstijlen.
  • Het economisch effect voor de regio is 14 miljoen euro per jaar en 300 banen.
  • Een bezoekersaantal van 275.000 – 400.000 is realiseerbaar.

Uit een aanvullend imagineeringsonderzoek van BUAS-student Ragna Wennekes kwam de conclusie dat het thema circulariteit attractief te maken is door aan te sluiten bij de waarden van de doelgroep: geluk, plezier, onafhankelijkheid, liefde, eerlijkheid, ruimdenkendheid en vrijheid. Vooral families willen een bezoek aan het park brengen en met elkaar plezier beleven. Educatie, entertainment, esthetiek en escapisme zijn belangrijke belevingsdomeinen.


Recent is een marktonderzoek uitgezet onder de doelgroepen docenten, basisschoolleerlingen en ouders. De uitslag hiervan is op het moment van schrijven van dit artikel nog niet bekend.




Triple Helix en B2B-hub
WasteWorld draagt bij aan het activeren van Onderneming, Onderwijs en Overheid om te werken aan hun duurzaamheidsdoelen. De verbindingen die gelegd worden zorgen ervoor dat iedereen meer kennis opdoet en dragen bij aan een positieve houding ten opzichte van duurzaamheid. De avontuurlijke, attractieve en circulaire omgeving van WasteWorld nodigt daartoe uit.


Het park biedt overheden de kans hun activiteiten met betrekking tot circulariteit op een laagdrempelige manier te laten zien aan het publiek. Onderwijsprogramma’s kunnen aansluiten bij attracties en activiteiten op het park. Bedrijven krijgen de mogelijkheid zich te vestigen in een B2B hub, waar ze kunnen bouwen aanwaardevolle relaties en samenwerkingen.Ze kunnen hun innovaties op het gebied van circulariteit tonen aan de bezoekers via tijdelijke attracties, infills, productpresentaties in het nabijgelegen congrescentrum en/of tijdens klantrelatiedagen.Daardoor is het park aantrekkelijk voor ondernemingen en organisaties die willen sponsoren, meefinancieren, investeren, netwerken en/of zich er willen vestigen.

Partners en ambassadeurs
Gestaag is het aantal partners en ambassadeurs gegroeid. Ze denken mee, geven hun mening, brengen kennis over, stellen hun netwerk open of sponsoren de stichting in natura. Samen met enkele partners heeft de stichting gebrainstormd over de duurzame boodschap die ze over willen brengen. Vervolgens is het creatieve team van de stichting aan de slag gegaan om die boodschap in een attractie te verwerken.


De ambassadeurs hebben allen een andere expertise. Ze zijn bekend met duurzaamheid, circulaire economie of hebben een financiële achtergrond. Regelmatig nodigt de stichting partners en ambassadeurs uit. Hun ideeën en knowhow zijn immers zeer waardevol om de juiste koers te varen.


Verblijfsaccomodatie(s)
De stichting neemt in haar concept ook verblijfsaccommodatie(s) mee. Deze accommodatie(s) zijn een meerwaarde voor het park en zijn ook een bron van inkomsten.


Locatie(s)
Het concept WasteWorld is locatieonafhankelijk ontwikkeld. Hoewel in eerste instantie de focus gelegd is op het MOB-Complex in Tilburg, zijn ook andere (inter)nationale locaties in beeld gekomen. Het zijn stuk voor stuk sterlocaties met een groot verzorgingsgebied en een uitstekende infrastructuur.




Een reis door WasteWorld

Voordat de bezoeker fysiek de reis door WasteWorld gaat maken, geeft de website thuis een pre-experience en na afloop gaat het avontuur daar weer verder. Wat er zoal te beleven valt in WasteWorld?


Entreegebied
Op Place Eugène Poubelle trekt de ‘ode aan de vuilnisman’ – een groot standbeeld - meteen je aandacht. Slenter over het plein langs de winkels en boetieks waar je tweedehands spullen en producten van kunstenaars kunt scoren. Op de achtergrond verrijst de statige villa van Opa Westerwoud, the founding father van het park.


Uitvinderskwartier
In het Uitvinderskwartier staan je uitdagende opdrachten te wachten. Je kunt er kunst maken, kennismaken met technieken en in de WasteWater Factory trek je jezelf als drol door de wc en volgt een spannende reis door het riool. In Cardboard Town herken je op speelse en interactieve wijze huishoudelijke afvalstromen door ze op de juiste manier te scheiden.

Afvalberg

In de donkere Afvalberg ontdek je de verborgen schatten. Laat je verrassen en speel in de Urban Mine een spel waarbij je huishoudelijke apparaten uit elkaar haalt. Je ontdekt dat ze veel waardevolle grondstoffen opleveren om er nieuwe producten van te maken.

Habitat
In de Habitat betreed je een oase van rust. Groen, groen en nog eens groen, onderbroken door een watertje waar het gezuiverde water uit de WasteWater Factory instroomt. Je beleeft hier de natuur zoals die is bedoeld. Met de attractie ‘De kringloop van het water’ oefen je invloed uit op het klimaat.


Krachtcentrale

In deze energieke omgeving wek je op diverse manieren energie op die zichtbaar wordt in de energietoren. Vanuit die toren gaat die energie naar andere delen van het park waar energie nodig is. Je maakt kennis met alles wat energie oplevert en hoe je met energie kunt omgaan.

Toekomst
De focus is om op 22-02-2022 de eerste schop in de grond zetten. Bij een bewezen succesformule gaat de stichting internationaal opereren om binnen de daaropvolgende 5 jaar nog twee parken te openen. In de zomer van 2019 is de definitieve locatiekeuze gemaakt, waarna het financieringshoofdstuk aan de orde kwam. Voor de laatste ontwikkelingen zie 
www.wasteworld.nl.


Dit artikel is eerder verschenen in het themanummer Leisure for a better world van Uncover, het magazine van de Academy for Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences. 

Trefwoorden: attractieparken, duurzaam toerisme

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

10/01/25
Shortlist kanshebbers wandelroute van 2025
Vijf routes in Nederland en België maken nog kans op de eretitel ‘Hicle Wandelroute van het Jaar 2025’. Tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, op zaterdag 1 maart, maakt de jury de winnaar bekend van deze verkiezing.
10/01/25
DierenPark Amersfoort zoekt een nieuwe bestemming voor de metalen dino die sinds 2015 wordt tentoong...
10/01/25
ChaletsPlus schenkt kerstkaartenbudget aan Stichting Het Buitenhof
In plaats van kerstkaarten schenkt Chalets Plus het budget van de kerstkaarten aan Stichting Het Buitenhof.
10/01/25
TUI introduceert Lena, de AI Explorer die de wereld voor je ontdekt
Lena voegt zich bij het bestaande team van TUI influencers en content creaters om vakantiegangers sneller, actueler en relevanter te informeren.
10/01/25
Exclusief voor leden
Intercontinentale Nederlandse toerist kiest voor Azië
Zo rond van Vakantiebeurs publiceren diverse organisaties hun verwachtingen voor vakanties in 2025. Op nritmedia.nl gaf TUI de aftrap met haar zomervakantietrends, NBTC het haar Vakantie Sentiment Monitor en deed Sunweb onderzoek naar motieven en gedrag van Nederlandse vakantiegangers. ANWB sluit de week af met haar vakantieonderzoek.
09/01/25
Exclusief voor leden
56% vakantiegangers blij met vakantie zonder planning
Tijdens de Vakantiebeurs 2025 komt touroperator Sunweb met onderzoek naar motieven en gedrag voor en tijdens vakantie. Wat blijkt, "reizen is vaak een vlucht van de dagelijkse verantwoordelijkheden." Plus millennials voelen zich vaak schuldig over dat geluier tijdens vakantie.
08/01/25
Succesvol alumni-event Tourism Management
Op de Vakantiebeurs organiseerden de Management Tourism opleidingen van Inholland, NHL Stenden, Breda University en Saxion een druk bezocht alumni-event. Dit evenement bood een platform voor studenten, alumni en professionals om te netwerken en kennis te delen.
08/01/25
Reisbranche, verzekeraars en ministerie sluiten convenant voor crisisaanpak
De ANVR, het SGR, het Verbond van Verzekeraars en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben vandaag een nieuw convenant ondertekend. Dit convenant, het Bijzondere Bijstand bij Crisis in het Buitenland Convenant (BBC), zorgt voor een nog betere samenwerking tussen de overheid en private partijen om Nederlandse reizigers in het buitenland te beschermen, op te vangen en te repatrieren in geval van een crisis.

||| Agenda |||

27/01/25
27/01/25 t/m 27-01-25: Plant Powered Dinner Talk
Op maandag 27 januari 2025 vindt de allereerste Plant Powered Dinner Talk plaats bij resta...
29/01/25
29/01/25 t/m 02-02-25: Caravana
Van 29 januari t/m 2 februari 2025 is de WTC Expo in Leeuwarden het toneel van Caravana 20...
06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
11/03/25
11/03/25 t/m 11-03-25: Frysk Toerisme Festival
Op 11 maart keert het toonaangevende kongres voor toeristisch Friesland terug. Deze keer i...