Meer walstroom rond Waddenzee
Draaiende dieselmotoren op schepen in havens is een grote bron van ergernis en onnodige milieuvervuiling. Goed om te zien dat er eind 2020 in havens rondom de Waddenzee meer dan 400 schone stekkers zijn waar de schepen Walstroom kunnen gebruiken. Voor de toeristische sector is het gebruik van walstroom door de bruine vloot vooral relevant. Een vloot die vanwege de coronacrisis momenteel in grote problemen zit.
De Waddenhavens Den Oever en Port of Den Helder maken al enkele jaren gebruik van Walstroom. Nu gaan ook de havens van Terschelling en Lauwersoog gebruikmaken van Walstroom van Involtum. Daarnaast gaat Port of Den Helder het aantal kasten flink uitbreiden. Walstroom leidt tot minder uitstoot en dus minder neerslag van stikstof. Walstroom is daarom een van de speerpunten in het stikstofbeleid van het kabinet zoals aangekondigd in april van dit jaar.
In Terschelling komen veel schepen van de zogenaamde bruine vloot. De bruine vloot bestaat uit meer dan 500 klassieke schepen, waarmee in het verleden vracht werd vervoerd. Met deze schepen kunnen tegenwoordig vaarvakanties gemaakt. In de zeehaven van Scheveningen waar Walstroom al vele jaren succesvol door de visserijvloot en Rijkswaterstaat wordt gebruikt, is de milieubesparing aanzienlijk.
Alle Walstroom-aansluitingen zijn te bedienen met een slimme Walstroom-app van Involtum waardoor real-time de afname kan worden bijgehouden en er nauwkeurig kan worden afgerekend. De schippers zien vooraf wat de kosten per kWh zijn, net zoals voorheen aan de pomp waar men de stookolie en diesel tankte.
Naast Walstroom ook watervoorzieningen
In Den Oever en Terschelling maakt men van de gelegenheid gebruik om naast Walstroom ook slimme walwateraansluitingen aan te bieden. Net zoals met Walstroom kan men met de app de waterkraan aanzetten en betaalt men per liter afgenomen water.
Topics:Duurzaam toerisme, Watersport
Trefwoorden: watersport, vakanties, bruine vloot, duurzaam toerisme