Geplaatst op: 13-07-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Strandpaviljoens mogen overwinteren

Strandpaviljoens mogen overwinteren

Ook strandpaviljoens aan de Hollandse kust mogen dit jaar onder voorwaarden overwinteren. Paviljoens in de Zuidwest Delta en het Waddengebied mogen al langer overwinteren. Daarmee besparen eigenaren op- en afbreekkosten van het paviljoen en kunnen ze de verliezen als gevolg van de coronacrisis enigszins compenseren.


Volgens KHN zijn veel strandpaviljoens langs de Nederlandse kust hard geraakt door het coronavirus. Terwijl de meeste strandpaviljoens begin maart net klaar waren met de opbouw voor het nieuwe seizoen, moesten ze vanaf 15 maart voor ruim tweeëneenhalve maand noodgedwongen hun deuren sluiten.


Om de gemiste schade voor een deel te compenseren, maakten waterbeheerders, provincies en gemeenten vandaag via een brief bekend onder welke voorwaarden strandpaviljoens in het winterseizoen 2020-2021 op het strand mogen blijven staan. Hiermee besparen de paviljoens op de op- en afbreekkosten van een paviljoen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met dit initiatief van de overheden dat hard nodig is om paviljoenhouders te compenseren die door de coronacrisis extra hard worden geraakt. In de komende maanden kunnen paviljoenhouders een verzoek indienen om te blijven staan.


Strandpaviljoens hard geraakt door coronacrisis

De mogelijkheid om strandpaviljoens in het winterseizoen 2020-2021 te laten staan, heeft voornamelijk betrekking op de paviljoens langs de Hollandse kust. Langs de Zuidwestelijke Deltakust en Waddenkust staan de meeste paviljoens (onder voorwaarden) al jaarrond.


Actie KHN en strandpaviljoenhouders

Om strandpaviljoenhouders door de crisis heen te helpen, kaartte KHN samen met onder andere Strand Nederland en strandpaviljoenhouders in het Kustpactoverleg het probleem aan van de op- en afbouwkosten. Deze actie had succes. Om de getroffen paviljoenhouder tijdelijk meer ruimte te geven, bekeken betrokken overheden aan het strand gezamenlijk of zij deze paviljoens eenmalig kunnen laten staan op het strand. Vandaag is bekend geworden dat dit onder voorwaarden mag. Willemsen: "Hier wordt niet alleen het bedrijf geholpen ,maar dit geeft ook een impuls aan de lokale economie en gemeenschap. De paviljoenhouders kunnen er zo namelijk voor zorgen dat zij ook volgend jaar weer klaarstaan om de gasten en de inwoners te ontvangen. Dit helpt de economie van de kustregio om weer sneller te herstellen na de coronacrisis.”


Algemene randvoorwaarden

In de brief met randvoorwaarden staat opgenomen waar een strandpaviljoen gedurende het winterseizoen ten minste aan moet voldoen om de toekenning te krijgen. Zo mogen bijvoorbeeld alleen hoofdgebouwen blijven staan en moet voorkomen worden dat losse onderdelen van het paviljoen wegwaaien bij een harde storm. De plannen gaan uit van het laten staan van het paviljoen zonder exploitatie. Ook worden lokaal mogelijk extra afspraken gemaakt over het beschermen van de natuurwaarden.

Link: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2020Z13869&did=2020D29470
Trefwoorden: dagrecreatie, horeca, strandpaviljoens, kusttoerisme

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.