Wet Franchise naar de Tweede Kamer
Het Nederlandse Kabinet heeft het wetsvoorstel Franchise naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de nieuwe wet wil het Kabinet de machtsverhoudingen tussen franchisegever en franchisenemer beter in balans brengen.
Franchise is een bijzondere vorm van samenwerking tussen zelfstandige en onafhankelijke ondernemingen, waarbij de franchisenemer zijn bedrijf runt volgens de franchiseformule van de franchisegever. Franchise als bedrijfsvorm komt veel voor. In Nederland zijn ruim 850 franchiseformules actief, met ruim 30.000 franchisevestigingen. Franchiseondernemingen verschaffen werk aan ruim 375.000 mensen en de jaarlijkse omzet ligt boven de 55 miljard euro.
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en minister Sander Dekker (voor Rechtsbescherming) hebben dinsdag het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Hiermee geven zij invulling aan de afspraken uit het regeerakkoord om te komen tot wetgeving die de franchisenemer beter moet beschermen. In de detailhandel, horeca, zakelijke dienstverlening en zorg komt franchise als bedrijfsvorm veel voor.
Evenwichtige machtsbalans
Het ingediende wetsvoorstel heeft als doel een gezondere machtsbalans bij de ruim 30.000 bedrijven in deze sector. Er komt meer transparantie bij het sluiten van de franchiseovereenkomst en franchisenemers worden beter geïnformeerd over ontwikkelingen rondom de franchiseformule. Daarnaast komt er meer zeggenschap voor franchisenemers, omdat instemming van de meerderheid nodig is. Nieuw in het wetsvoorstel is dat franchisegevers en -nemers samen moeten bepalen bij welke wijzigingen dit nodig is.
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): "De machtsbalans tussen franchisegever en franchisenemer moet evenwichtig zijn. Daartoe is actie nodig om de positie van de franchisenemer te versterken en deze bedrijfsvorm voor ondernemers aantrekkelijk te houden. In de definitieve wet moeten nemers en gevers samen vastleggen over welke wijzigingen in bijvoorbeeld de formule instemming nodig is.”
Minister Sander Dekker: "Franchisegevers en franchisenemers worden door de voorgestelde wet gestimuleerd om duidelijke afspraken te maken. Als beide partijen weten waar ze aan toe zijn, kunnen ze ook beter ondernemen en sneller inspelen op veranderingen. Dat is niet alleen in hun eigen voordeel, maar ook van belang voor de Nederlandse economie.
Vier onderdelen
De ingediende wet heeft een positief advies gekregen van de Raad van State en legt de nadruk op vier onderdelen die cruciaal zijn voor evenwichtige franchiseverhoudingen:
- De precontractuele uitwisseling van informatie.
- De tussentijdse wijziging van een lopende franchiseovereenkomst.
- De beëindiging van de franchisesamenwerking.
- Het overleg tussen franchisegever en zijn franchisenemers.