Amsterdam voert vergunningstelsel voor particuliere verhuur in
Wie in Amsterdam zijn huis aan toeristen wil verhuren moet daarvoor een vergunning aanvragen. Dat is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State op 29 januari 2020. Die oordeelde dat vakantieverhuur alléén nog maar gereguleerd mag worden met een vergunning.
Amsterdam had vanwege de flinke groei van het toerisme de verhuur aan regels gebonden. Wie zich daaraan hield kreeg automatisch een vrijstelling. Volgens de Raad van State is die werkwijze in strijd is met de Huisvestingswet.
Nieuwe vergunning
Om de regels voor vakantieverhuur zo snel mogelijk te repareren gaat Amsterdam een vergunning invoeren voor vakantieverhuur. Hiervoor gaan ze de Huisvestingsverordening zo snel mogelijk aanpassen. Met het invoeren van een vergunning kan ook de meldplicht worden hersteld en kan Amsterdam direct optreden tegen verhuren zonder vergunning. Bijkomend voordeel van het invoeren van een vergunning is dat dit een extra middel is om illegale verhuur tegen te gaan naast de meldplicht en inzet van handhaving.
Boetes blijven
De uitspraak betekent overigens niet dat Amsterdam geen boetes meer mag uitdelen. De gemeente kan nog steeds een boete opleggen als een woning zonder vergunning wordt onttrokken aan de woningvoorraad, bijvoorbeeld omdat deze wordt verhuurd aan toeristen.
Op dit moment handhaaft Amsterdam alleen als niet aan bepaalde voorwaarden voor vakantieverhuur wordt voldaan. Zo mag je je woning niet langer dan 30 dagen verhuren, moet je daadwerkelijk in de woning wonen en ingeschreven staan in het de Basisregistratie Personen (BRP), en mag je ook niet verhuren aan meer dan 4 personen tegelijk. Daarnaast is vakantieverhuur van een corporatiewoning niet toegestaan. Deze voorwaarden blijven bestaan en wie daar niet aan voldoet kan een boete krijgen voor woningonttrekking van € 20.750,-. Het is tot nader order niet meer verplicht vakantieverhuur te melden.
Buurtverbod
Ondertussen gaat Amsterdam door met de voorbereiding van de plannen om in sommige buurten helemaal geen vakantieverhuur toe te staan omdat de leefbaarheid er te veel onder druk staat.
Nieuwe wetgeving
Overigens komt er nieuwe landelijke wetgeving voor toeristische verhuur. Daarvoor wordt de Huisvestingswet 2014 aangepast. Het wetsvoorstel geeft gemeenten de mogelijkheid om maatregelen te nemen als er schaarste is aan woonruimte of als de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan. De wet ligt nu bij de Tweede Kamer.