Hebben Nederlandse kampeerders hun vakantieplannen aangepast?
Steeds meer kampeerders zijn positief gestemd over het kamperen. Dat blijkt uit vervolgonderzoek van campingspecialist ACSI naar de kampeerintentie van de Europese kampeerder. Slechts 6% van de bijna 10.000 ondervraagde Europese kampeerders geeft aan helemaal niet meer op kampeervakantie te willen gaan. Maar dat betekent niet dat de plannen niet zijn aangepast. En van campings worden zeker maatregelen verwacht.
ACSI heeft begin juni ruim 9.000 Europese kampeerders ondervraagd. Het onderzoek was een vervolg op een eerder uitgezet onderzoek in april 2020.
Maar 6% gaat definitief niet kamperen
Slechts 6% van de bijna 10.000 ondervraagde Europese kampeerders geeft aan helemaal niet meer op kampeervakantie te willen gaan. De overgrote meerderheid wil dus wel gaan kamperen, maar vindt wel dat campings bepaalde maatregelen moeten treffen. 80% van de kampeerders vindt dat de camping in coronatijd vaker schoon moet maken. Daarnaast vindt 71% dat de camping moet zorgen voor voldoende afstand tussen kampeerplaatsen."We verwachten dat het kampeerseizoen langer duurt dit jaar. Kampeerders geven ook aan in oktober nog op pad te willen gaan. Daarnaast horen we van diverse campings in Europa dat ze langer openblijven om deze kampeerders te kunnen ontvangen. Vijfduizend campings hebben hun actuele openingstijden aangepast op onze websites Eurocampings.eu en Campingcard.com”, licht Ramon van Reine, CEO van ACSI, toe.
Veel meer naar eigen land
Nederlandse kampeerders met vakantieplannen in het vooruitzicht zijn grotendeels van plan op vakantie te gaan. Waar in mei nog 9% aangaf niet meer te gaan kamperen in 2020, is dit percentage inmiddels gedaald naar 6%. Heel veel kampeerders (70%) hebben we de plannen aangepast. Daarin is vooral Nederland veel populairder geworden. Had oorspronkelijk ruim 30% plannen voor een binnenlandse kampeervakantie, nu is dat ruim 60%. Kampeervakanties in Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje zijn fors minder populair. Voor Duitsland, België en Luxemburg valt de verminderde belangstelling mee. Opvallend is verder de toegenomen belangstelling voor september als kampeermaand.Figuur 1: Kampeerplannen Nederlandse kampeerders naar bestemming
Bron: ACSI, Kampeerplannen 2020, juni 2020
Ook Duitse kampeerders hebben een grotere voorkeur voor het eigen land, van een kleine 50% naar 70%. De belangstelling voor kamperen in Nederland is iets lager maar ons land kan nog altijd rekenen op 20% van de Duitse kampeermarkt.
Campings moeten wel maatregelen nemen
Meest gewenste maatregelen van Nederlandse kampeerders zijn vaker schoonmaken (82%), zorgen voor voldoende afstand tussen de kampeerplaatsen (70%), desinfectiegel plaatsen (65%), een maximum aantal gasten per veld (44%) en looproutes op campings (31%). Voor mondkapjes bij personeel en/of gasten is nauwelijks draagvlak (1-4%) en ook het sluiten van sanitaire voorzieningen kan niet op instemming van de Nederlandse kampeerders rekenen (2%). In Europa is overigens meer draagvlak voor het dragen van mondkapjes (5-16%).
Figuur 2: Te nemen maatregelen door campings
Bron: ACSI, Kampeerplannen 2020, juni 2020
Topics:Verblijfsrecreatie
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, kamperen, vakantie