Geplaatst op: 21-08-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Corona staat testen innovaties niet in de weg

Corona staat testen innovaties niet in de weg
Elk jaar test Innofest innovaties op festivals en evenementen. De organisatie is bij gebrek aan evenementen niet bij de pakken neer gaan zitten. De horeca en campings blijken mooie alternatieve testlocaties te zijn. Volgende week worden de laatste vier innovaties op Vlieland getest. Innofest test zowel op kampeerterrein Stortemelk als in het dorp nieuwe innovaties. 

Shampoo zonder water

De shampoo zonder water van Twenty is bij de douches van kampeerterrein Stortemelk te vinden. Met dit product hoopt deze startup een einde te maken aan het feit dat veel vloeibare huishoudelijke producten voor liefst 80 procent uit water bestaan. En met name aan al het transport dat hiervoor nodig is. Van de campinggasten willen ze weten hoe de shampoo aanvoelt en wat het doet met hun haar. 

Herbruikbare voedselverpakkingen

Daarnaast serveert campingrestaurant De Bolder diverse gerechten in de herbruikbare voedselverpakkingen van YoYo. Met een statiegeldsysteem hoopt deze startup de zeeën zwerfvuilvrij te houden. Door de test op Vlieland hoopt de ondernemer erachter te komen of de logistiek achter het product klopt en of klanten de verpakking daadwerkelijk terugbrengen.

Slim kooktoestel

Ook het slimme kookstel van Cook3r is op het kampeerterrein te vinden. Deze innovatie helpt ouderen met een beperking tijdens het koken. Het apparaat geeft de gebruiker aanwijzingen om de kookervaring zo soepel mogelijk te laten verlopen, waardoor deze ouderen langer zelfstandig kunnen blijven functioneren. Campinggasten kunnen het kookstel een weekend lang uitproberen. 

Eetbaar kookgerei

Ook het eetbare kookgerei van Cupbite komt naar Vlieland. Eerder dit jaar testte Cupbite al hun eetbare koffiebekers op Eurosonic Noorderslag, nu maken de ondernemers plastic lepeltjes overbodig met eetbare lepels. Om dit te testen werkt Cupbite samen met een Vlielandse ijszaak, waar klanten daar kiezen zowel plastic als eetbare lepels.

Waardevolle feedback

Eerder deze maand was Innofest met vier startups een weekend aanwezig in de Biergarten Paradigm op het voormalig Suikerunieterrein in Groningen. Dat leverde waardevolle feedback op. 

Herbruikbare shits

Zo leerden de ondernemers van de herbruikbare crewshirts van LeaseShirt dat een kleine personalisering van het shirt mogelijk misbruik kan voorkomen. Positief was dat de shirts in warm weer niet gaan plakken.

FemAlert

Ook voor de ondernemers achter FemAlert, die een platform willen creëren waar mensen ongepast gedrag in het uitgaan kunnen melden, was het een vruchtbaar weekend. Op basis van de opgehaalde feedback gaan ze met een nieuwe naam en logo aan de slag. Die moeten hierdoor beter aansluiten op de missie ‘veilig uitgaan voor iedereen’.  

CO2-negatieve frisdrank

In de Biergarten Paradigm werd ook een CO2-negatieve frisdrank getest. Microalgen absorberen CO2 op een meer efficiënte manier dan bomen en gebruiken geen schaarse landbouwgrond. Met dit uitgangspunt ontwikkelden de ondernemers van FULFoods een CO2-negatieve frisdrank van microalgen. Vooral vrouwen tussen de 25 en de 35 en milieubewuste mannen tussen de 30 en 35 waren enthousiast. De naam op de menukaart ‘refreshFUL’ was onduidelijk voor terrasgangers.

Compost board

Om de klimaatcrisis aan te pakken, zullen we meer en meer mét de natuur moeten samenwerken. Met die gedachte in het achterhoofd is ‘compost board’ ontwikkeld door de startup Rik Makes. Een materiaal dat vergelijkbaar is met hout, maar vanzelf afbreekt tot vruchtbare vezels voor de bodem.

Link: Elk jaar test Innofest innovaties op festivals en evenementen. De organisatie is bij gebrek aan evenementen niet bij de pakken neer gaan zitten. De horeca en campings blijken mooie alternatieve testlocaties te zijn. Volgende week worden de laatste vier in
Trefwoorden: duurzaam toerisme, innovaties, verblijfsrecreatie, evenementen, horeca

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.