COVID Risk Model geeft perspectief op evenementen in België
Kan het model bijdragen aan snelle opstart evenementensector?
Die slimme Vlamingen van Toerisme Vlaanderen hebben met hulp van diverse partijen het COVID Event Risk Model in elkaar gezet. Sinds 1 juli 2020 kun je als organisator van evenementen gratis gebruikmaken van het model. Dit dynamische adviesmodel laat toe om je evenement te testen op potentiële COVID-19-veiligheidsrisico's. Dat maakt de drempel voor organisatoren om evenementen op te zetten waarschijnlijk een stuk lager.
Het model werd ontwikkeld door de Alliantie van Belgische Event Federaties (ACC, Febelux, BESA, BECAS) en het Expertisecentrum Publieke Impact van de Karel de Grote Hogeschool in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en EventFlanders. Het COVID Event Risk Model kreeg de goedkeuring van de GEES-experten die verantwoordelijk zijn voor het uitwerken van de exitstrategie uit de coronacrisis, en is van toepassing voor toeristische, sportieve, culturele en corporate events in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.
Is het een veilig evenement?
Na enkele onzekere maanden is de heropstart van de evenementensector nu eindelijk een feit. Hoewel massa-evenementen nog niet meteen aan de orde zijn, bereiden heel wat organisatoren zich voor om geleidelijk aan opnieuw op te starten. Om die heropstart veilig te laten verlopen werd het COVID Event Risk Model ontwikkeld. Dit model, gratis beschikbaar sinds 1 juli 2020, garandeert een verantwoorde en corona-veilige organisatie van elk evenement, meldt Toerisme Vlaanderen.
Via de website www.covideventriskmodel.be vul je als organisator een vragenlijst in over het evenement. Als jouw evenement voor de coronacrisis al een vergunningsplicht had, of meer dan 200 deelnemers telt, vul je de COVID Event Risk Model-vragenlijst in en voeg je die toe aan het veiligheidsdossier. De lokale overheid valideert dit veiligheidsdossier.
Evenementen met minder dan 200 bezoekers kunnen zich, bij de voorbereiding van hun event, ook baseren op de event scan en het protocol. Op de website vind je ook een protocol en Code of Conduct met handvaten om extra veiligheidsmaatregelen te treffen om een COVID-veilig event te organiseren.
Dit model kan er voor zorgen dat veel twijfels bij organisatoren wordt weggenomen. Grote festivals zijn nog niet mogelijk maar het maakt de drempel voor de talloze kleinere evenementen een stuk lager. Het kan bijdragen aan een snelle opstart van de evenementensector in België.
Topics:Beleid, Evenementen, Leisure
Trefwoorden: evenementen, COVID, model, risico, risk, Vlaanderen, België