Mobiliteit komt al snel weer onder druk (met video)
Dat wordt een knelpunt voor de gastvrijheidssector
Mobiliteit komt snel weer op gang.
De mobiliteit van mensen en goederen stond vóór de coronacrisis al ernstig onder druk. Nu allerlei sectoren weer opstarten in de anderhalve meter-economie dreigt dit opnieuw te gebeuren, meent de Mobiliteitsalliantie. Congestie is voor leisure een kritiek punt. De gastvrijheidssector heeft voordeel bij goede bereikbaarheid waardoor mensen uit een groter verzorgingsgebied naar leisurebedrijven en regio's gaan.
De verkeersintensiteit ligt bijna weer op het niveau van voor de crisis. Hoewel er op dit moment nog nauwelijks files zijn en je in de trein gewoon kunt zitten, kan dit snel veranderen als de maatregelen voor werknemers verder versoepelen en scholieren en studenten vanaf 1 september de lessen weer op locatie volgen.
Valt de opstart in mobiliteit te sturen?
Voor een gecontroleerde opstart is het daarom nodig om de piekbelasting van de mobiliteitsvraag af te vlakken en alle mogelijke vormen van vervoer – dus ook het openbaar vervoer – zo goed mogelijk te benutten. Om dit te bereiken moeten reizigers zo flexibel mogelijk voor slimme combinaties van vervoermiddelen kunnen kiezen. Is dat mogelijk?
Noodzaak voor investeringen
De verwachting is dat trends die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan, zoals thuiswerken en een toename van het individueel vervoer, de komende periode zullen doorzetten. Ook zet de verstedelijking, klimaatproblematiek en bevolkingsgroei door. Dit vraagt volgens de Mobiliteitsalliantie om een heroriëntatie van het mobiliteitsbeleid in Nederland. Hierbij wordt ons mobiliteitssysteem duurzaam verbeterd door de gebruiker meer flexibiliteit, bewegingsvrijheid en keuzevrijheid aan te bieden. We moeten voorkomen dat een volgend kabinet dezelfde fout maakt als in de vorige crisis, toen structureel werd bezuinigd op mobiliteit met grote achterstanden als gevolg.
"Leer van deze en eerdere crises en investeer juist nu in een duurzaam, veilig en goed werkend mobiliteitssysteem. Het schept banen, brengt mensen bij elkaar en versterkt onze economie," meldt de Mobiliteitsalliantie.
Webinar Mobiliteit in Transitie, 10:00-11:00
Met het rapport "Hoe houden we Nederland in beweging” wil de Mobiliteitsalliantie politieke partijen informeren en adviseren in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen en de formatie van een nieuwe regering. Het rapport is in opdracht van de Mobiliteitsalliantie geschreven door adviesbureau Roland Berger. Via een webinar vindt de aanbieding van het rapport plaats. Het webinar is vandaag tussen 10:00-11:00 live te bekijken via deze link.
De 25 partners van de Mobiliteitsalliantie zijn: Keolis – GVB – Landelijk Veren Platform – EBS – FEHAC – Koninklijk Nederlands Vervoer – HTM – Qbuzz- MKB-Infra – Transport & Logistiek Nederland – Rai Vereniging – RET – Fietsersbond – Transdev – VNA - ANWB – KNAC – NS – Arriva – Rover – Vereniging Zakelijke Rijders – Centraal Bureau voor de Rijn- & Binnenvaart – BOVAG- Bouwend Nederland – OV-NL.
Topics:Dagrecreatie, Onderzoek, Reis & vervoer, Toerisme
Trefwoorden: reizen, verkeer, mobiliteit, leisure