Gelderland en Rijk investeren 25 miljoen in balans toerisme en natuur op de Veluwe
Afbeelding van Jan-Cor Jacobs via Pixabay
De Gelderse gedeputeerde Peter van ’t Hoog: "Deze Regio Deal Veluwe is onder bijzondere omstandigheden tot stand gekomen. Midden in de COVID-19 crisis. Er is veel digitaal vergaderd en heel hard gewerkt vanuit huis. Ik ben trots op alle inspanningen en dit prachtige resultaat. En ik ben heel blij dat Den Haag het belang van de Veluwe ziet en daar dus ook echt in wil investeren.”
Optimalisering ruimtegebruik
De plannen moeten volgens de provincie Gelderland echt iets toevoegen aan de toekomstige inrichting van de regio en resulteren in een integrale, duurzame aanpak die de Veluwse economie, leefomgeving en de natuur sterker en veerkrachtig moeten maken. Daarbij is toerisme belangrijk voor de regionale economie, maar zorgen toeristen ook voor druk op de natuur en leefbaarheid.
De Regio Deal Veluwe zet daarom onder andere in op de optimalisering van het ruimtegebruik. Verschillende partijen werken actief samen aan beheer en herstel van de natuur en het verbeteren van de kwaliteit van de toeristische infrastructuur. Er wordt onder meer gewerkt aan duurzame mobiliteit en er worden verouderde recreatieparken gerevitaliseerd in combinatie met natuurherstel. De bereikbaarheid van de regio wordt verbeterd met logische toegangspoorten naar de Veluwe.
Bij hét Vakantiepark van de Toekomst gaat het om een fysieke én virtuele plek waar ondernemers, overheden en onderwijs samenwerken bij de totstandkoming van het meest circulaire, klantvriendelijke, veilige en toekomstbestendige park dat denkbaar is.
Vier programmalijnen
De Veluwse partners willen de balans tussen de verschillende functies op de Veluwe verbeteren via vier programmalijnen:
- De Veluwse partners werken actief aan beheer en herstel van de natuur, ook in relatie tot andere functies als recreatie en landbouw. Daarbij valt er veel te winnen door optimalisering van het ruimtegebruik op de Veluwe. Een herschikking en transformatie van functies maakt het mogelijk de ruimte op de Veluwe beter te benutten, te komen tot betere combinaties van functies zodat ze elkaar versterken.
- De Veluwse partners creëren logische toegangspoorten naar de Veluwe, van waaruit bezoekers als vanzelf de meest gewenste routes kunnen volgen om het gebied te ontdekken. Zo sturen we de recreatie op de Veluwe bij en voorkomen congestie op populaire locaties en zorgen dat kwetsbare natuur wordt ontzien: bestemmingsmanagement.
- Versnelling in de verduurzaming van de recreatiesector op de Veluwe: meer e-mobiliteit, verbetering van de biodiversiteit op recreatiebedrijven, meer productie van duurzame energie, meer circulariteit. De Veluwe wordt een bestemming waar bezoekers op een duurzame wijze genieten van een rijke natuur en een excellent verblijf.
- Een ondersteunend pakket aan wet- en regelgeving maakt effectieve oplossingen mogelijk voor de ruimtelijke, organisatorische en bestuurlijke opgaven op de Veluwe. Met het Rijk onderzoeken de Veluwse partners welke aanpassingen nodig zijn en hoe die zijn te verwezenlijken. Daarbij wordt gedacht aan een overkoepelende ‘Veluwe-wet’ om ruimte en flexibiliteit te creëren.