Gastvrijheidsindustrie kampt met de meeste solvabiliteitsproblemen
Kleine bedrijven grotere kans op faillissement tijdens coronacrisis.
De sectoren die tijdens de coronacrisis geraakt worden zijn sterk verschillend met de grote recessie (2008 - 2010), maar banken hebben een relatief beperkte blootstelling aan deze kwetsbare sectoren. Voor een aantal delen in de vrijetijdsindustrie ziet het Centraal Planbureau het somber in.
De kredietverliezen worden beperkt door het steunbeleid van het kabinet. Indien de crisis breder om zich heen slaat en ook andere blootstellingen van banken raakt, dan kan de kapitaalpositie van banken verder onder druk komen te staan. Dit staat in de publicatie ‘De gevolgen van de coronacrisis voor Nederlandse bedrijven en banken’ die het Centraal Planbureau (CPB) zojuist heeft gepubliceerd.
Het aantal bedrijven dat financiële problemen ondervindt of zelfs failliet gaat, zal stijgen. Vooral in de horeca, cultuur, sport en recreatie zal het aantal faillissementen toenemen. Daar zijn de grootste solvabiliteitsproblemen te vinden, meldt het planbureau. Nog niet alle recente cijfers van deze bedrijfstakken zijn aanwezig waardoor met ramingen het rapport is samengesteld.
Verder lopen vooral bedrijven die kleiner, jonger en minder financieel gezond zijn, meer risico om failliet te gaan.
Als meer bedrijven problemen krijgen met het terugbetalen van leningen, kan ook de positie van banken aangetast worden. De duur en omvang van de problemen bij bedrijven en banken hangen af van de breedte en diepte van (aanvullende) steunpakketten van de overheid.