Groningen wordt groener voor recreanten
De provincie Groningen kan aantrekkelijker worden voor fietsers en wandelaars. Het beheer langs sloten en grasland moet duurzamer worden en daarmee komen meer bloemen en planten terug in deze stroken. Nu nog pachters vinden en het plan kan gerealiseerd worden.
De provincie Groningen gaat vanaf 2021 ruim 700 hectare bouwland en grasland duurzaam verpachten. Het gaat om het natuurlijk beheren van de randen langs sloten percelen. Hier worden vanaf 2021 bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt en groeien er straks bloemen langs de sloten.
De provincie is voorstander van duurzaam gebruik van grond, dat is goed voor de biodiversiteit. Dit jaar nog start een proef in Oost-Groningen met 35 hectare grond in Westerwolde. Wie belangstelling heeft voor de pacht van de gronden in 2021 kan zich vanaf 1 mei aanmelden via www.prolander.nl.
2021 voorwaarden opstellen
De provincie gaat vanaf 2021 voorwaarden stellen aan de pachters voor duurzaam beheer. Voor zowel bouwland als grasland geldt straks dat er langs de randen van de percelen geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest meer worden gebruikt. Op de bouwlanden worden de slootranden bloemrijk en op de graslanden wordt er langs de sloten niet meer gemaaid en bemest.
Naar 6% duurzaam land
Het is de bedoeling dat straks zes procent van het totale oppervlak van het gras- en bouwland dat de provincie verpacht, natuurvriendelijke randen krijgt. De provincie heeft de duurzame voorwaarden voor het beheer buiten het Natuurnetwerk Nederland (NNN) opgesteld in overleg met BoerenNatuur en de Agrarische Collectieven.
Proef 35 hectare
In Oost-Groningen word dit jaar nog een proef gehouden op 35 hectare bouwland buiten de NNN. Met de pachters van deze grond wordt onderzocht op welke manier de duurzame voorwaarden het beste in te voeren zijn. Deze ervaring wordt in 2021 toegepast op in principe alle bouwland en grasland in provinciaal bezit buiten de NNN.
Jaarcontract
De provincie vraagt Prolander, die de pacht voor de provincie uitvoert, voor de exploitatie te werken met eenjarige contracten. Reden hiervoor is dat de gronden moeten beschikbaar blijven voor verkoop en uitruil. Bijvoorbeeld om percelen die binnen het Natuurnetwerk liggen en nog in agrarisch gebruik zijn, uit te kunnen ruilen met ruilgronden buiten het NNN. Meer informatie staat vanaf 1 mei op www.prolander.nl.
Topics:Beleid, Duurzaam toerisme, Natuur
Trefwoorden: natuur, beleid, beheer, recreatie, duurzaam