Utrecht vraagt burgers om hulp bij verzamelen locaties Koude Oorlog
Crowdsourcing beleidsmatig inzetten voor erfgoed
Als vervolg op het Utrechtse themajaar Koude Oorlog in 2019 wordt aan bewoners gevraagd om beeldmateriaal te verzamelen van Koude Oorlog locaties. De beleidsmakers zetten crowdsourcing in om erfgoed en recreatieve verbindingen te versterken.
De crowdsourcing is actief in de maanden maart tot en met mei 2020. In deze tijd waarin we steeds meer met beelden communiceren roept de provincie inwoners en organisaties op zowel historisch als actueel beeldmateriaal aan te dragen, om zo het verhaal van de Koude Oorlog nog beter te kunnen vertellen en bewaren. ‘The crowd’ zijn geïnteresseerden die het leuk vinden om aan een dergelijk project mee te werken. Iedereen kan dus meedoen.
Beeldmateriaal uploaden zonder copyright
Meedoen is heel eenvoudig. Op de website De Koude Oorlog in beeld staan op de kaart de locaties aangegeven met een korte beschrijving. Heb je beeldmateriaal van een van deze locaties dan kun je dat hier uploaden. Door op een van de iconen te klikken selecteer je de locatie. Dan kun je vanaf je computer direct een of meerdere beelden uploaden. De foto’s zijn daarna als open data beschikbaar. Dat betekent dat iedereen ze kan en mag gebruiken. Het is dus belangrijk om alleen materiaal te uploaden waar geen copyright op rust.
Verrijking van de storymap
Naar aanleiding van het themajaar Koude Oorlog is de storymap De Koude Oorlog in Utrecht ontwikkeld, met beeldmateriaal en achtergrondinformatie over de Koude Oorlog en de sporen uit deze periode in de provincie Utrecht. De verzamelde beelden uit de crowdsourcing zullen aan deze storymap worden toegevoegd. Tevens worden de beelden toegevoegd aan de Cultuurhistorische Atlas van de provincie Utrecht.
Topics:Beleid, Cultuur, Dagrecreatie, Natuur
Trefwoorden: erfgoed, recreatie, Utrecht, storymap