Brabant herdenkt bevrijding met vier kunstinstallaties
In Noord-Brabant zijn de afgelopen dagen vier indrukwekkende tijdelijke kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties geopend. De exposities maken onderdeel uit van het project Brabant Remembers. Samen met nog drie andere locaties vormen ze ‘De kunst van de vrijheid’. Volgens programmadirecteur Femke Klein zijn bijzondere persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog vertaald in verbeelding.
Bij die opening benadrukte voorzitter Ton Rombouts de kracht van verhalen. In de herdenking van de bevrijding van Noord-Brabant staan 75 verhalen van gewone Brabanders centraal die in buitengewone omstandigheden life changing keuzes moesten maken. Verhalen die volgens Rombouts niet altijd even gemakkelijk, vaak verzwegen zijn maar wel verteld moeten worden. Hij haalde daarbij een Nigeriaanse schrijver aan: "Nations are as powerful as the stories they tell themselves and to others.”
Roadmovie door Tim Haars
Voor het project maakte acteur en filmmaker Tim Haars een roadtrip door Brabant en legde zijn ervaringen vast in een roadmovie.
Biesbosch crossings
Op het Bieschbosch Museumeiland staan de zogenaamde Biesbosch crossings centraal. Nadat zuidelijk Nederland was bevrijd, hebben via de Biesbosch 374 levensgevaarlijke tochten plaatsgevonden tussen bevrijd en bezet Nederland. Het kunstwerk ‘Waiting for it to end’ van de Palestijns-Libanese kunstenaar Alba Minawi verbeeld twee mensen die samen het einde van de oorlog afwachten. In het museum een expositie over de bijzondere rol van dit getijdengebied in de Tweede Wereldoorlog.
Nog meer bijzondere kunstinstallaties
Andere kunstinstallatie is Crossing Time bij Nationaal Monument Kamp Vught waar met projectiebeelden, licht en geluid bezoekers in het audiovisuele schouwspel worden uitgedaagd na te denken en overeenkomsten te zoeken tussen het heden en verleden. Op de Duitse begraafplaats bij Ysselsteyn, waar 30.000 soldaten liggen begraven, wordt drie keer per dag een fascinerende klankbeleving, via geluidsinstallaties verspreid over het veld. Hiermee schept componistenduo Strijbos & Van Rijswijk een moment waarin de bezoeker haar relatie met de geschiedenis kan herdenken, bevragen en herinterpreteren. In het veld naast het Airborne Museum in Best vormen duizenden witte vlaggen een canvas van boven de hoofden van de bezoekers. Deze vlaggen staan symbool voor de vele paratroepers die hier naar beneden kwamen én voor vrijheid, feest en vrede. Dagelijks na zonsondergang verbeelden kleurrijke projecties op de wapperende vlaggen deze sprong, het vallen, het zweven op de wind en de veelheid van parachutisten.
Daarnaast zijn in Brabant bij Bergen op Zoom nog het Dilemma Doolhof en in Tilburg de expositie Stilleven met 75 miniaturen te bezoeken. Eind maart wordt in Breda het Maczec Memorial geopend om de Poolse bevrijders te eren.
Over De Kunst van Vrijheid
'De Kunst van Vrijheid' is een initiatief van Brabant Remembers. Concept en productie: Artifex. In samenwerking met Blauwe Uur, Strijbos & Van Rijswijk, Beeldjutters, Isabel Nielen, De Theatermachine, alaa minawi, Kunstmin, Studio Rocco Verdult, Mothership en Mazcek Memorial Breda.
Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, kunst, herdenken, tweede wereldoorlog, vrijheid