Geplaatst op: 29-01-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Grootste solar carport ter wereld voor Lowlands

Grootste solar carport ter wereld voor Lowlands

Op het parkeerterrein van Lowlands wordt dit jaar de grootste carport van zonnepanelen gerealiseerd. Festivalorganisator MOJO werkt daarvoor samen met Solarfields, producent van duurzame energie. Het zonnepark is jaarlijks goed voor 35 miljoen kWh aan energie.


Het zonnepark wordt gebouwd op het parkeerterrein van Lowlands en beslaat een oppervlakte van 35 hectare waar 15 duizend auto’s onder kunnen parkeren. De solar carport wordt in mei 2021 operationeel en bestaat uit 90.000 zonnepanelen waarmee jaarlijks zo’n 35 miljoen kWh elektriciteit wordt geproduceerd, goed voor het stroomverbruik van 10 duizend huishoudens. Lowlands kan tegelijkertijd de dieselgeneratoren die het festival van stroom voorzien in de ban doen. De solar carport blijft permanent op deze locatie staan.


Duurzaam festival

Lowlandsfestival vindt jaarlijks plaats op een vaste locatie in Biddinghuizen. De organisatie is al jaren bezig om het festival te verduurzamen. Het energieverbruik blijft hierbij een uitdaging. Per Lowlandseditie wordt circa 300.000 kWh elektriciteit verbruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren. Met de aanleg van de solar carport, maakt het festival een enorme verduurzamingsslag.


Dubbel ruimtegebruik

Met behulp van een overkapping met zonnepanelen staan de auto’s straks overdekt én wekt het parkeerterrein tegelijkertijd duurzame energie op. Een belangrijk aspect waar bij het ontwerp van de carport rekening mee is gehouden, is dat er geen capaciteit voor auto’s verloren gaat. Dit betekent dat er sprake is van een optimaal dubbel ruimtegebruik op deze locatie.


Bijdragen aan optimistisch toekomstbeeld

Voor Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands is vooral de klimaatwinst belangrijk: "Als er niet snel concrete maatregelen worden getroffen, gaan onze jonge bezoekers de gevolgen van klimaatverandering en milieuverontreiniging in hun dagelijks leven meemaken. Als festivalorganisatie willen we deel uitmaken van de oplossing hiervan en bijdragen aan een optimistisch toekomstbeeld. We hopen een inspiratiebron voor onze bezoekers te zijn om -hoe klein dan ook- hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld. Ongeveer 12 jaar geleden zijn we gaan onderzoeken hoe onze bedrijfsvoering te verduurzamen is. Dat we dit nu samen met Solarfields op grote schaal kunnen concretiseren, is een lang gekoesterde droom die uitkomt.”


Jelmer Pijlman, directeur Solarfields, vertelt enthousiast: ”In de afgelopen 2,5 jaar hebben samen met MOJO hard gewerkt aan alle uitdagingen die bij zo’n groot project komen kijken. We hebben daarbij altijd veel steun gehad van overheden en vinden het geweldig dat we dit nu kunnen aankondigen. De locatie is perfect om Nederland verder te verduurzamen en dit project is een prachtig voorbeeld van meervoudig grondgebruik: parkeren en duurzame energieopwekking op dezelfde oppervlakte!”


Ton van Amerongen, wethouder van de Gemeente Dronten is er trots op de grootste solar carport ter wereld in zijn gemeente te mogen huisvesten. "Lowlands is een evenement dat al een enorme maatschappelijke betrokkenheid toont. Dat we met de festivalorganisatie en Solarfields mogen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen die we beogen is fantastisch.”

Link: https://www.solarfields.nl/solarfields-realiseert-grootste-solar-carport-ter-wereld
Trefwoorden: duurzaam toerisme, evenementen, festivals, zonneparken, energieopwekking

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.