1,5 miljard euro verlies voor sportsector
Afbeelding van Phillip Kofler via Pixabay
Voor ongeveer een derde van dat bedrag kunnen kosten worden bespaard en nog eens een derde wordt gecompenseerd met steunmaatregelen van de overheid. De resterende schade zal moeten worden opgevangen door de inzet van reserves en onttrekkingen van het eigen vermogen van sportorganisaties en sportbedrijven. De daadwerkelijke omzetderving en schade voor de sport als gevolg van de coronacrisis over heel 2020 zal nog hoger zijn, doordat de coronamaatregelen deels nog blijven gelden na 1 juli 2020, en vanwege gevolgschade.
Veel minder gesport
De sport- en beweegdeelname van Nederlanders is tijdens de duur van de coronamaatregelen afgenomen. Tijdens de crisis zijn 1,7 miljoen volwassen Nederlanders wekelijks minder gaan sporten. Met name kwetsbare groepen zijn hard geraakt en er zijn opvallende verschillen naar leeftijd waarneembaar. Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben in april een enorme terugval in sport- en beweegactiviteit laten zien (50%), veel meer dan kinderen in de middelbare schoolleeftijd (15%). Wel zijn Nederlanders meer gaan wandelen.Een aandachtspunt voor sportbedrijven en -verenigingen is de mogelijkheid om sportactiviteiten in de tijd te spreiden, enerzijds om pieken in de bezetting van accommodaties en in vervoersstromen te voorkomen, en anderzijds om exploitatieverliezen tegen te gaan door een dag- en weekrondbezetting van de accommodaties.
Buitenruimte blijvend benutten voor sport
Daarnaast is het belangrijk de buitenruimte te blijven gebruiken voor sporten, spelen en actief te kunnen bewegen. De ‘recreatieve’ voorzieningen hebben tijdens de crisis hun waarde bewezen en in stand houding en uitbreiding ervan zijn van groot belang om de bevolking ook in de toekomst in beweging te houden, en zo bij te dragen aan een langer leven in goede gezondheid.
Topics:Sport
Trefwoorden: sport, sportieve recreatie