Zet stikstof de recreatie stil?
De boeren hebben al twee keer stevig van zich laten horen. Kort daarop trokken de bouwbedrijven naar Den Haag. Stikstof houdt het land bezig maar ondertussen stoppen veel projecten. In de recreatie worden de problemen door stikstofmaatregelen niet luid bekend gemaakt maar de gevolgen zijn voelbaar.
De problemen rond stikstof in natuurgebieden en chemische stoffen in de grond hebben veel grotere economische gevolgen dan de politiek zich realiseert, stellen de voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland in november in De Telegraaf. ‘Als we niet snel tot oplossingen komen met het kabinet en de provincies, zitten we zo in een zelfgeorganiseerde recessie.’ De ondernemingsorganisaties sloten zich daarna aan bij de protestactie 'Grond in verzet' van de bouw in Den Haag. De hele bouwketen begint de gevolgen te merken. Zo is de afzet van heipalen al met 80 procent gedaald. "Overal begint de stikstof- en PFAS-impasse op te spelen: van schilders tot aannemers, van de binnenvaart tot tegelzetters.” De ondernemingsorganisaties krijgen via een meldpunt talloze voorbeelden binnen van ondernemers die geen opdrachten meer krijgen en personeel thuis heeft zitten.
PFAS gaat verder
Bij PFAS gaat het om chemische stoffen die in de bodem kunnen zitten. Bedrijven die grond verplaatsen zijn sinds kort verplicht om de verontreiniging te meten, maar daar is nog veel onduidelijkheid over. De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Het grote publiek is nu door de landelijke acties op de hoogte dat de maximale hoogte van stikstof wordt bereikt maar de invloed van PFAS lijkt veel uitgestrekter.
De invloeden in vastgoed voor recreatie
Als makelaar gespecialiseerd in recreatiebedrijven zien we de eerste invloeden terug. Met name bij de ontwikkeling van nieuwe recreatiebedrijven, die vaak op locaties nabij natuurgebieden liggen, constateren we dat er problemen ontstaan. Zodra er een (omgevings)vergunning vereist is, zal men aan de eisen moeten voldoen. Dat impliceert extra werk, vertraging en het risico van afstel van de geplande bouw- of aanleg werkzaamheden. Maar ook bestaande recreatiebedrijven ondervinden hinder. Stel dat men voornemens is om het horecapand te vernieuwen of een zwembad aan te leggen, dan heeft men ook met deze regels te maken. Al met al hebben deze regels dus invloed op de innovatie in de recreatie. Hopelijk kunnen de politiek en de provincies in december weer een opening bieden aan projecten. Dan komt de innovatie in recreatie weer op gang.
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, jachthavens