Geplaatst op: 15-07-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Gelderland en Rijk investeren 25 miljoen in balans toerisme en natuur op de Veluwe

Gelderland en Rijk investeren 25 miljoen in balans toerisme en natuur op de Veluwe
Afbeelding van Jan-Cor Jacobs via Pixabay
Het Rijk en de provincie Gelderland steken samen 25 miljoen euro in de Regio Deal Veluwe. Deze deal omvat een samenhangend pakket aan maatregelen waarmee een forse impuls gegeven kan worden aan de doelen van programma Vitale Vakantieparken en Gebiedsagenda Veluwe op 1. Natuurherstel en verbetering van de toeristische infrastructuur gaan hierbij hand in hand.

De Gelderse gedeputeerde Peter van ’t Hoog: "Deze Regio Deal Veluwe is onder bijzondere omstandigheden tot stand gekomen. Midden in de COVID-19 crisis. Er is veel digitaal vergaderd en heel hard gewerkt vanuit huis. Ik ben trots op alle inspanningen en dit prachtige resultaat. En ik ben heel blij dat Den Haag het belang van de Veluwe ziet en daar dus ook echt in wil investeren.”

Optimalisering ruimtegebruik

De plannen moeten volgens de provincie Gelderland echt iets toevoegen aan de toekomstige inrichting van de regio en resulteren in een integrale, duurzame aanpak die de Veluwse economie, leefomgeving en de natuur sterker en veerkrachtig moeten maken. Daarbij is toerisme belangrijk voor de regionale economie, maar zorgen toeristen ook voor druk op de natuur en leefbaarheid. 

De Regio Deal Veluwe zet daarom onder andere in op de optimalisering van het ruimtegebruik. Verschillende partijen werken actief samen aan beheer en herstel van de natuur en het verbeteren van de kwaliteit van de toeristische infrastructuur. Er wordt onder meer gewerkt aan duurzame mobiliteit en er worden verouderde recreatieparken gerevitaliseerd in combinatie met natuurherstel. De bereikbaarheid van de regio wordt verbeterd met logische toegangspoorten naar de Veluwe. 

Bij hét Vakantiepark van de Toekomst gaat het om een fysieke én virtuele plek waar ondernemers, overheden en onderwijs samenwerken bij de totstandkoming van het meest circulaire, klantvriendelijke, veilige en toekomstbestendige park dat denkbaar is.

Vier programmalijnen

De Veluwse partners willen de balans tussen de verschillende functies op de Veluwe verbeteren via vier programmalijnen:
  1. De Veluwse partners werken actief aan beheer en herstel van de natuur, ook in relatie tot andere functies als recreatie en landbouw. Daarbij valt er veel te winnen door optimalisering van het ruimtegebruik op de Veluwe. Een herschikking en transformatie van functies maakt het mogelijk de ruimte op de Veluwe beter te benutten, te komen tot betere combinaties van functies zodat ze elkaar versterken.
  2. De Veluwse partners creëren logische toegangspoorten naar de Veluwe, van waaruit bezoekers als vanzelf de meest gewenste routes kunnen volgen om het gebied te ontdekken. Zo sturen we de recreatie op de Veluwe bij en voorkomen congestie op populaire locaties en zorgen dat kwetsbare natuur wordt ontzien: bestemmingsmanagement.
  3. Versnelling in de verduurzaming van de recreatiesector op de Veluwe: meer e-mobiliteit, verbetering van de biodiversiteit op recreatiebedrijven, meer productie van duurzame energie, meer circulariteit. De Veluwe wordt een bestemming waar bezoekers op een duurzame wijze genieten van een rijke natuur en een excellent verblijf.
  4. Een ondersteunend pakket aan wet- en regelgeving maakt effectieve oplossingen mogelijk voor de ruimtelijke, organisatorische en bestuurlijke opgaven op de Veluwe. Met het Rijk onderzoeken de Veluwse partners welke aanpassingen nodig zijn en hoe die zijn te verwezenlijken. Daarbij wordt gedacht aan een overkoepelende ‘Veluwe-wet’ om ruimte en flexibiliteit te creëren.

Trefwoorden: beleid, toerisme, natuur, provinciaal beleid, gelderland

CELTH





||| Nieuws |||

06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...