Geplaatst op: 29-06-2020
Auteur: Redactie NRIT

Coronadossier afgesloten

Coronadossier afgesloten
Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay

Vandaag sluiten we na vier maanden ons Coronadossier af. Met heel veel energie hebben we u op de hoogte gehouden van alle actualiteiten rond het coronavirus in onze sector. Het waren voor ons op de redactie en voor iedereen in de branche enorm hectische maanden. We zijn na de lockdown weer op de weg terug naar een nieuw normaal op 1,5 meter afstand. Dat zal voor de ene branche beter passen dan voor de andere maar er is weer licht aan het eind van een hele donkere tunnel. Wat ons als redactie heeft gesterkt zijn de vele lezers en de mooie reacties die we mochten ontvangen. Ook het prikbord van hoop en inspiratie sluiten we af. Natuurlijk gaan we u in de reguliere berichtgeving van alle actualiteiten in de branche op de hoogte houden.   


Hele slechte cijfers voor hotels

29 juni 2020 - Ondanks het feit dat in veel veiligheidsregio’s hotels gewoon open mochten blijven, zijn de cijfers huiveringwekkend slecht. Dat zien we uit de cijfers van STR over de maand mei.

De bezettingsgraad daalde in mei 2020 ten opzichte van dezelfde periode in 2019 met 86% naar 11%. Ook de prijzen (ADR) maakten een duikeling van 39% naar 82 euro. Met de opbrengst (RevPAR) ging het helemaal dramatisch. Een beschikbare kamer leverde maar 8,67 euro op, -92%.  In Duitsland constateerde STR vergelijkbare dalingen.


>>>


Ook Belgen beperken vakantieplannen


29 juni 2020 - Net als de Nederlanders zijn Belgen niet zo happig op een buitenlandse vakantie. Wilde in 2019 nog 65% in juli en augustus naar het buitenland op vakantie, dat is dit jaar maar 47%. En als ze naar het buitenland afreizen zijn bestemmingen dichter bij huis favoriet. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenplatform Permesso onder 7.500 Belgen. 

Onder Belgen is de onzekerheid groot; 20% wacht tot het laatste moment met boeken. Daarnaast kiezen ze in toenemende mate voor een particuliere accommodatie ten koste van een hotel. Meer dan eenderde van de Belgen gaat deze zomer naar de eigen kust op dagtrip en een kwart wil een citytrip in eigen land maken. Ook pretparken en dierentuinen gaan het druk krijgen. Het uitgespaarde vakantiegeld wordt veelal in huis of tuin geïnvesteerd. 


>>>

Luchtvaart in mei: -97% 


29 juni 2020 - In mei 2020 reisden ruim 220 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland, dat is 97 procent minder dan in mei 2019. In april waren dit er 133,8 duizend. Dat meldt het CBS.

De vliegtuigen die wel vlogen waren nog een slecht bezet. In mei 2020 waren gemiddeld 36 van de 100 vliegtuigstoelen bezet. In januari en februari waren vliegtuigstoelen op passagiersvluchten gemiddeld voor 76 procent bezet. 

Het aantal passagiers dat via Amsterdam Schiphol vloog, 6,4 miljoen in mei 2019, nam eveneens met 96,8 procent af naar 207,8 duizend in mei 2020. Het aantal passagiers op vliegveld Eindhoven was in mei 2020 nog maar 12,1 duizend, een afname van 98,2 procent. Op de vliegvelden van Groningen, Rotterdam en Maastricht lag het vliegverkeer, net zoals in april, zo goed als stil.


>>>

Taskforce Samenwerking Gastvrijheidssector opgericht


26 juni 2020 - Gisteren is de Taskforce Samenwerking Gastvrijheidssector voor het eerst bijeen geweest. De Taskforce is opgericht om in deze crisistijd snel te kunnen schakelen over steunpakketten en herstelmaatregelen en om gezamenlijk te werken aan duurzaam herstel van de sector. Het is een samenwerkingsverband van Gastvrij Nederland, brancheorganisaties, NBTC, het Ministerie van EZK, IPO, VNG en CELTH. 


Volgens staatssecretaris Mona Keijzer is het belangrijk om goede plannen te maken over hoe we als land gaan recreëren de komende tijd. "Vandaag heb ik in Holiday and amusement park Duinrell de oprichting van de Taskforce Samenwerking Gastvrijheidssector bijgewoond, waarin alle sectoren en overheden hun krachten bundelen voor een veilige vrijetijdsbesteding die voor iedereen vol te houden is.” 
Samen werken de partijen in de Taskforce aan innovatieve oplossingen voor de gastvrijheidssector en evenementensector. "Daarvan profiteren alle vakantiegangers, omwonenden en ondernemers in de sector”, schrijft Keijzer.


Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, is blij met de Taskforce. "We hebben er lang voor gepleit, dus zijn verheugd dat de Taskforce nu een feit is. Het zorgt voor een steviger inbedding van de sector bij het ministerie van EZK.” De sector is enorm hard getroffen door de crisis. Maatregelen om het coronavirus in te dammen worden langzaam versoepeld. Maar de situatie is bij veel ondernemers nog zeer nijpend omdat zij nog gesloten zijn of niet rendabel kunnen draaien. "Nu de Taskforce er is, is het wel zaak om door te pakken”, aldus Van Wijk. Want alleen met een concrete gezamenlijke actie-agenda met het oog op duurzaam herstel kan bedrijvigheid en werkgelegenheid behouden blijven en de sector een waardevolle maatschappelijke bijdrage leveren aan leefbaarheid en sociale cohesie.




>>>

KLM krijgt staatssteun in ruil voor forse maatregelen


26 juni 2020 - De Nederlandse overheid gaat KLM voor 3,4 miljard euro steunen. Aan die steun zijn wel strenge voorwaarden gekoppeld. De Nederlandse overheid heeft wel een belangrijke garantie voor Schiphol binnengesleept. De luchthaven blijft voor minstens vijf jaar nog een belangrijke internationale hub.

De steun bestaat uit een garantiestelling voor bankleningen van maximaal 2,4 miljard euro en een directe lening door de staat van maximaal 1 miljard euro. Het kabinet stelt voorwaarden aan de financiële steun, zoals een kostenreductie van vijftien procent bij KLM, verlaging van het aantal nachtvluchten en een actieve bijdrage aan duurzaamheid. De intercontinentale hubfunctie van Schiphol is voor meerdere jaren veiliggesteld omdat de opzegtermijn daarvan van 9 maanden naar 5 jaar gaat.

Medewerkers die meer dan drie maal modaal verdienen moeten ten minste 20% van hun salaris inleveren. Maar ook werknemers die minder verdienen moeten inleveren tot maximaal 20%. Verder worden er gedurende de looptijd van de steun geen dividend en bonussen uitgekeerd. 

Ook wordt het aantal nachtvluchten teruggebracht van 32.000 naar 25.000 en committeert KLM zich aan afname CO2-uitstoot van de luchtvaartsector met 50 procent per passagier kilometer in 2030 ten opzichte van 2005. Naast al die maatregelen vindt het kabinet het noodzakelijk dat moedermaatschappij Air France-KLM en beide dochtermaatschappijen KLM en Air France maatregelen nemen om kosten te verlagen door te reorganiseren. Zij moeten voor 1 oktober een herstructureringsplan opstellen. 

Om ervoor te zorgen dat de uitvoering van de gemaakte afspraken gecontroleerd wordt, is door het kabinet een zogenoemde ‘state agent’ aangesteld om toezicht te houden op de besteding van het geld. Het steunpakket voor KLM is formeel voor goedkeuring ingediend bij de Europese Commissie.


Zware kritiek op overheid door milieuorganisaties: "Pak de coronacrisis én de klimaatcrisis aan"

Milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieu Federatie Noord-Holland reageren kritisch op de staatssteun om KLM in de lucht te houden.


"KLM wordt door de overheid in de lucht gehouden en kan grotendeels op oude voet verder. Zoals meerdere keren per dag naar Brussel vliegen, omwonenden (nog steeds) ‘s nachts wakker houden en stikstof, fijnstof en CO2 uitstoten. Zonder dat er belasting wordt betaald over tickets en kerosine. Het kabinet had de keuze voor groen en eerlijk herstel, maar besluit anders.


De klimaatvoorwaarden schieten ruimschoots tekort en dat is zeer teleurstellend. KLM is een grote vervuiler en moet zich net als andere sectoren houden aan klimaatafspraken. Blind vertrouwen op biokerosine brengt ons nog verder van huis, en ook de CO2-reductie doelen zijn te mager om serieus te nemen.


Deze miljarden aan belastinggeld hadden gebruikt moeten worden om KLM op het juiste spoor te zetten. Een spoor dat leidt tot minder vluchten en minder uitstoot in lijn met klimaatafspraken. Dat kan met synthetische kerosine en veel minder korte afstandsvluchten naar plaatsen met een snelle treinverbinding als Londen, Parijs, Frankfurt en Brussel. Want alleen dan pakken we de coronacrisis én de klimaatcrisis aan."


>>>


Corendon ziet genoeg markt voor hervatten vluchten naar Turkije


Corendon begint vanaf vrijdag 10 juli weer met het uitvoeren van vakantievluchten naar de populaire bestemmingen Antalya, Bodrum en Dalaman in Turkije. Op basis van onderzoek onder de eigen klanten, heeft de reisorganisatie vastgesteld dat het overgrote deel van hen graag deze zomer wil afreizen naar Turkije, ondanks het feit dat het Nederlandse reisadvies voor het land nog niet is versoepeld (Code Oranje). 


Omdat het reisadvies vooralsnog op 'oranje' staat, zal Corendon haar klanten die een vakantie naar Turkije hebben geboekt benaderen en vragen of ze daadwerkelijk op vakantie willen of liever omboeken naar een andere bestemming of naar een latere vertrekdatum. 


De beslissing om de vluchten naar Antalya, Bodrum en Dalaman te hervatten, is genomen na intensief overleg met de Turkse autoriteiten. Het aantal coronabesmettingen in de gebieden waar Corendon haar vakantiegangers onderbrengt is zeer laag en op Turkse vliegvelden en in de toeristische hotels gelden strikte protocollen om het welzijn en de gezondheid van de gasten te waarborgen. De medische voorzieningen in de toeristengebieden in Turkije staan op een hoog niveau en de Nederlandse ziektekostenverzekering is in Turkije geldig, ook in het uiterst onwaarschijnlijke geval dat vakantiegangers besmet zouden raken.


Weer terug naar oude niveau?

In 2019 verzorgde Corendon de vakantie van ruim 300.000 Nederlanders naar Turkije en de reisorganisatie is daarmee met afstand marktleider. Veel van Corendons klanten bezoeken Turkije al sinds vele jaren en hebben in de afgelopen weken en maanden herhaaldelijk aangegeven dat ze ook deze zomer graag naar het populaire vakantieland willen afreizen. 


Oranje reisadvies

Momenteel geldt er in Nederland nog een ‘oranje’ reisadvies voor geheel Turkije. Dat betekent dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken alle niet-essentiële reizen naar Turkije afraadt. Het heeft er alle schijn van dat dit advies niet gebaseerd is op de gezondheidssituatie in de Turkse badplaatsen, maar het gevolg is van het algemene beleid om voor alle landen buiten Europa – met uitzondering van de Caribische landen binnen ons eigen koninkrijk – vooralsnog het reisadvies op oranje te houden, meent Corendon. Het lage aantal besmettingen in en om de Turkse badplaatsen, zou een versoepeling van het reisadvies rechtvaardigen zoals dat inmiddels ook voor vrijwel alle zuidelijke vakantielanden binnen de Europese Unie het geval is.


Gratis test of thuisquarantaine

Zolang er sprake is van een oranje reisadvies, moeten Nederlanders die terugkeren uit Turkije twee weken in thuisquarantaine. Om dit te vermijden, biedt Corendon haar klanten de mogelijkheid om een dag voor vertrek uit Turkije of direct na de terugvlucht een gratis corona pcr-test te ondergaan. Als het virus niet wordt aangetroffen, is thuisquarantaine uiteraard niet nodig.


Terughaalgarantie

Op al haar vakantiereizen biedt Corendon de absolute garantie dat vakantiegangers kosteloos worden teruggebracht naar Nederland als er zich een situatie mocht voordoen die daar aanleiding toe geeft. Deze garantie geldt uitsluitend voor klanten die bij Corendon een vakantie met hotelverblijf boeken. Als vakantiegangers een losse vlucht boeken, geldt deze garantie niet, net zo min als dat bij andere luchtvaartmaatschappijen het geval is.


>>>


Boekingen krabbelen in mei langzaam op


26 juni 2020 - In mei 2020 zaten de boekingen voor de Nederlandse reisbranche met -70% nog sterk in de min. Maar het dieptepunt van april (-78%) lijkt voorbij. In maart zaten de boekingen op -64%. Dat blijkt uit de ANVR-GfK Travelscan. 


De daling van het aantal boekingen vond plaats over alle landen en bij alle continenten. Binnen Europa was de terugval in mei het sterkst in Groot Brittannië/Ierland (-86%), maar ook voor Tsjechië (-84%) en Noorwegen (-81%) werd een terugval van meer dan 80% geregistreerd. Kroatië was met -56% het land met de laagste terugval. 


Naar continenten zijn de verschillen beperkt. Voor Zuid-Amerika en Afrika lijkt de daling lager, maar de verschillen én de geboekte aantallen zijn zeer klein, dus hier moet niet te veel waarde aan worden gehecht. 




>>>


Evenementenbranche blij met versoepelingen maar wil routekaart naar exit


25 juni 2020 - De Alliantie van Evenementenbouwers is blij met de door de overheid aangekondigde versoepelingen voor samenkomst van groepen, maar is nog niet tevreden. De evenementenbranche heeft vooral behoefte aan een routekaart die zicht biedt op een exit van de maatregelen zodat evenementen weer normaal kunnen worden gehouden.

Positief is dat evenementen wel weer voorzichtig een serieuze herstart voorbereiden. Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder namens de Alliantie: "Dit is een goed begin maar we zijn er nog lang niet. De 1,5 meter samenleving is voor ons niet het nieuwe normaal; het ruimere regime is voor onze branche nog steeds nauwelijks tot niet leefbaar en niet kostendekkend. Dat gaat nog steeds bedrijven, arbeidsplaatsen en evenementen kosten. De nood blijft ondanks de verruiming enorm hoog.” Tevreden zou de branche zijn wanneer een volledige herstart als stip op de horizon werd gezet. De Alliantie heeft het idee en de hoop dat, uiteraard als alle door de overheid opgelegde voorzorgsmaatregelen in acht genomen blijven worden, er op korte termijn nog meer mogelijk is.


Voor de branche nog lang geen vakantietijd

De vakantietijd breekt nu bijna aan, in ‘Den Haag’ lonkt het reces. "Voor ons geldt dat niet”, zegt Jansen. "We werken door, aan nieuwe initiatieven, aan protocollen, we vechten voor ons bestaan, vakantie is bij ons iets voor later, veel later.”
Daarom deze oproep aan de overheid om voort te maken met de volgende aandachtspunten:

  • De 1,5m blijft een pijnpunt.
  • Er mist een routekaart waarop wordt aangegeven onder welke voorwaarden de 1,5m-regels versoepeld zullen worden, waardoor men in de evenementensector weer echt aan het werk kan.
  • De urgentie blijft dat de 1,5m regels komen te vervallen en worden vervangen door triage en testen, zodat men terug kan groeien naar zaal-, stadion- en veldbezettingen waarbij kosten weer gedekt kunnen worden.
  • Verlenging van de generieke maatregelen (NOW en TVL) zijn essentieel voor de sector tot het moment dat weer op de normale manier gewerkt kan worden (vanwege de lange voorbereidingstijden die in onze sector van toepassing zijn). 

>>>


Waar zijn de gasten en is het publiek?


25 juni 2020 - Vanuit de regering worden de coronamaatregelen in rap tempo versoepeld. Helaas is de (internationale) consument nog niet zover. Dat werd gisterenavond pijnlijk duidelijk op de expertsessie van de Amsterdamse gemeenteraad waar de sector aan het woord kwam en de Telegraaf over bericht. 

Hotels zitten volgens Movenpickdirecteur Remco Groenhuijzen op 1% tot 2% bezitting. De cruiseterminal in de hoofdstad verwacht dit jaar geen enkel schip. Restaurants zijn lang niet volgeboekt. En in de Hermitage en de Nieuwe Kerk komt maar 15% tot 20% van het toegestane aantal bezoekers. 

MKB-Amsterdam-voorzitter Bart Drenth verwacht een dramatische periode met veel faillissementen. In sommige sectoren tot wel 80%.



>>>


Cultuursector: breder publiek mogelijk bij voorstellingen en festivals


25 juni 2020 - Vanaf 1 juli kunnen er weer meer mensen naar voorstellingen en culturele festivals. In theaters, bioscopen en concertzalen geldt dan geen maximum meer van 30 personen. Vanaf dan is de ruimte leidend in plaats van het aantal bezoekers. Wel moeten de basisregels zoals 1,5 meter in acht genomen worden. Daarnaast vindt vooraf een gezondheidscheck plaats, is vooraf reserveren noodzakelijk en heeft iedereen een vaste zitplaats in de zaal.


Dat heeft het kabinet vandaag besloten op basis van adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Ook voor voorstellingen en festivals buiten geldt geen maximum aantal personen meer.


Minister Van Engelshoven: "Fantastisch dat theatermakers, acteurs, muzikanten en andere performers hun kunsten weer aan een breder publiek kunnen tonen. Zij moesten lang wachten, afgelopen tijd was heel erg moeilijk. De gevolgen van de coronacrisis voor de cultuursector zijn groot. Maar nu is daar dan eindelijk die stip op de horizon. Nu kunnen meer mensen genieten van prachtige voorstellingen. Want spelen voor publiek is toch het mooiste wat er is.” Niet overal gaat alles open.


Musea en erfgoed wél restricties aantal bezoekers

Voor locaties met doorstroom van bezoekers zoals musea en monumenten met publieksfunctie blijft het maximum aantal bezoekers afhankelijk van het beschikbare oppervlakte per gebouw. Bij voorstellingen waarbij reserveren en de gezondheidscheck vooraf niet gebeurt, geldt voor binnen een maximum van 100 bezoekers en voor buiten een maximum van 250 bezoekers.


Veilig repeteren en optreden

Voor kunstbeoefenaars, zoals acteurs, cabaretiers en dansers, waarbij contact noodzakelijk is, geldt de 1,5 meter alleen voor zover dat mogelijk is. Zij zijn niet langer beperkt in de keuze voor bepaalde voorstellingen (de afgelopen tijd met name solo) en er is weer ruimte voor allerlei creatieve ideeën en invalshoeken. In de protocollen van de brancheorganisatie voor de podiumkunsten (NAPK) staat beschreven hoe zij veilig kunnen repeteren en optreden.


>>>


Lockdown verder versoepeld maar 1,5 meter blijft de norm


25 juni 2020 - Gisterenavond heeft minister-president Rutte nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen afgekondigd. Horeca, sport, theaters en evenementen krijgen meer mogelijkheden. 


Uitgangspunt blijft de 1,5 meter regel en elkaar de ruimte geven. Dat geldt in alle situaties behalve in het openbaar vervoer, in de zorg, bij contactberoepen en tussen sporters, acteurs en dansers. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Jongeren tot 18 jaar onderling niet. Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.


Binnen

Binnen wordt het maximaal aantal personen 100, exclusief personeel. Die moeten wel zitten. Er is geen maximum aantal personen met als voorwaarde dat er vaste zitplaatsen zijn, mensen reserveren en vooraf een gezondheidscheck wordt afgenomen. In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.


Buiten

Voor activiteiten buiten is het maximum aantal personen, exclusief personeel, 250. In de horeca altijd met een vaste zitplaats. Het maximum mag worden losgelaten als er vaste zitplaatsen zijn, mensen reserveren en vooraf een gezondheidscheck wordt afgenomen. In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen per ruimte.


Met deze versoepelingen zijn evenementen weer mogelijk maar moeten bezoekers wel 1,5 met afstand kunnen houden. Daarvoor zijn de gemeenten voor wat betreft de vergunningverlening en de veiligheidsregio’s voor wat betreft meer algemene regels nu aan zet. Ook sportscholen, sportkantines en sauna’s kunnen weer open. 


Reacties

De Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK) verwacht dat in augustus de eerste kermissen weer kunnen worden gehouden. De branche heeft die tijd nodig om vergunningen aan te vragen en de attracties te laten keuren.


Voor kleine horecazaken zijn de aangekondigde maatregelen een teleurstelling omdat zij binnen de 1,5 meter te weinig gasten kunnen ontvangen voor een rendabele exploitatie. Klein lichtpuntje is dat op terrassen schermen mogen worden geplaatst tussen tafeltjes zodat deze binnen 1,5 meter kunnen staan. 


De evenementen- en theaterbranche reageert tevreden over de versoepelde maatregelen die overigens niet betekenen dat de sector hiermee uit de problemen is. Binnen de 1,5 meter economie is van een rendabele exploitatie absoluut geen sprake. "Uiteraard zijn we blij dat onze sector weer grotere evenementen kan organiseren,” laat eventprofessional Riemer Rijpkema weten namens EventPlatform Nederland. "Maar het schrappen van deze maatregel is nog lang niet voldoende voor onze sector om weer rendabel evenementen te organiseren. Deze verruiming biedt in ieder geval meer perspectief dan verwacht.”

>>>

Verwachte versoepeling evenementen: anderhalve meter afstand géén maximum aantal bezoekers meer

24 juni 2020 - De evenementensector zal vanavond om 19.00 met veel verwachtingen naar de speech van premier Rutte luisteren. Uit gelekte informatie blijkt dat er een grote versoepeling voor evenementen aankomt. De anderhalve meter economie blijft gelden maar de regel van een maximum aantal bezoekers wordt geschrapt als organisatoren voldoen aan de eisen.


Daarmee wordt het interessant voor de evenementenorganisatoren. Zolang mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden, geldt vanaf 1 juli geen maximumaantal bezoekers meer voor bijeenkomsten. Evenementen kunnen daardoor toch rendabel worden. Er zit een grote verantwoordelijkheid in voor de organisatie. De overheid vindt dat de oragnisatoren goed moeten checken of het publiek gezond is en dat kan via triage. Voorwaarde is dat deelnemers van tevoren wordt gevraagd of ze symptomen van covid-19 vertonen, de zogenoemde triage. Net als bijvoorbeeld bij de musea is het verplicht om van tevoren te registreren. 


Hoe is nog niet bekend maar de verwachting is dat Rutte een grens trekt om te voorkomen dat al grote festivals worden georganiseerd. 


Invloed grote demonstraties?

Waarschijnlijk hebben de grote demonstraties in de afgelopen weken ertoe geleid dat het Kabinet versoepelingen mogelijk vindt. Steeds vaker werden de massale demonstraties met de regel van anderhalve meter afstand gehouden. De invloed van die demonstraties op verspreiding van het coronavirus lijkt heel laag.


Voor bijeenkomsten zonder triage blijft wel een limiet gelden. Voor een evenement in een locatie betekent dat maximaal 100 mensen en in de buitenlucht is dat aantal 250. Ook hierbij geldt dat mensen zich van tevoren bij de organisatie moeten registreren.


>>>



ACM maant reisbranche over vouchers


24 juni 2020 - De reisbranche moet de informatieverstrekking rond vouchers verbeteren. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die TUI en Corendon heeft gewezen op de rechten van consumenten. Over deze reisaanbidders kwamen veel meldingen binnen bij de ACM waarop de toezichthouder een onderzoek is gestart. 


Het gaat met name om het recht op geld terug dat de consument behoudt, ook nadat deze een voucher heeft geaccepteerd. Dit probleem speelt breed in de reisbranche. 
Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: "Met het accepteren van vouchers verlenen consumenten nadrukkelijk een gunst aan hun reisaanbieder om terugbetaling uit te stellen. Maar uitstel is geen afstel. Juist nu de reisbranche weer opstart, is het belangrijk dat consumenten met een voucher weten waar ze aan toe zijn en dat hun rechten worden gerespecteerd. Goede en juiste informatie is cruciaal voor het vertrouwen van consumenten. Wij treden op tegen reisaanbieders die consumentenrechten onvoldoende respecteren.”


Diverse tekortkomingen
De ACM heeft TUI en Corendon onderzocht waarover bij ACM ConsuWijzer veel meldingen kwamen en hun gewezen op de volgende tekortkomingen:

  • De consument behoudt altijd het recht op geld terug en moet daarover ook duidelijk worden geïnformeerd.
  • Als de consument een deel van de waarde van de voucher aan een nieuwe reis besteedt, komt het restbedrag niet te vervallen. Dit bedrag moet op verzoek óf uitbetaald óf opnieuw als voucher worden verstrekt.
  • Als de consument de voucher heeft geaccepteerd en er binnen de geldigheidstermijn geen gebruik van maakt, is de reisaanbieder die de voucher heeft verstrekt verplicht de volledige waarde dan wel het restbedrag automatisch terug te betalen. De consument hoeft daar niet zelf om te vragen. Het bedrag moet worden uitgekeerd uiterlijk aan het eind van de SGR-dekkingstermijn van één jaar na uitgifte van de voucher.
  • Consumenten klaagden over achterstanden bij de uitgifte van vouchers. Bij Corendon kwam dit niet voor. Bij TUI zijn de achterstanden inmiddels ingelopen.

De twee bedrijven hebben hun communicatie en uitvoering verbeterd en de voorwaarden aangepast, met name waar het gaat om het recht op geld terug dat de consument behoudt als hij een voucher accepteert. 


Scherper toezicht

De ACM heeft begrip getoond voor de vouchers pakketreizen zoals deze door de reisbranche zijn georganiseerd, mits deze voldoen aan de gestelde uitgangspunten. De ACM zal de komende periode scherp toezien op een correcte uitvoering en communicatie van de voucherregeling, onder andere aan de hand van meldingen bij ACM ConsuWijzer.


>>>


KHN haalt banden aan met hoge hotelscholen


24 juni 2020 - De afgelopen weken zijn horecaondernemers druk bezig geweest met het maken van plannen hoe ze de 1,5 meter kunnen verwezenlijken in hun bedrijf. Het blijft een ontzettende uitdaging om de onderneming zó in te richten dat én de regels gevolgd worden én de optimale bezetting gehaald wordt (op terrassen). Voor veel horecaondernemers is de bedrijfsvoering met alle restricties verreweg niet rendabel te krijgen. Studenten van de hoge hotelscholen worden uitgenodigd mee te denken om innovatie en rendement te verhogen.


In het kader van een (afstudeer)opdracht kunnen studenten hierover met hen meedenken, bijvoorbeeld over onderwerpen zoals: conceptontwikkeling om de gastvrijheidsbeleving (in coronatijd) te verbeteren, een herinrichtingsadvies in het kader van de 1,5 meter economie of de implementatie van een nieuwe methode om werkprocessen te optimaliseren.’


"Horecaondernemers kunnen hulp en advies goed gebruiken"

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Wij vinden een goede samenwerking met de hoge hotelscholen – en overigens ook met de ROC’s – erg belangrijk. Zij leiden medewerkers en ondernemers van de toekomst op. Zodra de sector weer aantrekt, willen we natuurlijk dat de volgende generatie gastvrijheid professionals getraind klaarstaat. Daarom is het belangrijk dat bedrijven studenten blijven opleiden. Veel studenten zoeken nu een stage- of leerplaats en horecaondernemers kunnen wellicht wel wat extra creativiteit, hulp en advies gebruiken om ook de komende periode mooie stappen te kunnen zetten binnen hun bedrijf. Als brancheorganisatie is het belangrijk dat wij kennisoverdracht tussen de hotelscholen en het bedrijfsleven faciliteren voor een toekomstbestendige horecabranche.”


Heb jij een horecabedrijf en ben je geïnteresseerd in een stagiair(e) of wil je een student(e) inschakelen voor een opdracht? KHN heeft daarvoor een webpagina gemaakt.


>>>



Rode Kruis: ventilator kan koelen mits met veel ventilatie


24 juni 2020 - Het Rode Kruis roept iedereen op in deze tijd van het coronavirus goed na te denken over het gebruik van een ventilator met het oog op het voorspelde warme weer. Zo kan een ventilator prima gebruikt worden binnen één huishouden. Maar bij gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte wordt geadviseerd dit alleen te doen als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn, en het liefst altijd in combinatie met het naar binnen blazen van verse lucht. Recreatiebedrijven kunnen daarom beter even controleren hoe de luchtstroom in gemeenschappelijke ruimtes is met een ventilator.

 

Op dit moment is nog niet wetenschappelijk bewezen of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel een ventilator te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is, zoals mechanische ventilatie en/of goed onderhouden airconditioning. Let er dan wel op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene persoon naar de andere gaat, meldt het Rode Kruis.


>>>


Waddeneilanden willen meer reizigers op veerboten


23 juni 2020 - De Waddenfederatie, een samenwerkingsverband van VVV’s op de Waddeneilanden wil dat het coronaregime op de veerboten wordt versoepeld. Dat hebben ze geschreven aan staatssecretaris Mona Keijzer. 


Toerisme is voor de eilanden de belangrijkste economische activiteit. Die sector wordt nu te veel beknot door de beperkte capaciteit op de veerboten. Volgens de VVV’s is de capaciteit van de veerboten met de juiste protocollen te verhogen tot 60% van de reguliere bezetting zonder dat de veiligheid in het geding komt. De VVV’s stellen dat er op de schepen voldoende mogelijkheden zijn om afstand te houden. Vorige week waren diverse toeristen in het nieuws die een vakantie op een Waddeneiland hadden geboekt maar moeite hadden een kaartje voor een overtocht te boeken. 


>>>


Economische indicatoren dieprood


22 juni 2020- Consumenten hebben in april 17,4 procent minder besteed dan in april 2019, meldt het CBS. Dit is verreweg de grootste krimp van de binnenlandse consumptie door huishoudens die het CBS ooit heeft gemeten. Klein pluspuntje is dat consumenten in juni wat minder somber zijn dan een maand eerder. Als gevolg van de coronacrisis nam het aantal banen van werknemers in maart met 23.000 af.


Uitgaven

Vooral de uitgaven aan diensten daalden, die lagen in april 24,6 procent lager dan een jaar eerder. Diensten betreffen onder meer een bezoek aan restaurant, kapper, theater, pretpark, sportschool, voetbalwedstrijd en het gebruik van openbaar vervoer.


Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen komt in juni uit op -27, tegen -31 in mei. Voor de coronauitbraak stond het consumentenvertrouwen rond de -1. In juni ging de koopbereidheid van -17 naar -11. Het oordeel van consumenten over de economie wijzigt in juni niet en blijft op -52 staan. 

Banen

Het aantal werknemersbanen is van februari op maart 2020 met 23 duizend afgenomen. Nog niet eerder sinds het begin van de maandstatistiek in 2006 kromp het aantal banen in maart. In de horeca verdwenen van februari op maart 14.000 banen (-3,3 procent) en in de bedrijfstak cultuur, sport en recreatie 3.000 (-2,1 procent). 


>>>


Amsterdam wil toeristenlimiet in nieuwe coronawet


22 juni - De gemeente Amsterdam wil dat in de nieuwe ‘tijdelijke wet maatregelen covid-19’ een bepaling wordt opgenomen dat gemeenten bij een uitbraak het aantal gasten in de stad kan limiteren. Dat wil de gemeente dan bereiken door het beperken van de verhuur van bedden in onder andere hotels, b&b’s en particuliere verhuur. 


'Inzet is om bezoekersstromen naar de stad in te perken en daarmee Amsterdammers de ruimte te geven om gebruik te maken van de voorzieningen in de stad. We beseffen dat dit een ingrijpende maatregel is, maar benadrukken dat we hiermee willen voorkomen dat de stad terugvalt in een lockdown. Hiermee beschermen we het broze economisch herstel', schrijft wethouder Victor Everhardt van economische in een brief aan de gemeenteraad.


De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is overvallen door de brief. Voorzitter Pim Evers tegen AT5: "De hele branche is in rep en roer. We zijn aan het praten met Economische Zaken - en eigenlijk met veel groepen in het stadhuis - en dan is dit niet overlegd met ons, niet ontworpen met ons, terwijl hotels in de brand staan op dit moment, die zijn aan het vechten om te overleven. Dit is onbegrijpelijk dat dat op deze manier zo naar buiten kan.” Inmiddels hebben de hoteliers het vertrouwen in de gemeente Amsterdam opgezegd.


>>>


KHN schort alle gesprekken met kabinet op


19 juni 2020 - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) schort per direct alle gesprekken met het kabinet op. Ook adviseert het haar leden om alle restricties -die nu nog voor terrassen gelden- op te heffen.

De branchevereniging ziet vanuit het kabinet onvoldoende wil om de horecasector deze coronacrisis te laten overleven. KHN stelt dat ook voor de horeca de volksgezondheid op nummer 1 staat maar ziet aan de onderhandelingstafel met het kabinet geen enkele voortgang om ondernemers echt perspectief te bieden. 


Tunnelvisie

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Ik ervaar dat het kabinet last heeft van tunnelvisie en merk dat men te weinig oog heeft voor de realiteit van de dag. Het draagvlak voor sommige maatregelen van het kabinet is zowel bij consumenten als bij ondernemers de afgelopen weken enorm afgenomen. Daar kun je als kabinet niet voor weglopen, vandaar ook dat alle anderhalve meter restricties voor buiten per direct moeten verdwijnen.” Volgens KHN is het oneerlijk dat de horeca de enige branche is die verantwoordelijk wordt gehouden voor de handhaving van de regels bij het publiek. 


KHN voelt zich door recente wetenschappelijke onderzoeken over besmettingskansen in de buitenlucht gesterkt om het kabinet op te roepen om per direct alle restricties voor buiten/terrassen op te heffen. Maar ook voor binnen moet het kabinet snel aanpassingen doorvoeren. "Er zijn echt manieren om op een zeer verantwoorde wijze, ook binnen én met inachtneming van de volksgezondheid, verdere versoepelingen door te voeren. Bijvoorbeeld door te kijken naar een maximum aantal personen per vierkante meter en de mogelijkheid om meer dan twee mensen binnen anderhalve meter bij elkaar aan tafel te kunnen laten zitten”, aldus Willemsen.


Kabinet wil niet werken aan roadmap

Volgens KHN ligt de focus van het kabinet op restricties en extra handelingen voor horecaondernemers, terwijl KHN heeft voorgesteld om voor de langere termijn samen met de overheid te werken aan een roadmap om meer perspectief te bieden. "We hebben tijdens het laatste gesprek met minister Grapperhaus opnieuw aangegeven dat horecaondernemers het liefst niet aan het overheidsinfuus willen en zelf willen overleven, maar dat als échte versoepelingen en perspectief uitblijven, er vanuit het ministerie van EZK extra financiële maatregelen moeten komen. Daar wordt vervolgens niets mee gedaan. Hiermee geeft het kabinet er geen blijk van de pijn van ondernemers écht serieus te nemen”, aldus Willemsen.


>>>


Veiligheidsgevoel heel belangrijk voor bezoekers dagattracties


19 juni 2020 - Nederlanders zijn ondanks de versoepelingen nog heel erg voorzichtig met het plannen van een dagje uit. Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect en een snelle steekproef van NRIT.


Uit de meest recente editie van de Corona Barometer van Markteffect, gehouden onder ruim 2.000 respondenten, bleek onlangs dat circa twee op de vijf Nederlanders (39%) aangeven dat zij na het versoepelen van de maatregelen nog even willen wachten met activiteiten als het bezoeken van een dagattractie of een dagje shoppen. Ook NRIT kon bij zes grote Nederlandse attractieparken op vrijdagmiddag 19 juni nog moeiteloos kaartjes kopen voor zaterdag 20 juni. Alleen de Efteling was uitverkocht. In Toverland, Slagharen, Drievliet, Hellendoorn, Walibi en Duinrell waren we meer dan welkom. Van de zes dierentuinen waar we een tickets wilden kopen, waren alleen voor Blijdorp en Burgers' geen tickets meer beschikbaar. Voor Apenheul, Artis, Gaia en Wildlands konden we voor zaterdag nog tickets krijgen. 


Hans de Jong, consultant Leisure binnen Markteffect: "We zien uit onze cijfers dat belangrijke elementen die bepalen of Nederlanders na de versoepeling weer activiteiten gaan ondernemen met name liggen in de waarborging van hygiëne en veiligheid.” 

Overigens blijkt uit onderzoek met de Motify-belevingsmonitor dat 79% van de 953 bezoekers aan drie dagattracties zich veilig en 15,7% zich enigszins veilig heeft gevoeld. Als het gaat om mogelijke aanpassingen waar volgens bezoekers extra aandacht aan besteed kan worden om het veiligheidsgevoel te vergroten geeft 81,6% van de bezoekers aan dat er geen verdere aanpassingen meer nodig zijn. De top drie van aanpassingen die het meeste worden genoemd ziet er als volgt uit:

  1. Meer toezicht door medewerkers (12,9%)
  2. Het aanbieden van handgel en desinfectiemiddelen (11,4%)
  3. Het toelaten van minder bezoekers (11,4%).




>>>


Grote impact corona op Zeeuwse binnensteden


19 juni 2020 - De impact van de corona crisis op de Zeeuwse steden is enorm. Bijna de helft van de horecaondernemers (43%) ziet geen tot weinig overlevingskansen. De detailhandel lijkt iets positiever; 20% van hen ziet het somber in maar 25% weet het nog niet. 


Aan het onderzoek van het Kenniscentrum Toerisme hebben 295 ondernemers uit 8 Zeeuwse steden meegewerkt. Samen leiden deze 295 ondernemers in de periode maart-augustus een omzetverlies van 59 miljoen euro. 
Bijna driekwart van de horecaondernemers in de Zeeuwse steden rapporteert 100% omzetverlies in april en mei en de helft van de winkeliers rapporteert een omzetverlies van 80% of meer in april.


Knelpunten in de 1,5 meter economie richten zich op een te beperkte capaciteit, uitvoeringsproblemen, onrendabele bedrijfsvoering en extra kosten die de maatregelen met zich meebrengen. Ook aan de klantzijde zien ze heel wat spreekwoordelijke beren en wolven op de weg. Zo is er onvoldoende klandizie en een verminderde beleving. Constateren ze onbegrip en laksheid zeker als ze de rol van handhaver moeten vervullen. Is er drukte in de publieke ruimte en zijn er te weinig toiletten. 

Oplossingen zien ondernemers in duidelijke communicatie, het gebruik van plexiglas, persoonlijke beschermingsmiddelen en het plaatsen van een hygienezuil oplossingen.  


>>>


Helft minder mensen op straat


18 juni 2020 - De heropening van de terrassen heeft in de binnensteden nog niet geleid tot grotere drukte. Het aantal passanten ligt op ongeveer de helft ten opzichte van vorig jaar. Dat concludeert Locatus dat met 14 continu tellende wifi-sensoren de ontwikkeling van passanten monitort.


Ten opzichte van een jaar geleden lag het aantal passanten op zaterdag 13 juni 2020 op 50% van het jaar ervoor. Dit ondanks de opening van de terrassen sinds 1 juni. Om een beter beeld van de situatie te krijgen heeft Locatus afgelopen zaterdag op 264 plekken in 17 steden handmatig de passanten geteld. Gemiddeld lag het aantal passanten over deze 264 plekken op 43% van het aantal dat aij bij onze laatste telling registreerden. Dat kan worden verklaard omdat mensen zich, om drukte te vermijden, beter over de dag spreiden. De wifi-sensoren tellen altijd en de handmatige tellers hebben alleen op de drukste momenten van de dag geteld. 


Grote centra, die sterk afhankelijk zijn van toeristen en het OV, blijven in passantenaantallen veel verder verwijderd van hun historische aantallen dan kleinere centra. Zo hebben Amsterdam, Brussel en Utrecht nog maar een derde van hun normale aantal passanten. In Gouda, Namen, Hilversum en Apeldoorn is dat meer dan de helft. 


Binnen de steden doen de topstraten in de winkelgebieden het weer slechter dan de aanloopstraten. De drukste straten binnen een winkelgebied (het A1-segment) kennen de sterkste terugloop van de passantenaantallen. Dat komt omdat bezoekers bewust de drukte mijden en omdat in topstraten vaak capaciiteitsbeperkende maatregelen zijn genomen. 


>>>


Meer bestemmingen Transavia, Flixbus gaat weer rijden


18 juni 2020 - Langzaam maar zeker komt ook de toeristische mobiliteit weer op stoom. Transavia dat eerder al begon met vluchten, breidt het aantal bestemmingen in de zomer fors uit en Flixbus gaat weer rijden. 


In totaal zal Transavia in de zomermaanden juli en augustus op ruim zestig bestemmingen gaan vliegen. Het gaat om bestemmingen in onder andere Spanje, Griekenland, Portugal, Cyprus, Italië, Kroatië en Slovenië.  Wel zal de frequentie van deze bestemmingen worden aangepast. Dat betekent dat niet alle vluchten naar de bestemmingen worden gevlogen. In juni vloog Transavia al naar 24 bestemmingen. 


Flixbus gaat vanaf vandaag vanuit Nederland weer reizen naar Brussel, Antwerpen en Parijs. Klanten zijn verplicht een mondkapje te dragen en kunnen bij het in- en uitstappen hun handen desinfecteren. De voertuigen worden volgens het protocol verantwoord reizen gereinigd. De tickets worden digitaal geïnspecteerd.


>>>


Afvlakking daling aantal mensen met betaald werk


18 juni 2020 - Het aantal mensen met betaald werk is in mei 2020 verder afgenomen met 24 duizend. Deze daling is minder groot dan in april (-160 duizend). Vanaf maart is het aantal werkenden met 201 duizend gedaald tot 8,9 miljoen.

Het aantal werklozen groeide in dezelfde periode met 56 duizend naar 330 duizend, oftewel 3,6 procent van de beroepsbevolking. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe arbeidsmarktcijfers.


>>>



Willem-Alexander bezoekt evenementenlocatie De Kuip


17 juni 2020 - Koning Willem-Alexander heeft vanmorgen een werkbezoek gebracht aan De Kuip in Rotterdam in het kader van de impact van de coronapandemie op de evenementenbranche. Onder meer werd de evenementenlocatie, het gesloten Leercentrum en het Feyenoord museum bezocht. Daarnaast is gesproken over het Deltaplan Betaald Voetbal.


Vanwege de coronamaatregelen kunnen evenementenlocaties niet of nauwelijks worden geëxploiteerd. Ook in De Kuip liggen de reguliere activiteiten al sinds de uitbraak stil.  Naast een voetbalstadion is De Kuip ook een evenementenlocatie met zeventien zalen waar allerlei activiteiten, zoals congressen en concerten kunnen plaatsvinden.


Voetbal-en evenementenlocatie

Koning Willem-Alexander sprak bij aanvang van het bezoek met algemeen directeur Jan van Merwijk en financieel directeur Carl Berg over de impact van de coronamaatregelen op de exploitatie van het stadion als voetbal-en evenementenlocatie. Ook werd ingegaan op de ontwikkelingen rondom het nieuw te bouwen stadion en de Alliantie van Evenementenbouwers: een brede samenwerking tussen de totale sector van sport, cultuur en entertainment gericht op het behoud van publieksevenementen in Nederland.


Aansluitend kreeg hij een rondleiding waarbij diverse onderdelen van de locatie werden bezocht en medewerkers vertelden over hoe zij de coronaperiode ervaren. In de brasserie vond een ontmoeting plaats met de chef-kok en horecamedewerkers en op het veld sprak de Koning met medewerkers van de veldploeg en de technische dienst.


Ook effect in leercentrum

Bij de Feyenoord Campus werd door een docent en een leerling uitleg gegeven over de impact van de sluiting van het Feyenoord Leercentrum en in het Feyenoord museum werd stilgestaan bij de geleidelijk opstart van het museum. De rondleiding eindigde in de kleedkamer, waar met aanvoerder Steven Berghuis gesproken werd over de impact van de corona-uitbraak op het voetbal en op de spelers zelf. Ook werd door Feyenoord-directeur Mark Koevermans ingegaan op het Deltaplan Betaald Voetbal.


Het bezoek eindigde in het bijbehorende Maasgebouw met een gesprek over alle werkvelden die getroffen zijn door het wegvallen van evenementen. Koning Willem-Alexander sprak onder andere met medewerkers die zich bezighouden met events, hospitality, merchandising en security.



>>>


Touringcarbedrijven in actie voor rechtvaardige behandeling


17 juni 2020 - Vandaag voeren busondernemers actie in Den Haag voor financiële steun en meer duidelijkheid. Omdat de ondernemers zich niet gehoord voelen in Den Haag voeren zij samen met branchevereniging Busvervoer Nederland (onderdeel van KNV) vandaag op een publieksvriendelijke wijze actie. Met een colonne van veertig bussen maken de ondernemers een rondrit door Den Haag. Daarna volgt een korte manifestatie op het Malieveld waarbij de ondernemers een manifest aanbieden aan Tweede Kamerlid Erik Ziengs. Ook ANVR staat pal achter de touringcarbedrijven en stelt dat het klimaatsysteem in veel touringcars niet onder doet van dat van vliegtuigen.

 
Touringcarondernemers, verenigd in brancheorganisatie KNV, zeggen er niets van te snappen: "Er mogen wél volle vliegtuigen van Schiphol vertrekken, maar een halfvolle touringcar loopt de kans aan de kant gezet te worden. Anderhalve meter afstand houden moet overal, maar daar waar dat niet kan (zoals in het ov of het vliegtuig) toch weer niet altijd.”


Eigen strenge coronarichtlijn afgewezen

Om toch perspectief te hebben en op verzoek van de overheid maakten de touringcarondernemers een eigen coronarichtlijn zodat zij heel voorzichtig weer aan omzet konden denken. De richtlijn gaat uit van zo veel mogelijk afstand houden en het gebruik van ongeveer de helft van de zitplaatsen van een touringcar, net zoals in het ov. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Verder is de richtlijn een kopie van het ov-protocol, met extra toevoegingen: vooraf checkt een ondernemer bij de passagier via een gezondheidsverklaring of het vervoer plaats kan vinden. 


Onze touringcarondernemers die reizen per bus verzorgen, staan te trappelen om weer op weg te kunnen met passagiers", aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR. "Zo'n 90 procent van alle bussen staat nu al maanden stil. Geen schoolreisjes, geen stedentripjes, geen rondreizen. Maar natuurlijk staat ook bij hen veilig, gezond en verantwoord reizen hoog in het vaandel, en dat kan, ook per bus. We vragen de overheid dan ook met klem de coronaregels voor touringcarbedrijven op korte termijn te versoepelen." 

Met de eigen richtlijn, die werd aangeboden aan het ministerie, het veiligheidsberaad en de politie, dachten de touringcarondernemers te voldoen aan alle eisen. "Op de valreep bleek echter dat er met twee maten gerekend wordt. De touringcarondernemers moeten de anderhalvemetermaatregelen strikter volgen dan het openbaar vervoer en de luchtvaart. Met name de uitzonderingspositie van de luchtvaart die gebaseerd is op luchtverversing is onbegrijpelijk. De luchtverversing in een touringcar doet niet onder voor die van een vliegtuig en is op sommige onderdelen zelfs beter.”

Steunpakket van 240 miljoen nodig

Aangezien voor de branche het hele voorseizoen is weggevallen heeft een gemiddeld touringcarbedrijf ondanks de steunmaatregelen nog ruim drie ton aan ongedekte kosten. " Om de hele branche te laten overleven is een steunpakket van €240 miljoen nodig. Het is duidelijk dat zonder steun er de komende periode veel bedrijven om zullen vallen.”


>>>


ANVR verwacht dat 1/3 reisbureaus corona niet zal overleven


17 juni 2020 - ANVR-topman Frank Oostdam verwacht dat 1 op de 3 reisbureaus de cornacrisis niet zal overleven. Dat gaat naar verwachting 8.000 banen kosten. "Voor de crisis hadden we veel gezonde bedrijven", vertelde hij aan 1Limburg. "Maar niemand houdt het vol om driekwart jaar geen omzet te boeken."


De omzet in de reisbranche valt terug van 10 miljard euro in 2019 naar een schamele 1,5 miljard euro in 2020. Vooral specialisten in verre reizen gaan het moeilijk krijgen. Oostdam denkt dat pas in het voorjaar van 2021 die markt weer aantrekt. 

>>>

Grote meerderheid Corendonklanten wil op vakantie


17 juni 2020 - Een ruime meerderheid van 200.000 Nederlanders (85%) die een zomervakantie bij Corendon heeft geboekt, wil naar de vakantiebestemming afreizen. Slechts 15% wil de vakantie uitstellen. Dat zei directeur Steven van der Heijden in het AD. "De uitkomst verrast mij ook wel, in positieve zin dan. Het laat zien dat het vertrouwen terugkomt en ik denk dat mensen na drie maanden van beperkingen hard toe zijn aan vakantie.’’


Ondanks het terugkerende vertrouwen bij de Nederlandse vakantieganger is 2020 voor Corendon een verloren jaar. Dat is heel zuur voor het reisbedrijf dat op weg was naar het beste jaar ooit qua aantallen boekingen en marges. Het bedrijf is in onderhandeling met de banken over extra kredieten. Desondanks moet Corendon afscheid nemen van een kwart van het personeel, 100 medewerkers verliezen hun baan. Lichtpuntje is dat er weer reizen kunnen worden uitgevoerd. Toch is Van der Heijden erop voorbereid dat volgend jaar zijn bedrijf terugvalt naar 40% van de pre-coronaomvang. 


>>>


Groningen Airport ontvangt graag meer zomervluchten


16 juni 2020 - De vluchten van Transavia vanaf Groningen Airport Eelde naar Palma de Mallorca en Heraklion worden vanaf 2 juli 2020 hervat. De luchthaven ziet de eigen kleinschaligheid als een voordeel. Het hoopt dat ook TUIfly weer vluchten uit zal voeren in de vakantieperiode.


Door de huidige Coronacrisis, schortte Transavia onder meer haar vluchten van- en naar Groningen Airport Eelde op. De airline hervat haar vluchtschema voor de zomermaanden met een selectie van bestemmingen. De routes tussen Groningen Airport Eelde en Palma de Mallorca en Heraklion op Kreta vallen binnen deze selectie. Vooralsnog voor de maanden juli en augustus. Of de periode verder uitgebreid wordt, is nog niet bekend. 


Jonas van Dorp, Route Development Manager, Groningen Airport Eelde: "Groningen Airport Eelde is een kleinschalige luchthaven die zich in een nagenoeg Coronavrije regio bevindt. Op de luchthaven kunnen passagiers door onze kleinschaligheid maar ook met inachtneming van de anderhalve meter en andere hygiëne-maatregelen, straks veilig naar Mallorca en Kreta vertrekken. Ook hebben we goede hoop dat het vluchtschema per september verder uitbreid wordt met Las Palmas (Gran Canaria) van TUIfly. Wel benadrukken partijen dat eventuele aanscherping of aanpassing van restricties in landen vanwege het Coronavirus, kunnen betekenen dat aanpassingen in vluchtschema’s noodzakelijk zijn."


Het nadeel voor Groningen is dat de onzekerheid groot is voor het netwerk van vluchten ná de zomerperiode.


>>>

10 tot 15% minder economische activiteiten door maatregelen 


16 juni 2020 - Contactbeperkende maatregelen om de pandemie tegen te gaan, hebben in Nederland geleid tot een uitzonderlijke terugval in economische activiteiten van zo’n 10 à 15%, berekende het Centraal Planbureau. 


Om de grote onzekerheid over het verloop van de pandemie en het hersteltempo van de economie recht te doen, bevat de zojuist gepubliceerde juniraming van het Centraal Planbureau (CPB) verschillende scenario’s. In de basisraming, die uitgaat van matig herstel, resulteert een bbp-daling in 2020 van 6%, gevolgd door een stijging van 3% volgend jaar. De werkloosheid verdubbelt. De overheidsfinanciën krijgen een forse tik, maar blijven uit de gevarenzone. 


Pieter Hasekamp, directeur CPB: "De huidige onzekerheid stelt de overheid voor grote dilemma’s. Tijdens de herstelfase is beheerst afbouwen van het steunbeleid wenselijk, maar de mate waarin de overheid kan terugtreden is afhankelijk van het hersteltempo van de economie. Het herstel kan bespoedigd worden door internationale coördinatie in de aanpak van de crisis en door het waar mogelijk naar voren halen van investeringen, zoals in woningbouw en de energietransitie.”


>>>


Ontslagen bij Postillion Hotels


15 juni 2020 - Hotel- en congresketen Postillion Hotels gaat een deel van het personeel ontslaan. Het bedrijf moet reorganiseren vanwege het omzetverlies in de afgelopen periode en het verminderd omzetpotentieel in de komende maanden.


Als gevolg van deze reorganisatie komen 110 van de 350 arbeidsplaatsen (ca. 60 FTE) binnen Postillion te vervallen. De ontslagen vallen binnen alle vestigingen en het support centre van de keten en in alle functielagen. Er is een sociaal plan opgesteld en individuele medewerkers worden begeleid bij het vinden van een nieuwe baan.

De directie en aandeelhouders van Postillion Hotels betreuren het zeer dat afscheid moet worden genomen van zoveel medewerkers. Deze ingrijpende stap is echter noodzakelijk om de continuïteit en financiële gezondheid van de onderneming te waarborgen en een groter verlies van arbeidsplaatsen te voorkomen.



>>>

Horeca wil soepeler coronaregels


15 juni 2020 - Horeca Nederland wil dat de coronaregels voor de horeca snel worden versoepeld. Volgens de branchevereniging hebben bezoekers steeds meer moeite zich aan de strenge regels te houden en is een 1,5 meter exploitatie voor veel horecagelegenheden niet rendabel. 


Horecaondernemers zien het gedrag binnen de samenleving per week veranderen omdat gasten letterlijk op zoek zijn naar ruimte. Als gevolg daarvan daalt bij de gasten als ondernemers het draagvlak voor de restricties.  Omdat de anderhalve meter regels niet rendabel zijn, maar ook omdat zij bang zijn voor hoge boetes als gasten de coronaregels niet naleven. Inmiddels is de discussie verschoven en is de vraag: hoe bereid zijn mensen nog om zich aan de regels te houden? "De ontwikkeling van de gezondheidscijfers lijkt ook zodanig, dat versnelde versoepeling van restricties mogelijk moet zijn”, schrijft KHN die vindt dat  het daarom cruciaal is dat er zo snel mogelijk wordt gekeken naar meer & snellere verruiming van de mogelijkheden. 

Daarom pleit KHN voor het per direct opheffen van restricties ten aanzien van de inrichting van terrassen, een werkbare toepassing van het maximum aantal personen per ruimte en niet per gebouw en van ‘reserveren naar inchecken.  Zo pleit KHN op de kortst mogelijke termijn voor:

  • het opheffen van restricties ten aanzien van de inrichting van terrassen;
  • een werkbare toepassing van het maximum aantal personen (per 1 juli as 100) per ruimte en niet per gebouw;
  • de vervanging van verplicht reserveren door het ‘inchecken door gezondheidsvragen te beantwoorden’.  
Daarnaast heeft KHN voorgesteld om voor de wat langere termijn samen met de overheid te werken aan een roadmap, waarmee zo snel mogelijk perspectief wordt geboden voor zowel ondernemer als gast en waarmee wordt gewerkt aan een terugkeer naar ‘het oude normaal’. 


Op de middellange termijn - 1 augustus - moeten we toe naar mogelijkheden om meer mensen binnen anderhalve meter bij elkaar aan tafel te kunnen laten zitten. En op de lange termijn - 1 september – moeten we toe naar een maximum aantal toegestane personen per vierkante meter. Daarnaast is het van groot belang dat er een gezamenlijk plan wordt gemaakt om clubs en discotheken op een verantwoorde en geleidelijke manier al vóór 1 september open te kunnen laten gaan.


>>>


16 vakantielanden voor Nederlanders geopend


Vanaf vandaag kunnen Nederlanders weer op vakantie in zestien landen in de EU/Schengen zone. 


Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor deze landen is afgeschaald van ‘oranje’ naar ‘geel’. Het gaat om België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitserland.

Reizen wordt niet zorgeloos

Volgens minister Blok van Buitenlandse Zaken kan vakantie vieren in het buitenland weer. "Maar het wordt niet zo zorgeloos als voor de coronacrisis, want er blijven risico’s. Het virus is nog onder ons en de situatie blijft onzeker. In alle landen blijven maatregelen van kracht om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vakantiegangers krijgen daarmee te maken. Ga je op vakantie? Ga dan wijs op reis en bereid je goed voor. Begin bij het downloaden van de BZ-reisapp en lees goed het reisadvies van je vakantiebestemming.”


Frank Oostdam, voorzitter/directeur ANVR is blij met de versoepeling en hoopt dat de grenzen van andere belangrijke toeristische bestemmingen, zoals Spanje, Griekenland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Turkije snel ook open gaan: ”Natuurlijk zal het reizen deze zomer een beetje anders gaan dan we gewend zijn. De reiziger zal zich nog wat beter moeten voorbereiden. Maar feitelijk is de situatie hier in Nederland niet zoveel anders dan op bestemming. Onze reisondernemingen zullen aan de hand van handleidingen, protocollen en regels er alles aan doen om de risico’s zo klein mogelijk te houden. En mocht de situatie er aanleiding toe geven, dan staan ANVR-reisbedrijven natuurlijk wéér klaar om je te helpen of zo nodig te repatriëren.”

Rest Europa nog op oranje

Voor de rest van de Europese landen blijft het reisadvies op oranje staan. Naar verwachting zullen de komende weken meer Europese landen hun grenzen openen voor Nederlandse toeristen. Zo is inmiddels bekend dat Oostenrijk de grenzen op 16 juni wil openen voor Europese en dus ook Nederlandse vakantiegangers. 


Een aantal landen moet nog besluiten wanneer Nederlandse toeristen weer worden toegelaten. Het gaat om Aruba, Bonaire, Curaçao, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten, Slovenië, Slowakije en Spanje. De verwachting is dat deze landen dit de komende weken gaan doen.


Niet naar Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken 

Het reisadvies van Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken blijft deze zomer naar verwachting op oranje staan. Vanuit Nederland zou reizen naar Denemarken weer kunnen maar de Denen houden de grenzen nog dicht. 


>>>


Ook geld terug bij TUI losse tickets


15 juni 2020 - Na KLM-Air France gaat ook TUI klanten die alleen een ticket hebben geboekt, de mogelijkheid geven geld terug te krijgen. De gewijzigde opstelling van de Nederlandse autoriteiten heeft tot deze koerswijziging geleid.

Tot op heden bood TUI standaard een voucher aan, naar analogie met de praktijk die in de reissector op dit moment gebruikelijk is voor pakketreizen. Deze voucher is een jaar geldig, waarna TUI de klant terugbetaalt indien de voucher niet is gebruikt voor de betaling van een andere vlucht.

Reden om het beleid aan te passen is het gewijzigde inzicht van de autoriteiten. Zij hebben immers hun eerdere oproep om niet handhavend op te treden in het geval er voor geannuleerde vluchten ten gevolge van corona vouchers worden uitgegeven, recent ingetrokken.

Zodra het proces dat noodzakelijk is om de tickets te kunnen restitueren is opgezet, naar verwachting nog deze maand, zal de klant nu dus de keuze hebben. Ofwel kiest hij een voucher, ofwel kiest hij voor restitutie van de prijs van het ticket. Ook klanten die sinds het begin van de coronacrisis al een ticket-onlyvoucher van TUI kregen, zullen deze retroactief kunnen inruilen voor een contante terugbetaling.


>>>


Meer faillissementen in de horeca 


14 juni 2020 - Waar het aantal faillissementen in Nederland redelijk stabiel blijft, groeit het aantal faillissementen in de vrijetijdssector veel sterker. We zien dat vooral in de horeca. In andere deelsectoren van de vrijetijdssector daalt het aantal faillisementen zelfs.


Gingen in mei 2019 nog 20 horecabedrijven failliet, in mei 2020 waren dat er al 37. Er gingen vooral veel eet- en drinkgelegenheden failliet (28) ten opzichte van 9 logiesverstrekkers. Het aantal reisbedrijven dat het faillissement aanvraagt blijft opvallend laag. Tussen februari en mei 2020 vroegen 5 reisbedrijven het faillissement aan, in dezelfde periode van 2019 waren dat er 2. In de sport en recreatie daalde het aantal faillissementen in de maand mei zelfs, er gingen in deze sector 4 bedrijven failliet, 3 minder dan in mei 2019.




Nederlandse luchthavens kunnen opschalen - mondkapje bij checks en boarden dragen


12 juni 2020 - De luchtvaartsector wordt echter gekenmerkt door zeer intensieve (internationaal gereguleerde) veiligheidsprocessen en dat is de reden dat op de luchthaven de norm van 1,5 meter niet overal en te allen tijde gegarandeerd kan worden. Daarom gelden er aanvullende regels. Passagiers zijn alleen welkom op de luchthaven als ze geen klachten hebben en ook een gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Daarnaast moeten passagiers in de wachtrijen bij het inchecken en bij security checks een mondkapje dragen. Ook tijdens het boarden en de vlucht moeten passagiers een mondkapje op. In lijn met het RIVM-advies gaat het om niet medische mondkapjes. In Nederland blijven medische mondkapjes voorbehouden aan de zorg.


Opschalen

Vliegtuigen van Nederlandse maatschappijen hebben een speciale ventilatie die er voor zorgt dat de lucht in de cabine continu ververst wordt. De gezondheidscheck vooraf, een mondkapje tijdens de vlucht en de speciale luchtverversing in het vliegtuig zorgen er voor dat de risico’s op verspreiding beperkt zijn. Wie klachten heeft mag niet vliegen. Mocht er toch een besmetting zijn aan boord dan is bron en contactonderzoek mogelijk: de namen van de passagiers zijn tot op stoelniveau bekend. Dit alles maakt dat de luchtvaart volgens het kabinet op een verantwoorde manier kan opschalen.


Informatie over de actuele situatie in het land van bestemming is te vinden op de site www.nederlandwereldwijd.nl.


>>>


Horeca wil versoepeling maatregelen maar vangt bot bij kabinet


12 juni 2020 - Maanden keek de Nederlanders horeca uit naar de heropening op 1 juni. Helaas zijn de resultaten niet heel erg bemoedigend. Gasten komen nog niet in grote getale terug en de gasten die er wel zijn hebben moeite zich aan de 1,5 meter afstand te houden. In de Eindhovense uitgaansstraat Stratumseind gaan veel kroegen alweer dicht.


Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zag na de heropening de zorgen onder horecaondernemers in rap tempo toenemen. Daarom ging KHN deze week opnieuw in gesprek met minister Grapperhaus (J&V), twee burgemeesters namens de VNG en topambtenaren van VWS en EZK. Hierin drong KHN aan op noodzakelijke versoepelingen van de coronamaatregelen voor de horeca.


Huidige situatie niet rendabel
Volgens KHN is de bedrijfsvoering in de huidige situatie voor veel horecaondernemers niet rendabel te krijgen. Met minder weer zijn de meeste horecabedrijven zonder een vol terras verliesgevend. Daarnaast ziet KHN het draagvlak voor de maatregelen sterk afnemen, zowel bij klanten als ondernemers. Daarom zet de brancheorganisatie  in op het per direct opheffen van restricties ten aanzien van de inrichting van terrassen en het versneld versoepelen van de overige restricties, in ieder geval per 1 augustus; uiteraard met inachtneming van de volksgezondheid. "Een logische ontwikkeling als men kijkt naar de realiteit in het straatbeeld en de vrijheden welke in andere branches wel zijn toegestaan. Het is niet meer uit leggen dat de horeca nog steeds te maken heeft met deze verregaande restricties,” schrijft KHN. 


Kabinet zeer terughoudend

Daarom heeft KHN tijdens het overleg ingezet op meer & snellere verruiming van de mogelijkheden die recht doen aan de huidige maatschappelijke situatie. Aangezien het kabinet nog niet zover wil gaan, zullen veel horecaondernemers op korte termijn de deuren moeten sluiten. Wel is er gesproken om plexiglas/kunststof schermen in te zetten per 1 juli, mits de pilot succesvol is. Daarnaast is de eerder aangekondigde ophoging van het aantal gasten van 30 binnen naar 100 per 1 juli besproken en kan er eventueel worden toegewerkt naar een maximum van 30 personen per ruimte, in plaats van per gebouw. Echter is de uitbreiding van het aantal gasten aan tafel onbespreekbaar en wil het kabinet ook geen toezeggingen doen voor verdere versoepelingen. 

Te weinig en te langzaam

Hoezeer KHN de versoepelingen per 1 juli ook waardeert, het is te weinig en het gaat te langzaam. De verhoging van 30 naar 100 personen is voor de meeste horecazaken een theoretische verbetering, aangezien die nu vaak al 30 personen niet kunnen accommoderen. 


Horeca ondernemers willen niet aan het overheidsinfuus blijven hangen en het liefst op eigen kracht verder. Maar als er op korte termijn geen verantwoorde versoepeling van de restricties komt, dan is aanvullende steun keihard nodig om te voorkomen dat alsnog 50% van de horecazaken uit het straatbeeld verdwijnt. KHN heeft dan ook aangegeven dat als op korte termijn volwaardig ondernemen in de horeca geen optie is, er extra specifieke steunmaatregelen voor de horeca moeten komen.


>>>


Air France - KLM past voucherregeling aan


12 juni 2020 - Na forse kritiek van consumentenorganisaties past Air France - KLM haar voucherregeling aan. Alle klanten kunnen bij annulering van de vlucht nu hun geld terug krijgen. Eerder maakte de maatschappij verschil tussen vluchten voor en na 15 mei. 


Bij annulering kunnen klanten nu kiezen tussen het boeken van een nieuwe vlucht, een voucher of een cash terugbetaling, ongeacht de annuleringsdatum van hun vlucht. Klanten die voor een voucher kiezen en later een duurdere vlucht moeten boeken krijgen die meerprijs tot 15% vergoed. Ze mogen overigens ook een andere bestemming kiezen. 


Als er geen nieuwe boeking is gemaakt, wordt de voucherwaarde uitbetaald, exclusief een extra waarde. Alle vouchers zijn geldig tot eind 2021. De extra waarde kan worden toegepast als de nieuwe ticket (s) worden geboekt en uitgegeven tot 31 oktober 2020 voor vluchten die vertrekken tot 15 juni 2021.


>>>

NBTC peilt reissentiment in diverse landen


11 juni 2020 - Ondanks de coronacrisis heeft 60 procent van inwoners uit de voor Nederland belangrijke herkomstlanden Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk dit jaar vakantieplannen. Ook Chinese hebben volop vakantieplannen. Dat blijkt uit de vakantie sentiment monitor van NBTC in samenwerking met Royal Schiphol Group.


De vakantie sentiment monitor meet de komende periode op diverse momenten het reisgedrag van toeristen uit Nederland en internationale kernmarkten België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. Driekwart van alle buitenlandse gasten die Nederland jaarlijks ontvangt, komt uit een van deze landen. Vandaag is de eerste meting gepubliceerd.  

"Het is voor de sector meer dan ooit belangrijk om te weten wat de veranderende reisintenties zijn van inwoners van deze landen, waarnaartoe en wanneer ze reizen en of ze bijvoorbeeld al daadwerkelijk hebben geboekt. Op basis van deze inzichten kan gericht gewerkt worden aan herstel,” vertelt Jos Vranken, algemeen directeur van NBTC.

In China meer vakantieplannen dan in andere landen

Eerste resultaten uit de vakantiemonitor van eind mei laten zien dat 60 procent van de inwoners vakantieplannen heeft dit jaar. Chinezen hebben opvallend meer vakantieplannen (76 procent) dan inwoners uit de overige landen (60 procent). Een mogelijke reden hiervoor is dat in China de situatie al langer stabiel is in vergelijking met bijvoorbeeld de situatie in Amerika (58 procent). Ook blijkt uit de vakantiemonitor dat twee op de vijf Nederlanders met vakantieplannen de voorkeur geeft aan een vakantie in eigen land. Jos Vranken: "Sinds de eerste meting eind mei versoepelen veel landen hun coronamaatregelen. We zijn dan ook benieuwd in hoeverre deze versoepeling invloed heeft op het reisgedrag. Eind juni verwachten we de nieuwe resultaten van de vakantiemonitor te kunnen presenteren. De komende periode volgen er nog minstens drie metingen.”


Vakantiemonitor biedt inzicht voor herstel

"Feit blijft dat de toeristische sector keihard wordt geraakt door de coronacrisis, ondanks de aangekondigde versoepelingen. Waar vorig jaar nog ruim 20 miljoen internationale toeristen naar Nederland kwamen, zijn dit er naar verwachting dit jaar ruim 8 miljoen. Daarnaast verwachten we ook nog dat 50 procent minder Nederlanders op vakantie gaan in eigen land. De vakantiemonitor is één van de initiatieven ten behoeve van duurzaam herstel voor deze waardevolle sector,” licht Jos Vranken toe.


Nederlanders op vakantie in eigen land: ‘Hier moet je zijn’

Een ander initiatief van de herstelaanpak is de voorlichtingscampagne ‘Hier moet je zijn’. Jos Vranken: "Met de aftrap van deze beweging ´Hier moet je zijn´ inspireren we, samen met lokale en regionale marketingorganisaties, ondernemers en gasten zelf, in eerste instantie Nederlanders, om prachtige onbekende plekken in eigen land te ontdekken en om in de toekomst net wat vaker voor ‘hier’ te kiezen. Je hoeft immers niet naar ‘daar’, want je vindt het allemaal ‘hier’. En het is veilig en vertrouwd, dat is zeker nu van groot belang bij de bestemmingskeuze, zo blijkt ook uit de eerste resultaten van de vakantiemonitor. Met een variant hierop zullen we ook gasten uit Duitsland en België voorlichten over de mogelijkheden voor een aangename en veilige vakantie in Nederland.”


>>>


Heel klein beetje perspectief voor evenementenbranche


11 juni 2020 - De evenementenbranche heeft gisteren een constructief gesprek gehad met staatssecretaris Keijzer en ministers Van Engelshoven, Grapperhaus en Van Rijn. Tot een versnelde toestemming voor alle evenementen kwam het evenwel niet. Wel wil het kabinet samen met de branche kijken naar de mogelijkheid het aantal bezoekers van evenementen te verruimen. Verder komt er een zogenaamd Fieldlab Evenementen waarin evenementen voor de korte, middellange en lange termijn worden ontwikkeld. Ook is de branche gevraagd aan te geven welke financiële steun op welke plekken nodig is. 


Nu mogen evenementen maar 30 bezoekers ontvangen, per 1 juli worden dat er 100, maar pas op 1 september is een verdere verruiming mogelijk aan de orde. 


Maatwerk

De Alliantie van Evenementenbouwers en het Event Platform zijn van mening dat met goede voorzorgsmaatregelen en een evenementenprotocol er meer mogelijk is en dat gekeken moet worden naar maatwerk. Een voetbalstadion, beursgebouw of concertlocatie heeft bijvoorbeeld meer vierkante meters en faciliteiten dan een klein theater. 

De overheid begrijpt dat de branche door de langdurig opgelegde beperkingen ook na 1 oktober steun nodig hebben. Aan de branche is gevraagd preciezer aan te geven welke financiële steun nodig is op welke plekken. Het kabinet is verder bereid om met de branche te kijken naar de mogelijkheid het aantal bezoekers van evenementen te verruimen met inachtneming van zaken zoals afstand bewaren, hygiënemaatregelen en de impact van evenementen op bijvoorbeeld het openbaar vervoer.


Fieldlab

De branche gaat met de vier ministeries samenwerken in een zogenaamd ‘Fieldlab Evenementen’, aan de hand van de Topsector Creatieve Industrie.  De mogelijkheid om evenementen te ontwikkelen op korte, middellange en lange termijn wordt onderzocht. Zo wordt in een brede samenwerking van overheid, wetenschap en branche gewerkt aan het beheersen van gezondheid en veiligheidsrisico’s. Daardoor kan gecontroleerd worden doorgegroeid en indien nodig bijgesteld. Het langetermijnperspectief van branche én samenleving staat hierbij voorop.



>>>


WTTC roept landen op tot actie


11 juni 2020 - Wereldwijd moeten landen in actie komen om de toeristische sector te redden. Dat schrijft de World Travel & Tourism Council naar aanleiding van haar nieuwste onderzoek waar ze drie scenario’s heeft uitgewerkt. 

Duizenden miljarden verdampen, 200 miljoen banen verloren

Als ook deze zomer mensen niet of nauwelijks kunnen reizen, kost dat de wereldeconomie 5.543 miljard dollar (-62%) en gaan 197,5 miljoen banen verloren. De WTTC gaat in dit worst-case-scenario uit van 73% minder internationaal toerisme en 64% minder binnenlands toerisme. In Europa gaat het om 29,5 miljoen banen die op de tocht staan en een verlies van GDP van 1.608 miljard dollar. Ook als reizen snel weer mogelijk wordt, gaan nog altijd 98,2 miljoen banen met 2.686 miljard dollar aan omzet verloren.


Drie scenario's
In het worst-case scenario worden pas in september de reisbeperkingen voorzichtig opgeheven. In het baseline scenario wordt in juni regionaal reisverkeer al opgestart, vanaf augustus mid-haul en in september long-haul. Het best-case scenario gaat uit van een snelle opstart dat toewerkt naar een volledige openstelling van de wereldreismarkt in augustus 




Gloria Guevara, WTTC President & CEO: "Dit verschrikkelijke virus heeft ook een dramatische sociaal-economische impact doordat de banen van miljoenen mensen op het spel staan van wie het bestaan afhankelijk is van een bloeiende toeristische industrie.”  


Reisbeperkingen snel opheffen

De WTTC roept landen op om snel de algemene reisbeperkingen te vervangen door corridors tussen landen die het virus onder controle hebben en een vergelijkbare aanpak hebben.  Ze moeten dan de negatieve reisadviezen opheffen die verzekeren van reizen onmogelijk maakt.


Daarnaast moeten er wereldwijde gezondheid- en veiligheidsprotocollen worden ingesteld. Dat moet het vertrouwen bij reizigers terugbrengen dat landen goede gezondheids- en veiligheidsmaatregelen neemt.  De WTTC heeft zelf al het Safe Travel protocol gelanceerd.


Tenslotte moeten landen haast maken met het testen en opsporen van besmettingen zodat mensen veilig kunnen reizen. 


>>>


Gaan vakantiegangers vooral in de eigen provincie op vakantie?


11 juni 2020 - De onderzoeken naar vakantieplannen van de Nederlanders zijn de laatste weken favoriet in de media. We zijn daar als redactie heel erg selectief in. We volgen over het algemeen het onderzoek van NBTC en pakken incidenteel een onderzoek op met voldoende respondenten.


Het algemene beeld is dat de helft van de Nederlanders dit jaar niet op vakantie gaat en zo’n 40 procent van de vakantiegangers in eigen land blijft.  Opmerkelijk is het onderzoekje van Omroep Brabant waaruit blijkt dat de helft van de Brabanders die in Nederland op vakantie gaat, in de eigen provincie blijft. 


Toegeven, het is een klein onderzoekje van een regionale zender, waar waarschijnlijk Brabanders naar kijken en luisteren met hart voor de eigen provincie. Toch wel een teken aan de wand dat bedrijven dit jaar de klanten wellicht heel dicht bij huis kunnen vinden.


>>>


Omzet luchtvaart in eerste kwartaal al fors in de min


11 juni 2020 - De Nederlandse luchtvaart maakt de sterkste omzetdaling sinds de economische crisis van 2009 mee. In het eerste kwartaal van 2020 lag de omzet  bijna 14 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het CBS.


Die daling had alles te maken met de Covid-19-crisis. De luchtvaartsector had hier al in een vroeger stadium mee te maken, omdat er minder gevlogen werd op landen en regio’s waar de epidemie eerder toegeslagen had. Vanaf half maart nam Nederland ook maatregelen en sloot de EU de buitengrenzen.


Niet alleen in de luchtvaart, maar ook op de luchthavens was de impact van de coronapandemie te merken in het eerste kwartaal van 2020. De omzet in de dienstverlening voor de luchtvaart (waartoe ook de luchthavens behoren) lag bijna 11 procent lager. 


In de maand maart waren er 65 procent minder passagiers dan een jaar eerder. Het sterkst daalde de passagiers van en naar Azië, waar de pandemie ontstond. Ruim voor half maart waren er al minder passagiers met dit continent als herkomst of bestemming.

Niet zo verwonderlijk dat het ondernemersvertrouwen in de transportsector een flinke knauw kreeg en daalde naar -50 aan het begin van het tweede kwartaal van 2020. Dit is, op de horeca na, de somberste bedrijfstak in het tweede kwartaal.


>>>


Honderdduizenden jongeren mogelijk toch naar zomerkampen


10 juni 2020 - Ook deze zomer kunnen enkele honderdduizenden kinderen en jongeren avonturen beleven en hun grenzen verleggen tijdens één van de zomerkampen die georganiseerd worden. Diverse zomerkamporganisaties hebben een gezamenlijk protocol opgesteld, dat positief is ontvangen bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en het OMT en dat nu bij het ministerie van VWS ligt, meldt Scouting Nederland. Daarmee zijn de kampen nog niet zeker, eerst moet het akkoord op het protocol komen. Onder meer HISWA-RECRON was betrokken bij het protocol.


Protocol zomerkampen

Verschillende zomerkamporganisaties zijn samen opgetrokken om tot een protocol te komen waarmee het veilig is om op kamp te gaan én om het protocol voor te leggen aan de overheid en de experts. Károly Illy, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde: "Voor een grote groep jongeren bieden vakantiekampen essentiële ervaringen aan pubers die in deze leeftijdsfase ruimte moeten krijgen om te experimenteren en nieuwe competenties te ontwikkelen binnen een veilige pedagogische omgeving. Samenleven tijdens een kamp is van belang voor de sociaal emotionele vorming en draagt bij aan de positieve gezondheid."   


Er zijn twee versies van het protocol: de eerste is voor kinderen tot en met 12 jaar, die onderling geen afstand van elkaar hoeven te houden. De tweede is voor kinderen van 13 tot 18 jaar, die binnen onderling wel 1,5 meter afstand moeten houden. De zomerkampen worden georganiseerd in kampbubbels. Binnen een kampbubbel kan iedereen – kinderen, jongeren en begeleiding - samen spelen, sporten, eten en slapen waarbij het contact met de buitenwereld minimaal is. Ruimtes waarin geslapen worden moeten veel geventileerd worden en er zijn speciale regels voor gebruik van het sanitair.


Het protocol is samengesteld door organisaties aangesloten bij het Steunpunt KinderVakanties, YMCA Nederland, Scouting Nederland, JongNL Limburg, Jeugdwerk Limburg, CCI-NL, Jantje Beton, NUSO, NJR, HISWA-RECRON, Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en BVjong. Het protocol wordt onderschreven door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het OMT, RIVM en ligt nu bij het Ministerie van VWS, directie Jeugd.


>>>


Sanitair campings per 15 juni open


9 juni 2020 - Op aandringen van HISWA-RECRON en mede door acties van veel leden, stuurt het Ministerie van VWS vandaag een brief naar de Tweede Kamer met het advies de gemeenschappelijk sanitaire gebouwen op campings en vakantieparken te openen op 15 juni. Het sanitair is al maanden dicht op last van de rijksoverheid.


"We zijn zojuist gebeld door het Ministerie van EZK met de mededeling dat we eerder open mogen dan 1 juli ”, zegt Geert Dijks directeur HISWA-RECRON. "Daar hebben we samen met heel veel leden keihard aan gewerkt de afgelopen tijd. Zo pikken de ondernemers nog net een stukje voorseizoen mee."


Goede brancheprotocollen noodzakelijk

Voor zover nu bekend luidt het advies 15 juni openen van gemeenschappelijke toiletten, was- en douchegelegenheden op vakantieparken en campings. Voorwaarde is wel dat er goede brancheprotocollen worden gehanteerd. De protocollen van HISWA-RECRON zijn bekeken door het ministerie van EZK en voldoen aan deze eis. Op dit moment zijn de toiletgebouwen op jachthavens al geopend via de aangepaste noodverordeningen van de veiligheidsregio’s. HISWA-RECRON gaat er van uit dat zij net als campings de gebouwen open kunnen stellen.

Dijks: "We moeten de officiële brief nog ontvangen maar wat ik niet begrijp is waarom we morgen niet de gebouwen open kunnen stellen. Als het 15 juni open kan, waarom kan het dan niet nu? Het aankomende weekend wordt het mooi weer en dat loopt de sector anders mis”.


Grote schade

Alleen al de schade die campings hebben opgelopen vanaf half maart tot nu, is minstens 140 miljoen euro door de daling van 1,6 miljoen overnachtingen. Elke dag dat het sanitair niet open kan kost in juni 5 miljoen euro omzet. HISWA-RECRON gaat naar aanleiding van dit bericht in overleg met de veiligheidsregio’s om te kijken of de sanitaire gebouwen al deze week kunnen worden geopend op basis van de brancheprotocollen.


>>>


Chartervaart ligt voor Pampus


9 juni 2020 - Vandaag hebben 175 historische schepen van de Hollandse vloot letterlijk voor Pampus gelegen. Dat deden ze om aandacht te vragen voor de precaire situatie waar veel scheepseigenaren door de coronacrisis in terecht zijn gekomen. 
Door de social distancing kan momenteel geen schip met groepen toeristen varen en maken ze dit jaar 90% tot 100% omzetverlies.  


Volgens branchevereniging BBZ telt de zogenaamde bruine vloot circa 300 historische schepen. Geen land ter wereld heeft zo’n grote nog operationele historische vloot. In totaal bestaat de chartervloot uit 400 schepen.  In tegenstelling tot andere landen worden deze schepen niet vanuit de overheid in stand gehouden maar varen ze in de zomermaanden met groepen toeristen om de kosten te dekken. 


De jaaromzet van de sector is ongeveer 65 miljoen euro. "Dat model van zelf de broekophouden werkte goed, tot de Corona-uitbraak”, schrijft de BBZ. "Maar als een ondernemer nu door de crisis failliet gaat, komt ook ons behoudsmodel ten val en zullen er schepen voor altijd verdwijnen.”



>>>


Ondernemers in de vrijetijdssector meest negatief over voortbestaan bedrijf


9 juni 2020 - Ondernemers maken zich in mei minder zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf dan in april. De versoepeling van de coronamaatrdegelen speelt hierbij naar alle waarschijnlijkheid een rol. Meest negatief zijn ondernemers in reisbranche, horeca, cultuur, sport en recreatie alhoewel ook hier ondernemers positiever zijn. De onzekerheid over het voortbestaan van het bedrijf is het grootst in de reisbranche. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin mei onder bedrijven werd gehouden.


In de horeca denkt 53% van de bedrijven de huidige situatie maximaal 12 maanden vol te kunnen houden, in april was dat 75%. Binnen de horeca zijn logiesverstrekkers negatiever dan restaurants en cafés. In de logiesverstrekking denkt 47% het maximaal 12 maanden vol te houden, tegenover 56% in de drank- en maaltijdverstrekking.

In cultuur, sport en recreatie denkt 52% het maximaal 12 vol te kunnen houden, in april was dat 71%. In de reisbranche is de onzekerheid het grootst; daar weet 68% van de ondernemers niet of ze over 12 maanden nog een bedrijf hebben.


Meest toegepaste maatregelen in de vrijetijdsbranche betreffen een aanpassing op de 1,5 meter economie en kostenreductie. In de reisbranche heeft tweederde van de bedrijven de kosten gereduceerd.


>>>


Vakbeurzen boos "wij zijn geen festivals"


9 juni 2020 - Door het gebrek aan onderscheid tussen festivals en vakbeurzen staan direct 61.000 banen en 4,4 miljard euro omzet op het spel. "Vakbeurzen zijn onvergelijkbaar met dancefeesten, concerten en festivals”, aldus Peter Groot, initiatiefnemer van ‘Veilig naar de Vakbeurs’ en het veiligheidsprotocol voor vakbeurzen. De vakbeurzen willen graag weer aan de slag vanaf 1 juli. Op woensdag 10 juni is er overleg gepland met minister van Economische Zaken.


Groot: "vakbeurzen worden georganiseerd in grote goed geventileerde hallen, waar het bezoek gemaximeerd en gespreid worden. Zo zijn vakbeurzen veel meer te vergelijken met de IKEA, Gamma of een tuincentrum, en die mogen wel open.”


De vakevenementensector heeft begin mei een protocol ingediend met aanvullende maatregelen bovenop de RIVM richtlijnen. Deze sector benadrukt dat zij experts zijn op het gebied van bezoekersstromen en als geen ander de veiligheid van bezoekers kunnen garanderen.


Volgens Peter Groot kan het Kabinet een besluit niet langer uitstellen, "omdat wij enerzijds protocol met de sector hebben opgesteld waarbij we de veiligheid kunnen waarborgen en anderzijds omdat niet meer uit te leggen is waarom pretparken, bouwmarkten en vliegtuigen wel open kunnen, maar wij niet.”


Groot: "Vakbeurzen hebben maandenlange voorbereidingstijd nodig, en om nog iets van het najaar te kunnen maken, hebben we liever vandaag antwoord, dan morgen. In Duitsland begrijpen ze dat, daar zijn vakbeurzen weer geopend.”


De sector als geheel dringt deze week met de campagne #laatonszakendoen aan op duidelijkheid voor 1 juli. Meer over de oproep vind je hier.


Mooie uitleg (video) van Ahoy hoe zij een van hun beurzen coronaproof willen organiseren.


>>>


Helft Nederlanders niet op vakantie in 2020


9 juni 2020 - De helft van de Nederlanders gaat deze zomer niet op vakantie. Van de vakantiegangers blijft 42% in eigen land en 72% stapt in de eigen auto. Dat zijn grote verschuivingen in vakantiegedrag en blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 29.000 mensen dat is gehouden van 5 tot en met 8 juni 2020.

Bijna de helft (48%) van de Nederlanders is niet van plan deze zomer op vakantie te gaan. Een derde van de ondervraagden (33%) gaat wél op zomervakantie: een op de vijf heeft zelfs al geboekt (22%) en 11% is van plan te gaan. Normaal gaat 76% van de Nederlanders in de zomerperiode op vakantie. De vakantie-intentie is vooral groot bij mensen tussen de 35 en 55 jaar, gezinnen met kinderen en werkenden.

Nederland favoriet

Bij de vakantiegangers is Nederland favoriet: 42% van de vakantiegangers is van plan in eigen land te blijven. Een op de vijf (20%) gaat naar een van de 12 landen waarvoor het reisadvies binnenkort op geel komt. Van deze landen lijkt Duitsland het meest in trek: 9% wil hier in de zomer naartoe. Eén op de tien (9%) kiest voor Frankrijk, daarna volgen Griekenland (7%), Spanje (6%) en Oostenrijk (4%).


Vliegtuig uit de gratie

Naar de vakantiebestemming willen de meeste Nederlanders met de auto reizen ((72%). Dat is een stuk meer dan voor de coronacrisis uitbrak: toen was de helft (51%) dit van plan. Veel mensen zien het vliegtuig toch als een risico op besmetting. Nog maar 20% van de vakantiegangers is van plan het vliegtuig te pakken. Vooral voor zonvakanties naar Zuid-Europese landen zoals Griekenland, Portugal en Spanje.


Buitenlandse toeristen welkom?

Een minderheid (45%) van de Nederlanders is blij dat ook ons land weer toeristen gaat ontvangen. Maar 37% ziet dat niet zitten en 18% twijfelt. Zij maken zich vooral zorgen dat mensen het virus meenemen naar Nederland. 

>>>

Vooral MKB maakt gebruik van NOW-1


8 juni 2020 - Van de NOW-1 hebben 123.000 werkgevers gebruik gemaakt. UWV heeft in totaal 4,5 miljard euro uitgekeerd. Deze werkgevers hebben samen 2,1 miljoen mensen in dienst. Het verwachte omzetverlies is gemiddeld 68 procent. Dat blijkt uit de factsheet die UWV vandaag heeft gepubliceerd.


Van het door UWV uitgekeerde voorschotbedrag voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) komt 71 procent terecht bij kleine tot middelgrote bedrijven, met maximaal 250 werknemers. Werkgevers met meer dan 250 werknemers ontvingen samen 29 procent.


Het grootste aandeel in het aantal toekenningen hebben de sectoren horeca en catering (24.095), detailhandel (23.339) en overige commerciële dienstverlening (21.500). Het totale voorschotbedrag is het hoogst voor de sector overige commerciële dienstverlening (€ 426 miljoen), gevolgd door horeca en catering (€ 299 miljoen). Het verwachte omzetverlies is het hoogst in de sectoren horeca en catering (81 procent), cultuur (78 procent). In de cultuur gaat het om 1.784 bedrijven en een uitgekeerd bedrag van € 47 miljoen).


>>>


Hier moet je zijn in landelijke dagbladen


8 juni 2020 - Vandaag stond de herstelcampagne ‘Hier moet je zijn’ paginagroot in diverse landelijke dagbladen. Vorige week lanceerde toeristisch Nederland deze voorlichtingscampagne.´Hier moet je zijn’ wijst op de vele uiteenlopende, veilige vormen van toerisme in ons land. 


"Met ‘Hier moet je zijn’ inspireren toeristische ondernemers en marketeers in eerste instantie Nederlanders om prachtige onbekende plekken te ontdekken en om in de toekomst net wat vaker voor ‘hier’ te kiezen. Hier in dit land, hier in deze regio, hier op deze plek”, schrijft NBTC. "We hopen dat uiteindelijk 17 miljoen Nederlanders zich bewust worden van het feit dat er nog ongelofelijk veel moois ‘hier’ te zien is. De uiteindelijke boodschap is dat Nederlanders een vakantie in eigen land in de toekomst ook overwegen. Samen met landelijke en regionale toeristische organisaties werken we aan de uitwerking van #HierMoetJeZijn´.”


Naast Nederlanders wil NBTC ook toeristen uit Duitsland en België bereiken. "Want de versoepeling van de huidige coronamaatregelen zorgt ervoor dat Duitsers en Belgen ook weer langzaam vakanties naar Nederland durven te plannen. Nederland is voor hen één van de belangrijkste vakantiebestemmingen voor een korte vakantie. Ruim 40 procent van alle buitenlandse toeristen die naar Nederland komt, is afkomstig uit onze buurlanden,” vertelt Jos Vranken. "Deze toeristen uit buurlanden komen vaker terug en verspreiden zich meer over Nederland. Het zijn dus graag geziene gasten, die we met ‘Hier moet je zijn’ daarom willen inspireren de voor hen onbekende plekken te bezoeken en te delen via de #HierMoetJeZijn. Zo bouwen we samen aan een duurzaam herstel van de toeristische sector, waarbij spreiding en veiligheid centraal staan.”


>>>


DNB voorziet diepe economische crisis


8 juni 2020 - De economische schade van de coronapandemie in het eerste en tweede kwartaal van 2020 is dermate omvangrijk, dat een diepe, vrijwel wereldwijde economische recessie onontkoombaar is. In de raming voor 2020 daalt het bruto binnenlands product (bbp) in Nederland met 6,4%, bijna twee keer zo hard als tijdens de kredietcrisis (2009). Halverwege 2020 treedt langzaam maar gestaag het herstel in, resulterend in een bbp-groei van 2,9% in 2021 en 2,4% in 2022. Dit blijkt uit de nieuwe halfjaarlijkse ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB), die vandaag zijn gepubliceerd.


Per inwoner daalt het reële bbp dit jaar in één klap naar het niveau van 2015. De particuliere consumptie krimpt in 2020 met 7,6%. De werkgelegenheid neemt flink af in 2020 en 2021. Daardoor gaat de werkloosheid dit jaar omhoog naar 4,6% van de beroepsbevolking en stijgt deze volgend jaar verder naar 7,3%. In 2022 volgt weer een daling naar 5,7%.



>>>


Nederlandse economie krimpt met 5,7% maar horeca met 41%


8 juni 2020 - De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 5,7% procent, een historische terugval. In de vorige recessie was de krimp slechts 3,7%. Voor 2021 wordt weer een groei van 2,9% verwacht. De horeca is met een krimp van 41% de zwaarst getroffen sector. Dat meldt Rabobank in haar kwartaalbericht


De relatief milde lockdown zorgt in de eerste helft van het jaar voor een minder diepe krimp dan die in veel andere eurozonelanden maar de grote steunpakketten kunnen een diepe recessie niet voorkomen. Consumenten geven dit jaar onvermijdelijk veel minder uit dan vorig jaar. Het dieptepunt wordt bereikt in het tweede kwartaal, in de maanden dat een deel van de gebruikelijke uitgaven eenvoudigweg niet gedaan kán worden door de lockdown. Consumenten geven dit jaar onvermijdelijk veel minder uit dan vorig jaar. Het dieptepunt wordt bereikt in het tweede kwartaal, in de maanden dat een deel van de gebruikelijke uitgaven eenvoudigweg niet gedaan kán worden door de lockdown. 




Horeca: -41%
De horeca wordt van alle sectoren het diepst geraakt met een terugval van 41% in 2020. In 2021 wordt weer een groei van 32% voorzien maar dat is dan natuurlijk wel op een bijna gehalveerde basis. 

De in juni weer geopende restaurants en cafés draaien slechts op een beperkte capaciteit wat het herstel in 2020 niet sterk bevorderd. Hoewel de deuren van veel hotels open mochten blijven, raakt de coronacrisis ook deze branche vanwege de wegblijvende zakenreizigers en buitenlandse toeristen. Voornamelijk hotels die gericht zijn op gasten uit het buitenland zullen hier geheel 2020 nog last van hebben. 


>>>


Onbegrip bij touringcarbranche over ratjetoe aan regels in vervoer


8 juni 2020 - Touringcarondernemers willen weten waarom vliegtuigen wel volledig bezet met passagiers mogen vertrekken en in het openbaar vervoer de 1,5 meter maatregel is ingeruild voor mondkapjes terwijl zij in hun bussen zich wel strikt aan de maatregelen moeten houden. Een richtlijn die de branche opstelde zodat zij met de helft van de zitplaatsen van start konden gaan, werd niet streng genoeg bevonden. 

Theo Vegter, voorzitter van branchevereniging Busvervoer Nederland over de gang van zaken: "Ik vind het onbegrijpelijk dat een hele sector ten onder dreigt te gaan aan een ratjetoe van regels, die dan weer wel en dan weer niet gehandhaafd worden. Wij pleiten voor een overzichtelijke, veilige opstart én wij pleiten voor gelijke monniken, gelijke kappen. Wat voor de één geldt, moet ook voor de ander gelden.”


40% dreigt failliet te gaan
Busvervoer Nederland berekende dat er minstens een half miljard euro aan schade is en dat 40% van de bedrijven failliet dreigt te gaan. Hierdoor komen 2.500 mensen zonder werk te zitten. Vooral hoge kosten voor lease en rente dreigen de branche de nek om te draaien. Eerder vroeg Busvervoer Nederland in een brief aan staatssecretaris Keijzer van EZK de touringcarsector te helpen met een duurzame oplossing voor de doorlopende hoge kosten voor de 4.000 Nederlandse touringcars.
Het besloten busvervoer (touringcarsector)[i] behoort tot de sectoren waar de hardste klappen vallen nu er diverse coronamaatregelen van kracht zijn. Dat is niet verbazingwekkend aangezien touringcarvervoer en groepen mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Meer dan 90% van de branche staat daarom stil. Omdat de steunmaatregelen van de overheid niet voldoende zijn voor een touringcarbedrijf, zijn veel ondernemers ten einde raad.


Eigen coronarichtlijn

De eigen coronarichtlijn gaat uit van het gebruik van ongeveer de helft van de zitplaatsen van een touringcar, net zoals in het ov gerekend wordt met de helft van de zitplaatsen. Ook verder is de richtlijn een exacte kopie van het ov-protocol, met extra toevoegingen: vooraf checkt een ondernemer bij de passagier door middel van het vragen van een gezondheidsverklaring of het vervoer plaats kan vinden. Ook in de luchtvaart en bij contactberoepen wordt zo gewerkt. Ten slotte is een groep gemaximeerd op 30 personen, ook al betekent dit dat de inzet van een grote touringcar veel minder oplevert dan vóór corona. Met de eigen richtlijn – die werd aangeboden aan het ministerie, het veiligheidsberaad en de politie – dachten de touringcarondernemers te voldoen aan alle eisen. 


De ene bus is de andere niet

Op de valreep bleek echter dat de touringcarondernemers genoodzaakt zijn de anderhalvemetermaatregelen strikter te volgen dan het ov en de luchtvaart. Handhavers lieten namelijk weten dat zij zich baseren op de (nood)verordeningen en handhaven op de anderhalve meter. Dit doen zij echter niet of nauwelijks in het ov en bij de luchtvaart. Daarmee kunnen de ondernemers niet aan de slag onder dezelfde voorwaarden. Dat is raar, want de luchtconditie in een ov-bus, vliegtuig of touringcar verschilt niet wezenlijk. Zelfs voor het geregelde vervoer (zoals scholieren en werknemers), dat vrijwel een kopie is van het ov, wordt geen uitzondering gemaakt.

Theo Vegter over de situatie: "Touringcarondernemers zijn hier ontzettend kwaad over. Ze begrijpen niets van de verschillende regels en voelen zich volledig genegeerd. Een touringcar en een ov-bus zijn beide een bus. Een vliegtuig is eigenlijk niets anders dan een bus met vleugels. Voor het coronavirus maakt het allemaal in ieder geval niets uit. Dat gedraagt zich in een ov-bus of een vliegtuig niet anders dan in een touringcar.”


>>>


Drentse campings spelen hoog spel


7 juni 2020 - Nu brieven aan de regering niet helpen, gaan Drentse campings op een andere manier actievoeren om het sanitair op campings vervroegd open te krijgen. Maandag vliegt vanaf vliegveld Hoogeveen een vliegtuigje met een banner: 'Open campingsanitair = fair' rond. 

Met deze slogan wil de groep samenwerkende Drentse recreatieondernemers verenigd in Drenthe Campings op ludieke wijze laten zien dat het de hoogste tijd wordt, dat zij gastvrij hun gasten kunnen ontvangen met geopend sanitair. 

In Drenthe mogen de campings nog steeds hun gemeenschappelijk sanitair niet openen, terwijl dit in diverse andere regio’s in Nederland inmiddels wel mag. Hierdoor ontstaat volgens de ondernemers een oneerlijke situatie die maar voort duurt. In diverse Duitse regio’s mochten de campings vanaf 11 mei alweer open en België opent zaterdag 6 juni haar sanitaire gebouwen op campings. "Premier Rutte geeft aan dat we weer op vakantie mogen en moeten spreiden, maar houdt het sanitair nog steeds dicht waardoor spreiding juist tegengehouden wordt", schrijven de initiatiefnemers.


>>>


Druktemeter voor Brabantse natuur


7 juni 2020 - VisitBrabant brengt samen met natuurorganisaties actuele drukte in Brabantse natuurgebieden in kaart. 
Dat is hard nodig want de populariteit van fietsen en wandelen in Brabant is door de beperkingen van corona gestegen tot ongekende hoogte. VisitBrabant Routebureau, de organisatie die meer dan achttienduizend kilometer routes in Brabant beheert, meldt meer dan een verdubbeling van het aantal gebruikers. 

Het is daarom belangrijk de verwachte drukte goed te organiseren voor de veiligheid van de gebruikers. Samen met de natuurorganisaties in Brabant, neemt VisitBrabant hierin het voortouw.

24/7 monitoring

De drukte wordt 24/7 gemonitord. Het systeem werkt op basis van kwalitatieve registraties van vertegenwoordigers van die natuurgebieden. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap werken hierin nauw samen met VisitBrabant. Daarnaast kunnen recreanten ook zelf drukke locaties tippen via een online meldsysteem en houden de meer dan 400 vrijwilligers van het Routebureau continu de situatie in de gaten. Inmiddels is er ook afstemming met de Brabantse veiligheidsregio’s.

De officiële meldingen worden direct verwerkt in de overzichtskaart. Deze kaart, alsook het meldpunt, staat half juni live op een speciaal ingerichte campagnewebsite ter promotie van Brabant als vakantiebestemming. Nu al is de kaart te zien op routesinbrabant.nl. Op deze website kunnen mensen bovendien zélf hun favoriete fiets- of wandelroute uitstippelen, zich laten inspireren door één van de vele belevingsroutes in Brabant en gebruik maken van allerlei andere routediensten.




>>>


Hoe zoeken Nederlanders online naar vakanties?

7 juni 2020 - Nederlanders blijven ook na de aankondiging dat reizen naar het buitenland weer mogelijk wordt, flink zoeken op binnenlandse vakanties. Het online zoekgedrag naar buitenlandse vakanties groeit overigens als nooit tevoren. Dat meldt RED Online Marketing. 

De interesse voor binnenlandse vakanties richt zich vooral op accomodaties en vakantieparken. Het zoekgedrag naar dagjes uit en voornamelijk zwembaden stijgt op het moment. Desondanks is er meer zoekgedrag naar vakanties in het buitenland, hier is zelfs duidelijk meer vraag naar dan in vorige jaren. Helaas zijn cruises en vliegvakanties de uitzondering op het hoge zoekgedrag naar vakanties in het buitenland. Dit blijft beduidend lager.

"Over het algemeen best positief voor zowel binnenlandse als Europese buitenlandse reizen”, stelt directeur Roy Platje.  "Alleen aanbieders van vliegreizen moeten blijven afwachten wat er gebeurt als straks weer meer maatschappijen internationale vluchten aan gaan bieden.”

Wat volgens Platje zeker is, is dat iedereen die een zomervakantie in het buitenland plant zich goed moet voorbereiden. "De grote vraag is dan: weerhoudt het extra uitzoekwerk men ervan om überhaupt naar een buitenlandse vakantie te zoeken? Zo ja hoeveel? En de mensen die al hadden besloten in eigen land te blijven, zullen die nu weer annuleren en toch naar het buitenland gaan?”

>>>


Transavia naar 25 bestemmingen


7 juni 2020 - Transavia breidt haar vluchtschema voor de maand juni uit met twintig extra bestemmingen. Tegelijkertijd is de Consumentenbond boos op diverse Nederlandse luchtvaartmaatschappijen omdat ze zich niet houden aan de regels rond annuleringen. 

Naast Alicante, Malaga, Porto, Faro en Lissabon vliegt Transavia vanaf 18 juni een aantal vluchten naar extra bestemmingen in de landen Spanje, Italië, Griekenland, Frankrijk, Slovenië, Kroatië, Servië en IJsland. Er worden vanaf 18 juni ook vluchten opgestart vanuit de luchthavens Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. De verwachting is dat het aantal bestemmingen en ook de frequentie verder zal stijgen van 23 vluchten per week in het begin van de maand tot 175 vluchten eind juni. Voor de maanden juli en augustus verwacht Transavia hier een groot aantal bestemmingen en vluchten aan toe te voegen.

Extra maatregelen

Transavia neemt verschillende extra maatregelen om het vliegen zo veilig en gezond mogelijk te maken, zoals extra reiniging van de vliegtuigen en het verminderen van onderling contact. Vanaf 4 juni dragen passagiers en bemanning op alle vluchten gezichtsbescherming (van mond en neus), waardoor het toch al lage risico van verspreiding van het coronavirus verder wordt verkleind.
Omdat de frequentie van de vluchten is verlaagd, zullen er ook nog veel vluchten worden geannuleerd. De vluchten die de komende twee weken (tussen 4 en 18 juni) worden uitgevoerd, staan op de website van Transavia gepubliceerd. Alle passagiers krijgen binnen enkele dagen een bericht of hun vlucht doorgaat of wordt geannuleerd. Over die annuleringen komen bij de Consumentenbond overigens veel klachten binnen omdat mensen slecht kunnen herboeken op andere vluchten en niet direct hun geld terugkrijgen. 

Consumentenbond boos op Nederlandse luchtvaartmaatschappijen

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen blijven het consumenten bijna onmogelijk maken om hun geld terug krijgen voor een geannuleerde vlucht. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond voor de Geldgids. De maatschappijen handelen daarmee in strijd met de Europese regels.

In een reactie aan de Consumentenbond zegt de maatschappijen passagiers wel terug te betalen als zij daarom vragen. Maar dat is onvoldoende. Volgens de wet hebben passagiers bij annulering recht op een helder en schriftelijk overzicht van hun rechten. DIt is inclusief het recht op restitutie en de mogelijkheid om zonder meerkosten op een andere datum te reizen.

Transavia en KLM geven ook standaard een tegoedbon en geven slechts in specifieke gevallen en op verzoek van de reiziger geld terug. Ook zijn bij de vouchers niet altijd alle verplichte toeslagen inbegrepen en handelen Corendon, Transavia en TUI fly handelen ook in strijd met de wet bij omboeken. Volgens de Europese Verordening moeten reizigers een reisdatum kunnen wijzigen zonder extra te betalen. Bij KLM kan dat, maar bij Corendon, Transavia en TUI fly moeten passagiers bijbetalen als hun vlucht op een andere datum duurder is. Europese luchtvaartmaatschappijen die zich wel aan de restitutieregels houden, zijn onder meer Alitalia, British Airways, Easyjet, Vueling en Norwegian.

"Ongelooflijk”, vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "Op alle mogelijke manieren is de luchtvaartmaatschappijen al duidelijk gemaakt wat de regels zijn. Wij deden dat, de Europese Commissie sprak zich erover uit en zelfs minister Van Nieuwenhuizen, die de maatschappijen aanvankelijk in hun handelswijze steunde, kwam daarvan terug. Maar deze bedrijven hebben lak aan de regels. Wat ons betreft is de tijd rijp voor strenge handhaving.”


>>>


Logiesaccommodaties zien in maart 57% minder gasten


5 juni 2020 - In maart daalde het totaal aantal gasten in Nederlandse logiesaccommodaties met 57% ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Het aantal buitenlandse gasten nam zelfs met 66 procent af. Ook het aantal zakelijke gasten daalde met 57 procent. De daling wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de coronacrisis maar ook de voorjaarsvakantie speelde een rol. Die viel in 2019 voor een deel in februari. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.


Het kwartaal begon nog zo goed met een groei van het aantal gasten in januari (+7%) en februari (+11%). Maar maart gooide met (-57%) roet in het eten. Over het hele eerste kwartaal bezien daalde het aantal gast meten 17% naar 6,9 miljoen. Samen brachten deze gasten 15,8 miljoen nachten in ons land door, 13% minder. Ons land ontving vooral minder buitenlandse gasten, 66%. 


Hotels al snel geraakt

Vooral de hotels en vergelijkbare accommodaties zagen gedurende het eerste kwartaal van 2020 het aantal gasten dalen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar nam dat aantal met 19 procent af, het aantal buitenlandse gasten zelfs met 26 procent. Hotels hebben bij de start van de crisis vooral last gehad van de beperkingen van het internationale reisverkeer. In maart daalde het aantal buitenlandse gasten in hotels dan ook met bijna 66 procent ten opzichte van een jaar eerder.


Bij de verblijfsrecreatie (campings, huisjesterreinen en groepsaccommodaties) was de daling van het aantal gasten met 11 procent minder dan bij de hotels. Hier was de afname van het aantal Nederlandse gasten het grootst, dat daalde met 12 procent ten opzichte van 2019.



Grote regionale verschillen

In het eerste kwartaal zien we dat de pijn nog niet evenredig over Nederland verdeeld is. Vooral regio’s die afhankelijk zijn van inkomend toerisme werden al snel geraakt. Het totaal aantal gasten in Noord-Holland daalde in het eerste kwartaal van 2020 met een kwart en in maart zelfs met 63 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op Flevoland na daalde het aantal gasten daarmee in Noord-Holland het sterkst. In Flevoland speelt de sluiting van Center Parcs De Eemhof op 16 maart waarschijnlijk een grote rol. De meeste andere provincies zien dalingen tussen de 10% en 15%.




>>>



Veel minder gewerkte uren in horeca, cultuur en recreatie


5 juni 2020 - In april waren er aanzienlijk minder mensen aan het werk dan in de eerste maanden van 2020. Het aantal werkenden nam af met 160 duizend. Maar ook het gemiddelde aantal gewerkte uren per werkende nam af. Per werkende werd 3 uur per week minder gewerkt ten opzichte van april 2019. 

In de bedrijfstak cultuur, recreatie en overige dienstverlening liep het aantal gewerkte uren het hardst terug, van 29 naar 17 uur per werkende. Daarna volgt de bedrijfstak handel, vervoer en horeca. Daarbinnen ging het bij de horeca zelfs om een daling van 25 uur naar 11 uur per week. 

>>>


Sector verliest 12 miljard maar grote verschillen tussen deelsectoren


5 juni 2020 - Ondanks dat er mogelijke versoepelingen komen later dit jaar zal de toeristische sector en de horeca dit jaar toch ten minste € 12,5 miljard aan omzet mislopen. Zonder verdere versoepelingen en een tegenvallende vraag kan dit zelfs oplopen naar € 16 miljard. Dat is bijna 50% van de jaaromzet van dag- en verblijfstoeristische bedrijven inclusief de horeca. Hierin zijn gemiste omzetten van de reisbranche en de retail nog niet meegenomen. Tot deze conclusie komt adviesbureau ZKA na analyses van deze getroffen sector.

Grote verschillen tussen sectoren

In het dagtoerisme kan het omzetverlies oplopen tot 70%, vanwege het grote aandeel van de bestedingen in de cultuursector en evenementenbranche hierin (waarvan vrijwel alle omzet dit jaar wegvalt). 

Bij verblijfstoerisme blijft dit ‘beperkt’ tot 30%-40%. Hotels zijn nog steeds matig bezet omdat de zakelijke markt en het inkomend toerisme nog niet op gang zijn gekomen. Voor campings en vakantieparken wordt na een slecht verlopen tweede kwartaal een goede zomer verwacht door een sterke groei van vakanties in eigen land. In de horeca is de onzekerheid het grootst (30%-45% omzetverlies): dat hangt, zeker voor cafés maar ook restaurants af van hoe er de rest van het jaar met de 1,5 metersamenleving wordt omgegaan.

>>>


Dashboard maakt verspreiding corona inzichtelijk


5 juni 2020 - Vandaag is een eerste versie van het coronadashboard gepubliceerd door de overheid. Dit dashboard brengt verschillende gegevens over het coronavirus samen, zoals het aantal ic-opnames, positieve testuitslagen en een schatting van het aantal besmettelijke mensen.


Iedereen in Nederland kan straks in één oogopslag zien wat de stand van zaken is rond de verspreiding van het coronavirus. Met de combinatie van actuele gegevens op het dashboard kan een eventuele tweede golf van het virus sneller en preciezer worden opgespoord en bestreden. Bovendien moet het dashboard waardevolle informatie bevatten voor wetenschappers die onderzoek naar het virus doen.

De volledige url is: coronadashboard.rijksoverheid.nl

>>>



Koopbereidheid Nederlandse consument krabbelt op


5 juni 2020 - De koopbereidheid van Nederlandse consumenten neemt iets toe, van -17 naar -11. Dat blijkt uit een tussentijdse meting van het consumentenvertrouwen door het CBS, halverwege mei. 

Verder is hun oordeel over de financiële situatie in de komende 12 maanden minder negatief en vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan bij de reguliere meting aan het begin van mei. Overall krabbelt het consumentenvertrouwen iets op, van -31 naar -29.




>>>


Nederlands toerisme halveert in 2020

4 juni 2020 - Toeristisch Nederland moet dit jaar rekenen op 60% minder buitenlandse toeristen, 12 miljoen minder dan in 2019. Ook worden 50% minder binnenlandse toeristen verwacht, zo’n 12,5 miljoen. In totaal komen er naar verwachting dus 24,5 miljoen minder toeristen uit binnen- en buitenland naar Nederland als gevolg van de coronacrisis, zo blijkt uit recent NBTC-onderzoek. Alleen al door de teruggang van het inkomend toerisme loopt Nederland 5,2 miljard euro aan inkomsten mis.


De verwachting dat ook het binnenlands toerisme in 2020 hard wordt geraakt (-50%) is opmerkelijk gezien de grote belangstelling voor de bestemming Nederland. Volgens NBTC blijft ondanks de positieve persconferentie er veel onzekerheid boven de markt hangen. Daarnaast is het voor het binnenlands toerisme zo belangrijke voorseizoen vrijwel helemaal verloren gegaan. Al met al zal over heel 2020 het totaal aantal binnenlandse toeristen dalen. 


Campagne 'Hier moet je zijn'

"Feit blijft dat de toeristische sector keihard wordt geraakt door de coronacrisis, ondanks de aangekondigde versoepelingen”, vertelt Jos Vranken, algemeen directeur NBTC. "Daarom wordt parallel aan de inzet van acute steunmaatregelen nu ook hard gewerkt aan herstel. Eén van de initiatieven van het Offensief Duurzaam Herstel Bestemming Nederland is de voorlichtingscampagne: ‘Hier moet je zijn’. Onder dit motto wil de toeristische sector Nederlanders en ook Duitsers en Belgen inspireren voor een veilige vakantie in Nederland,” aldus Jos Vranken. Je hoeft niet naar ‘daar’, je vindt het allemaal ‘hier’ "Want ondanks dat de grenzen met Europese landen binnenkort in toenemende mate opengaan, verwachten we dat veel Nederlanders er veilig op uittrekken in eigen land,” vertelt Jos Vranken.

Het initiatief wordt ook door Nederlandse influencers en reisvloggers ondersteund die gisteren de campagne Welkomterugin.nl lanceerden. Dit cocreatie-project van zelfstandige marketing- en communicatieprofessionals actief in de toerisme- en recreatiebranche, is bedoeld ter ondersteuning van de ondernemers in deze branche die zo hard zijn getroffen door de coronacrisis. Allen werken belangeloos mee aan de campagne, waaronder ook bekende reisbloggers en influencers. Het Instagramkanaal @welkomterugin.nl inspireert om op verkenning te gaan in Nederland.


Onbekend Nederland ontdekken

"Met de voorlichtingscampagne ‘Hier moet je zijn’ willen we in eerste instantie Nederlanders inspireren om prachtige onbekende plekken te ontdekken en om in de toekomst net wat vaker voor ‘hier’ te kiezen. Dit initiatief onderstreept dat Nederland 365 dagen aantrekkelijk is. En veilig en vertrouwd, dat is zeker nu ook van groot belang. Je hoeft niet naar ‘daar’, want je vindt het allemaal ‘hier’. Hier in dit land, hier in deze regio, hier op deze plek. Met een variant op deze voorlichtingscampagne willen we ook toeristen uit Duitsland en België bereiken.” Dat laatste is belangrijk voor het inkomend toerisme aangezien 40% van alle buitenlandse gasten uit die twee landen komt. "Deze toeristen uit de buurlanden komen vaker terug en verspreiden zich meer over Nederland. Het zijn dus graag geziene gasten, die we met ‘Hier moet je zijn’ daarom willen inspireren de voor hen onbekende plekken te bezoeken. Zo bouwen we samen aan een duurzaam herstel van de toeristische sector.”


Economie Waddeneilanden moet met 38 miljoen euro worden gesteund


4 juni 2020 - De Waddeneilanden vragen aan het rijk 38 miljoen euro om de gevolgen van de coronacrisis te ondervangen. De eilanden zijn volledig afhankelijk van toerisme dat door de crisis sterk is ingezakt.  

Met meer dan 5 miljoen toeristen per jaar op in totaal 25.000 inwoners zijn vrijwel de gehele economie en de gemeentelijke financiën direct of indirect afhankelijk van het toerisme. 

Voor dit jaar verwacht het Samenwerkingsverband de Waddeneilanden een halvering van het aantal toeristen ten opzichte van 2019. Ook voor de langere termijn ziet het Samenwerkingsverband fors lagere aantallen toeristen vanwege de beperkte capaciteit van de veerdiensten. Er zal op korte termijn geïnvesteerd moeten worden in extra afvaarten en in de aanpassingen  van de veerboten en busvervoer op de eilanden aan de verplichte 1,5 meter criteria. 

Twee stappen naar vernieuwing en verduurzaming
Op korte termijn vraagt het Samenwerkingsverband uitstel of kwijtschelding van heffingen voor getroffen bedrijven; financiële ondersteuning voor het inrichten van de verplichte 1,5 meter economie en compensatie van gederfde inkomsten voor de gemeenten. Voor 2020 komt dit neer op een totaal van 20 miljoen euro.  

De structurele oplossing voor de lange termijn ligt in vernieuwing en verbreding van de economieën van de eilanden zodat de extreme afhankelijkheid van de het toerisme vermindert. Daarvoor ligt al een pakket maatregelen klaar uit het Programma Waddeneilanden.  Het Samenwerkingsverband Waddeneilanden vraagt het Rijk daarvoor 14 miljoen euro beschikbaar te stellen vanaf 2021. Met een aanvullende investering van 4 miljoen euro worden ondernemers en kennisinstellingen gevraagd nieuwe innovatieve concepten te ontwikkelen waardoor de waddeneconomie verder kan versterken. 

>>>


Grote versoepeling voor toerisme, campings weer vergeten


3 juni 2020 - Het nieuws was al uitgelekt maar werd vanavond op de persconferentie bevestigd. Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer in Europa op vakantie. Ook Europeanen zijn weer welkom in Nederland. Grote uitzondering zijn Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Teleurstellend voor de verblijfsrecreatie is dat vrijwel overal in de vrije tijd de deuren weer worden opengezet maar de sanitaire voorzieningen op campings nog tot 1 juli blijven gesloten.


Buitenlandse vakanties

Per 15 juni zet de Nederlandse regering het reisadvies voor alle landen in de Europese Unie, de Schengenlanden en Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten) op geel. Dat betekent dat reizen niet langer wordt ontraden maar er nog steeds risico’s zijn.  Een uitzondering wordt gemaakt voor Zweden en het Verenigd Koninkrijk (omdat de gezondheidsrisico’s daar groter worden ingeschat) en Denemarken (omdat Nederlandse toeristen daar nog niet welkom zijn). 


De versoepeling gaat niet voor alle landen gelijktijdig in. Per 15 juni worden de reisadviezen van de volgende landen aangepast van oranje naar geel: België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië, Caribisch deel van het Koninkrijk.


Een aantal landen moet nog besluiten wanneer ze de belemmeringen voor Nederlandse weer opheffen. De verwachting is dat deze landen daarover in de komende weken een besluit nemen. Het gaat om: Frankrijk, IJsland, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Liechtenstein, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije. Het reisadvies wordt zodra mogelijk naar geel aangepast.

Ga wijs op reis

Aan Nederlanders die niet gebonden zijn aan een vaste vakantieperiode, adviseert de regering buiten de zomer op vakantie te gaan. Volgens minister-president Rutte moeten vakantiegangers ook op vakantie goed nadenken wat ze doen: "Ga wijs op reis. Bereid je heel goed voor, houd je aan de regels en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen.” Als tijdens de vakantie een land van geel naar oranje gaat, is de Nederlandse regering niet van plan toeristen te repatriëren. Bovendien moeten toeristen in die situatie dan na terugkomst in Nederland twee weken in thuisquarantaine. Overigens betekent het op geel zetten van bestemmingen nog niet dat Nederlandse toeristen welkom zijn op de bestemming. Die landen gaan eigenstandig over het toelaten van Nederlandse toeristen. 


Binnenlandse vakanties

Voor vakanties in eigen land zet de regering in op het spreiden van toeristen en crowdmanagement. Het advies is drukte te vermijden en eens te denken aan andere regio’s of steden dan normaal bij het kiezen van de bestemming. Ook wordt aangeraden met eigen vervoer, de auto of de fiets, naar de vakantiebestemming af te reizen omdat het openbaar vervoer alleen bestemd is voor noodzakelijke reizen. 


Inkomend toerisme 

Gelijktijdig met de versoepelingen voor het uitgaand toerisme zijn ook buitenlandse toeristen uit de EU, Schengenlanden en Caribisch Nederland weer welkom in ons land. Alleen Zweden en Britten zijn niet welkom. Uiteraard moeten zij zich houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Nederland heeft in Europees verband de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële reis maken. Dit inreisverbod geldt tot en met 15 juni 2020 en wordt voor die datum in Europees verband geëvalueerd.


ANVR blij maar steun blijft noodzakelijk

Reisbrancheorganisatie ANVR is op zich blij met de boodschap van minister-president Mark Rutte dat reizen naar een aantal landen binnen de Europese Unie weer mogelijk wordt, maar is wel teleurgesteld over het beperkte aantal landen. ANVR hoopt wel dat openstelling van grenzen van overige, belangrijke toeristische bestemmingen snel volgt, evenals de rest van de wereld. Ondanks deze versoepelingen blijft ANVR  erop hameren dat -na een maandenlange reisstop- de door het kabinet toegezegde sectorspecifieke matregelen nu echt moeten worden ingevuld. 

>>>


Open brief van HISWA-RECRON aan Nederlandse regering


3 juni 2020 - HISWA-RECRON heeft aan de Nederlandse regering een open brief geschreven waarin ze vragen waarom eerst wordt besloten het inkomend toerisme op gang te brengen en pas later campings de mogelijkheid te geven open te gaan. 


In de brief aan mevrouw Keijzer, meneer Rutte, meneer Grapperhaus en meneer De Jonge vraagt directeur Geert Dijks ook een verklaring voor de beslissing om overal gemeenschappelijke toiletvoorzieningen te openen maar niet op campings. Ook wil hij namens zijn 2.800 leden weten waarom ze niet open mogen terwijl de uitgebreide veiligheidsprotocollen glansrijk voldoen aan de richtlijnen. Ook vindt hij het onbegrijpelijk dat verkeer naar dagattracties wel wordt toegestaan en autoverkeer naar vakantieparken als problematisch wordt gezien. De overheidsmaatregelen dragen volgens HISWA-RECRON juist bij aan een piek en drukte in het hoogseizoen. 


We leggen het nog één keer uit

De brief besluit met een alinea die start met de kop: ‘Daarom leggen we het u nog één keer uit’ waarin met klem wordt gevraagd de sluiting van gemeenschappelijk sanitaire voorzieningen bij duizenden recreatieondernemingen opnieuw te beoordelen. Om dat denkproces te faciliteren heeft Dijks twee kernvragen die de bewindslieden kunnen beantwoorden: 
  1. Waar kunnen onze burgers in de komende zomermaanden het meest veilig verblijven? 
  2. Op welke manier kunnen we inwoners de mogelijkheid bieden om gezond te recreëren, waarbij het gevaar op besmetting en reproductie het kleinste is?”,


>>>


Grote vraag naar B&B's in coronatijd


3 juni 2020 - Bed & Breakfast is populair in coronatijd. Het aantal gemaakte reserveringen is in mei met maar liefst 467% gestegen ten opzichte van april. Het websitebezoek groeide in mei met 169%. Hieruit wordt opgemaakt dat gasten niet alleen vaker zoeken, maar ook snel boeken om verzekerd te zijn van een accommodatie. Volgens BedandBreakfast.nl hebben Nederlanders hebben weer vertrouwen om erop uit te trekken in eigen land.  


Contactvrij verblijf 

Een aantal weken geleden speelde de website al in op de toenemende vraag naar accommodaties die privacy en kleinschaligheid waarborgen. Zo ontwikkelden ze een speciaal filter, waarmee je kunt zoeken naar accommodaties die een ‘Contactvrij Verblijf’ aanbieden. Meer dan de helft van het totale aanbod voldoet aan de richtlijnen voor een ‘Contactvrij Verblijf’. De oprichster van Bedandbreakfast.nl, Hanny Arens: ‘’Het contact kan worden beperkt bij deze B&B’s, maar de gastvrijheid blijft. Hier is veel behoefte aan.’’ Volgens Arens zijn B&B’s zeer geschikt zijn voor een verantwoord verblijf. Maar liefst 77% van de B&B’s heeft  privé sanitair en een eigen entree. Juist deze accommodaties zijn nu populair. Daarnaast beschikt bijna de helft van alle B&B’s over een eigen keuken, waar gasten zelf maaltijden kunnen bereiden.  




Veel reserveringen, ook voor najaar

Op dit moment worden opvallend veel reserveringen gedaan. Dat merkt ook Lucia Weerstand van ‘Buitengoed Op De Knolle’. Haar B&B is nu extra populair. ‘’Ik heb twee suites met een eigen keuken op het platteland. Onlangs kreeg ik 10 reserveringsaanvragen op één dag. Dit had ik nog nooit eerder meegemaakt. Ook wij hadden in maart en april lege suites, maar nu ontploft de mail bijna. We krijgen zelfs al reserveringen voor september en oktober. Voorheen werd er vaak op korte termijn geboekt. Nu boeken onze gasten al maanden vooruit.’’ 


Internationaal trekt belangstelling ook aan

Ook op het internationale platform Bedandbreakfast.eu zijn de positieve signalen en lockdown-versoepelingen in Europa zichtbaar. Vooral in Italië en Duitsland zijn significante stijgingen in het aantal websitebezoekers te zien. Bezoekers oriënteren zich ook in andere Europese landen op een verblijf in eigen land, zodra dit weer mogelijk is. ‘’Een vakantie is toch iets waar mensen, ook in deze tijd, naar uitkijken’’, aldus Arens.  

Deze week op het NRIT Vrijetijdsplatform een uitgebreid interview met Hanny Arens.


>>>


Buitenlandse zomervakantie mogelijk


3 juni 2020 - Het reisadvies voor de meeste Europese landen wordt vanaf 15 juni versoepeld. Dat gaat het Nederlandse kabinet hoogstwaarschijnlijk vandaag aankondigen. Dat meldt de politieke redactie van RTL Nieuws. 


Nederland wil daarmee in de pas lopen met het reisadvies van veel andere Europese landen. Het reisadvies gaat dan van oranje dat alle niet-noodzakelijke reizen ontraad naar geel waar reizigers met veiligheidsrisico’s rekening moeten houden. De versoepeling van Nederlandse kant betekent niet dat Nederlanders vrij naar die landen kunnen reizen. De ontvangende landen moeten ook reizigers uit Nederland accepteren. 


Het Nederlandse kabinet komt vandaag na het crisisberaad met nadere mededelingen.

>>>


Luchtvaart -98%


3 juni 2020 - Je weet het natuurlijk wel maar als je de cijfers ziet, is het toch wel keihard. In april 2020 reisden 98% minder passagiers van en naar de vijf nationale Nederlandse luchthavens. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.


Vanwege de coronacrisis hebben veel landen beperkende maatregelen genomen. Dat resulteerde in een daling van het aantal handelsvluchten in april 2020 van 90% ten opzichte van april 2019. Het aantal passagiers daalden met 98% nog veel sterker. De gemiddelde bezettingsgraad per vlucht kelderde van 82 procent vorig jaar april naar 29 procent in april 2020. Via Schiphol reisden in april 2020 126.000 passagiers, in april 2019 waren dat er nog 6,1 miljoen. 





>>>



Cees Slager nog niet gerust op 1 juli


2 juni 2020 - Vicevoorzitter Cees Slager van HISWA-RECRON verwacht dat de sector dit jaar een omzetverlies van 35% tot 40% in de boeken moet noteren. Dat zei hij dit weekend bij BNR waar hij ook vertelde niet 100% gerust te zijn op de volledige heropening van de verblijfsrecreatie op 1 juli. Zijn leden riep hij op vooral goed voorbereid het gesprek met de bank in te gaan. Een valide verdienmodel in het post coronatijdperk is daarbij essentieel.


Volgens Slager heeft de overheid  goed gereageerd met de NOW-regeling. "Dat verzacht dan weer een beetje de pijn die in de sector zit. Maar ook met de goede vooruitzichten voor de zomer gaan we het omzetverlies in het voorjaar meer inhalen.” Over de tweede NOW-regeling was Slager positiever dan de eerste omdat die beter inspeelt op seizoensbedrijven. Een klein puntje van kritiek had hij nog wel: "Wat mij betreft had de peilmaand april mogen zijn. Maar je kunt niet alles hebben.”


Banken kijken terecht rationeel naar toekomstig verdienmodel

"Dit is een tegenslag waar je niemand de schuld van kan geven”, zegt Slager die opkomt voor mkb-bedrijven die vaak geen krachtige aandeelhouders en een grote staf achter zich hebben staan. "Zij richten zich dan tot de banken die heel rationeel naar die bedrijven kijken: "Heb je voor de crisis een winstgevend bedrijf met een verdienmodel dat past, en is dat verdienmodel na de crisis nog valide, dan gaan we je helpen. Als je niet aan die voorwaarden voldoet, wordt je niet geholpen.” Slager bestrijdt niet die strategie van de banken maar vraagt zich af of alle ondernemers zich dat realiseren en goed voorbereid het gesprek ingaan.


Gaan we op 1 juli wel open?

Slager wordt wel heel blij van het ondernemerschap dat hij overal in de sector ziet: "Ik zie heel veel creativiteit en inventiviteit bij ondernemers.” Toch is hij niet gerust op een heel succesvol zomerseizoen voor de Nederlandse verblijfsrecreatie. De volledige openstelling op 1 juli is afhankelijk van de ontwikkeling van het virus in Nederland, bovendien ziet hij ondanks alle maatregelen die zijn leden nemen, nog veel onzekerheid bij de Nederlandse consument. Een onzekerheid die alleen kan worden weggenomen als recreatiebedrijven met een openstelling kunnen bewijzen dat het veilig is op hun bedrijven. 


>>>


Reisbranche aan begin crisis meteen hard geraakt


2 juni 2020 - Dat de reisbranche hard geraakt is door de coronacrisis blijkt nu ook uit cijfers van CBS. De cijfers van de zakelijke dienstverlening zijn binnen van het eerste kwartaal van 2020. De reisbranche zag een terugval van 19%. Dat staat in sterk contrast met de rest van de zakelijke dienstverlening waar nog een kleine gemiddelde groei zichtbaar was. De coronacrisis startte aan het eind van het eerste kwartaal.


De omzet was 19,2 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het eerste kwartaal van 2020 2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Veel branches boekten in het eerste kwartaal nog een hogere omzet, ondanks de maatregelen tegen het coronavirus die in maart van kracht werden.


Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners daalde in het tweede kwartaal van 2020 naar –40,3. Dit is de sterkste afname ooit gemeten sinds eind 2008. De gegevens voor het onderzoek naar het ondernemersvertrouwen zijn verzameld in april 2020. Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners komt nog een stuk lager uit dan het dieptepunt van de financiële crisis toen het –32,9 bereikte. Zonder uitzondering is het ondernemersvertrouwen bij alle branches in het tweede kwartaal van 2020 ingestort. Het ondernemersvertrouwen van het Nederlandse bedrijfsleven kwam gemiddeld uit op –37,2.


We zijn het coronadossier op 28 februari gestart. Alle berichten tot en met 2 juni staan in een apart artikel: https://www.nritmedia.nl/kennisbank/42374




Trefwoorden: corona, crisis, attractieparken, dierentuinen, beleid, CELTH, cultuur, musea, theaters, podia, dagrecreatie, duurzaam toerisme, evenementen, horeca, hotels, restaurants, cafés, fastfood, leisure, marketing, natuur, onderzoek, reisbranche, luchtvaart, retai, sport, toerisme, vakanties, verblijfsrecreatie, campings, bungalowparken, groepsaccommodaties, watersport, jachthavens, wellness, zakelijk toerisme

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

08/11/24
Pilot met Biesboschvaantje om recreatieve voorzieningen te financieren
In 2025 start de gemeente Drimmelen een pilot met het Biesboschvaantje, een initiatief van Stichting Recreatief Drimmelen en lokale ondernemers. Het Biesboschvaantje is bedoeld voor gebruikers van de Biesbosch, die hiermee kunnen bijdragen aan het onderhoud en beheer van recreatieve voorzieningen.
21/10/24
Exclusief voor leden
Boot Holland wil meer beleving zijn
In 2025 gaat Boot Holland een fase in. De indoor watersportbeurs van Nederland krijgt een moderne nautische look, wat zowel vaste bezoekers als nieuwe watersportliefhebbers aanspreekt.
15/10/24
Exclusief voor leden
Inclusieve watersport bij RiF010
Van 7 tot en met 12 oktober vond de Week van de Toegankelijkheid plaats, waarbij RiF010 heeft laten zien dat inclusiviteit in de watersport echt belangrijk is. En gewoon ook kan.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
09/10/24
 Peter Brussel - Algemeen Voorzitter HISWA-RECRON - overleden
Peter Brussel, Algemeen Voorzitter van HISWA-RECRON, is op zondag 6 oktober 2024 onverwachts overleden.
20/09/24
Exclusief voor leden
Jachthaven open bij Blauwestad
Met de opening van twee nieuwe bruggen en een extra jachthaven is weer een vernieuwing bereikt in He...
08/07/24
Grotere boten kunnen via Súd Ie van Dokkum naar Lauwersoog
De Vaarroute Súd Ie is sinds kort in zijn geheel bevaarbaar voor boten in de DM-klasse met een beperkte diepgang en met een maximale hoogte van 2.40 meter. Om dit mogelijk te maken zijn alle bruggen op de route de afgelopen jaren verhoogd naar 2.50 meter.
01/07/24
Exclusief voor leden
165 schepen maken erfgoedtour - 15 etappeplaatsen
De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat dit jaar een halve eeuw. Op 6 juli begint vanuit Middelburg een spectaculaire erfgoedtour door het hele land met circa 165 historische schepen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.