Rekenkamer kritisch op reisadviezen
Photo by Nina Uhlíková from Pexels
Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar 20 bestemmingen blijkt dat niet altijd duidelijk is waarom het ene land een rood risicoadvies (ga er niet heen) en een ander op oranje (alleen noodzakelijke reizen) of zelfs op groen blijft staan. Het onderzoek is uitgevoerd voor de coronacrisis.
Een inconsistente aanpak in reisadviezen is voor de Algemene Rekenkamer reden om een uniforme werkwijze aan te bevelen. Ook moet de risicoclassificatie passen bij de tekst in het reisadvies. De Rekenkamer kon verder uit de teksten en onderliggende dossiers van de reisadviezen niet direct opmaken waarom landen een bepaalde risicoclassificatie krijgen. Ook constateerden ze dat dezelfde argumenten soms leiden tot verschillende risicoclassificaties.
Het onderzoek wijst verder uit dat het ministerie na een verandering in de veiligheidssituatie het reisadvies over een land meestal niet snel genoeg aanpast. Bij een verslechtering duurt het gemiddeld 7 dagen, terwijl het ministerie voor zichzelf de norm op 24 uur stelt. Reisorganisaties zien de laatste jaren wel verbeteringen in de adviezen, vooral nu delen van een land een afwijkende kleurcodering kunnen krijgen als een risico zich niet in het hele land voordoet.
In een reactie zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat in de reisadviezen de teksten leidend zijn. Dat vergelijkbare situaties tot een ander reisadvies leiden, heeft volgens het ministerie te maken met de uitkomst van de afweging tussen risico’s aan de ene kant en mitigerende factoren en weerbaarheid aan de andere kant.
Topics:Reis & vervoer, Vakanties
Trefwoorden: vakanties, reizen, reisbranche, reisadviezen