Geringe rol van toerisme en recreatie in verspreiding coronavirus
Afbeelding van Tumisu via Pixabay
Invloed van reizen
Het RIVM onderzoekt vanaf 1 juli de reishistorie van COVID-19 patiënten. Dan blijkt dat van alle in die periode gemelde patiënten er 13% op reis zijn geweest, 66% had geen reishistorie en van 21% was dat onbekend. De afgelopen week (11-18 augustus) is het aandeel patiënten met een reishistorie opgelopen tot 18%. De meerderheid had geen reishistorie (52%) en van 30% was de reishistorie onbekend. De meeste besmettingen van reizigers kwamen uit Frankrijk (26% van de besmette reizigers) en Spanje (25%). Veel minder patiënten kwamen uit vakantielanden Turkije (9%), Griekenland (3,9%) en Italië (2,6%). Opvallend veel besmettingen kwamen uit Malta (7,9%).Invloed van horeca en vrijetijdsbesteding
De focus van de maatregelen op de horeca en vrije tijd lijkt gezien het gering aantal besmettingen daar niet heel erg terecht. Of we gedragen ons voorbeeldig in de horeca. Dat kan natuurlijk ook. De afgelopen week was 2,9% van alle besmettingen herleidbaar tot de horeca. Dat loopt wel op want als we dat vanaf 4 mei bezien is het horecabesmettingspercentage met 1,8% een stuk lager. De meeste besmettingen vinden nog steeds plaats in de thuissituatie (53%) en bij familie (16%). Het aantal besmettingen tijdens vrijetijdsbesteding loopt licht op van 0,8% over de hele periode naar 1,1% over de laatste week.
Invloed van vliegen
Helemaal laag, maar zeker niet nul, is het aandeel besmettingen tijdens een vlucht. Dat ligt op 0,2%. De afgelopen week zijn 3 mensen op een vlucht besmet geraakt, vanaf 4 mei waren dat er 12.Trefwoorden: corona, crisis, besmettingen, vakanties, horeca, vrijetijdsbesteding