Eerste Vestingstedenroute gelanceerd
De eerste autoroute voor vestingsteden is een feit. Gisteren werd in het Brabantse Geertruidenberg de Zuiderwaterlinieroute geopend. Een eerste route in een landelijk netwerk.
Vestingstedenroute.nl is een initiatief van Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV) samen de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC). De gedachte achter deze samenwerking is om vestingsteden te verbinden via een speciaal samengestelde toeristische autoroute en daarmee meerwaarde te bieden voor de omgeving, de erfgoedparels en de horeca. De lancering van de vond plaats in de Geertuidskerk in Geertruidenberg. De Zuiderwaterlinieroute is de eerste route die is voortgekomen uit deze samenwerking. De route leidt langs 11 Brabantse vestingsteden en talloze erfgoedgoed parels zoals forten, kastelen, schansen en vestingwallen.
Via site www.vestingstedenroute.nl, een app en een boekje is de route voor een breed publiek toegankelijk. Op de site is ruimte voor horecaondernemers en erfgoedorganisaties om hun aanbod en aanbiedingen te delen.
Samenwerken aan coronaproof activiteiten
Willemijn van Hees: "De huidige tijd doet ons sterker beseffen dat we door samen te werken nieuwe kansen kunnen creëren. Ik ben enorm blij dat ik vandaag, als voorzitter van de VNV samen met de KNAC de site www.vestingstedenroute.nl mag presenteren met daarop een route langs de Zuiderwaterlinie. Op de site staan prachtige aanbiedingen en veel wetenswaardigheden over onze mooie vestingsteden. Uniek voor een dagje uit of een historische vakantie.” Peter Staal (KNAC) licht het initiatief toe: "Ik ben blij dat er weer een autoroute is die langs historische plaatsen voert. In Nederland is nog heel veel moois te ontdekken dat onder de aandacht van het grote publiek kan worden gebracht. Juist met de auto is dat, in deze tijd, heel goed te doen. Veilig comfortabel en corona-proof.”Erfgoed beleven
"Dit is de eerste route in een reeks waarmee de VNV samen met de KNAC de vestingsteden en al het moois daaromheen op de kaart gaat zetten. Hiermee pakken we de handschoen op die het kabinet ons heeft gegeven om erfgoed zichtbaar te maken en ervoor te zorgen dat mensen erfgoed ook gaan beleven.” aldus Willemijn van Hees.Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, cultureel erfgoed