Toerisme mag niet meer domineren in Amsterdamse binnenstad
Afbeelding van Dimitri Houtteman via Pixabay
Volgens Halsema is de binnenstad haar functie als kraamkamer voor vernieuwende activiteiten verloren en maken de hoge huren het voor jonge vernieuwende ondernemers het vrijwel onmogelijk om een nieuwe zaak te beginnen. Daarnaast richten Amsterdammers zich in toenemende mate op de eigen woonomgeving omdat ze vanwege het verschraalde aanbod geen aanleiding meer zien om de binnenstad te bezoeken: "Als Amsterdammers hun binnenstad links laten liggen, omdat ze zich er niet meer thuis voelen, dan gaat er iets fundamenteel mis”, schrijft Halsema.
Gedifferentieerde binnenstad
Volgens de burgemeester onderstreept de coronacrisis en de nu lege binnenstad de urgentie om na te denken over de binnenstad van de toekomst. "De vragen zijn misschien niet anders dan voor de coronacrisis, de uitgangspositie is dat wel.”Halsema wil dat het centrum van Amsterdam weer een echt centrum voor de stad kan zijn: "Met een vernieuwende programmering van theaters, poppodia en musea. Met winkels en horeca die nieuwe groepen verleiden om naar de binnenstad te komen. Waar de Amsterdammers de sfeer bepalen en bezoekers ook graag komen. Waar een goede balans is tussen wonen, werken en recreëren. Waar de openbare ruimte uitnodigt om te verblijven.” Halsema vindt dat er een gedifferentieerde binnenstad moet komen waar niet alle buurten en straten op elkaar lijken maar juist herkenbaar zijn door verscheidenheid.
Minder toeristen
Voor wat betreft toerisme wil Amsterdam het aantal toeristen verminderen en toeristen stimuleren die geïnteresseerd zijn in de unieke historie, cultuur en ervaring van de Amsterdamse binnenstad. Voor een leefbare binnenstad moet het voorzieningenniveau meer gericht zijn op bewoners en op mensen die werken in de binnenstad. Het toeristisch aanbod moet worden teruggedrongen. De vakantieverhuur in woningen moet worden teruggedrongen.
Planologische en juridische mogelijkheden onderzocht
Om dat te realiseren wordt onderzocht wat de planologische en juridische mogelijkheden zijn om te sturen op een meer divers horeca- en winkelaanbod. In die vernieuwing wil de gemeente het voortouw nemen maar doet een nadrukkelijke oproep aan bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren, culturele instellingen, instituten voor onderwijs en wetenschap om eendrachtig samen te werken.Trefwoorden: toerisme, amsterdam, stedelijk toerisme, beleid